Pereiti į pagrindinį turinį

Monsinjorą primins lauko akmuo

2010-10-29 18:24
Įamžinimas: Monsinjoro K.Vasiliausko skvere iškils bronziniais žolynais inkrustuotas riedulys.
Įamžinimas: Monsinjoro K.Vasiliausko skvere iškils bronziniais žolynais inkrustuotas riedulys. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Prie sostinės Šv. Rapolo bažnyčios kitą savaitę bus atidengta monsinjorui Kazimierui Vasiliauskui skirta skulptūra – bronziniais žolynais inkrustuotas pilkas lauko riedulys.

Pats darbų įkarštis

Skulptoriaus Jono Gencevičiaus išgražintas akmuo atsidurs pagal architekto Taro Budzio projektą sutvarkytame skvere šalia Šv. Rapolo bažnyčios, kur monsinjoras ne tik dirbo, bet ir gyveno.

"Pats darbų įkarštis. Vakar kalbėjausi su skulptoriumi, sakė, kad visos rankos kruvinos. Jis baigia ne tik riedulį, bet ir kala atminimo lentą, kuri bus pritvirtinta prie bažnyčios šventoriaus tvoros", – pasakojo projekto iniciatorė Ramunė Sakalauskaitė. Memorialinėje lentoje bus iškaltos K.Vasiliausko gyvenimo ir darbo Šv. Rapolo bažnyčioje datos.

Skvere postamentas, ant kurio iškils bronziniais žolynais kaišytas riedulys, jau stovi. Netrukus jame atsiras ir suoleliai, bus įrengtas apšvietimas ir stebėjimo kamera.

Dar trūksta pinigų

"Artėjant projekto pabaigtuvėms darbai veja darbus", – nusijuokė R.Sakalauskaitė ir neslėpė, kad viskam trūksta ne tik laiko, bet ir lėšų – 10 tūkst. litų.

"Sulaukėme įvairių aukotojų. Vieni projektui skyrė 50 ar 100 litų, kiti 1 tūkst., o buvo ir tokių, kurie idėjai įgyvendinti atseikėjo ir po 5 tūkst. litų", – džiaugėsi R.Sakalauskaitė.

Aukoti Monsinjoro K.Vasiliausko labdaros fondui vis dar galima. Sąskaitos numeris pateikiamas interneto svetainėje www.monsinjoras-vasiliauskas.lā

"Būtume labai dėkingi, jei atsirastų norinčių paremti monsinjoro įamžinimo idėją – kas kiek gali", – ragino R.Sakalauskaitė.

Daugiaprasmis kūrinys

Rieduliu įprasminti K.Vasiliausko atminimą Vilniuje nuspręsta kovą, kai baigėsi skelbtas idėjų konkursas.

Pasak komisijos narės menotyrininkės Laimos Kreivytės, J.Gencevičiaus ir T.Budzio projektas buvo įtaigiausias.

"Paminklas nepretenzingas, išreiškiantis kuklią ir kartu gyvybingą monsinjoro asmenybę, kuri buvo nepaprastai jautri supančiam pasauliui. Kiekvieną žmogų sugebėjęs atjausti ir suprasti, pats tremtį perėjęs ir daug negandų patyręs K.Vasiliauskas buvo ta uola, ant kurios jo tikintieji statė savo bažnyčias. Akmenyje matomi augalų motyvai metaforiškai sako, kad toji uola ne tik tvirta, bet ir gyvybinga, jautri supančiai gamtos ir kultūros pasaulio įvairovei", – po konkurso kalbėjo L.Kreivytė.

Panašios nuomonės laikėsi ir kita komisijos narė meno istorikė Irena Vaišvilaitė: "Tai labai daugiaprasmis darbas, atliepiantis K.Vasiliausko būdą, nurodantis jo begalinį gyvybingumą, subtiliai užgaunantis lietuviškumo ir vilnietiškumo stygas."

Oficialus skulptūros pristatymas numatytas lapkričio 4 d. 12 val. Atidengimo ceremonijoje dalyvaus Monsinjoro K.Vasiliausko labdaros fondo valdybos pirmininkas Justinas Marcinkevičius, prezidentas Valdas Adamkus ir Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Prieš atidengiant skulptūrą 11 val. Šv. Rapolo bažnyčioje už monsinjorą bus aukojamos šv. Mišios, kurias laikys vyskupas Juozas Tunaitis.

Monsinjoro kelias

X 1950 m. dešimčiai metų nuteistas "už tėvynės išdavimą ir antitarybinę agitaciją", K.Vasiliauskas kalėjo Intos ir Vorkutos lageriuose, dirbo anglių šachtose.

X 1957 m. paleistas iš lagerio kurį laiką dirbo Švenčionių bažnyčios vikaru, tačiau netrukus sovietų valdžia uždraudė jam gyventi ir dirbti Lietuvoje.

X Iki 1969 m. gyveno Latvijoje, kur dirbo buhalteriu, kroviku. Grįžęs į Lietuvą kurį laiką kunigavo Varėnoje. Nuo 1975 m. K.Vasiliauskas dirbo vikaru-adjutoriumi sostinės Šv. Rapolo bažnyčioje.

X 1989 m. buvo paskirtas pirmuoju atkurtos Vilniaus arkikatedros bazilikos klebonu.

X 1993–1995 m. K.Vasiliauskas buvo Vilniaus kunigų seminarijos rektorius.

X 1994 m. už nuopelnus Lietuvai K.Vasiliauskas apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino IV laipsnio ordinu.

X 1995-aisiais monsinjorui įteikta Santarvės fondo premija.

X 2000 m. K.Vasiliauskui suteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio vardas.

X K.Vasiliauskas mirė 2001 m. spalį po sunkios ligos, eidamas 80-uosius metus. Amžinojo poilsio atgulė Vilniaus Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų