Pereiti į pagrindinį turinį

Orkestras gali nebegroti

2008-10-29 09:00
Orkestras gali nebegroti
Orkestras gali nebegroti / Neviltis: Šv. Kristoforo orkestro vadovas D.Katkus yra nusivylęs Vilniaus valdžios požiūriu į aukštąjį meną. Tomo Černiševo nuotr.

Šv. Kristoforo orkestro kolektyvui išaušo nerami diena. Iš 16 mln. gyventojų turinčio Vokietijos regiono Vestfalijos, kur orkestras modernių atlikėjų kūrinius atliko su vietos solistais, grįžusį kolektyvą prislėgė finansinė realybė.

Jei savivaldybė neskirs papildomų lėšų, Šv. Kristoforo orkestrui teks nutraukti gastroles užsienyje, kur savo koncertais jis garsino Vilnių kaip kitų metų Europos kultūros sostinę.

Metams miestas orkestrui skyrė 780 tūkst. litų. Orkestro vadovas dirigentas Donatas Katkus yra ne kartą pabrėžęs, jog kolektyvui reikėtų apie 1,2 mln. litų, kad aukščiausio lygio muzikantai gautų jų vertą atlyginimą.

"Sulaukėme siūlymo savo veiklai papildomą finansavimą gauti per projektus. Pateikėme paraišką, kurioje aprašėme, kaip prisidedame prie šalies įvaizdžio formavimo ir projekto "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009" sklaidos tiek Lietuvoje, tiek kitose valstybėse", – pasakojo D.Katkus.

Šv. Kristoforo orkestras nutarė surengti tuziną koncertų įvairiuose šalies miestuose. Lapkričio 4 d. jis turėtų pasirodyti Jurbarke. Tačiau ar tai įvyks, kol kas neaišku, nes orkestras stokoja pinigų. Savo projektui įgyvendinti jis iš miesto biudžeto prašo 180 tūkst. litų. Ar juos gaus, turi paaiškėti šiandien per Kultūros komiteto posėdį.

"Ši suma yra simboliška: tam, kad apmokėtume gastrolių išlaidas ir honorarus muzikantams. Kodėl jie turėtų dirbti už dyką? Mes ir taip jau kurį laiką skolinamės pinigus, kad vėliau galėtume padengti išlaidas už projektui skirtas lėšas. Tačiau pinigus skirti delsiama. Jei ir toliau tęsis šis piktybiškas elgesys, atšauksime koncertus ir niekur nebevažiuosime", – Šv. Kristoforo orkestro vadovas.

Jis įsitikinęs, kad pinigai orkestrui neskiriami dėl Kultūros, švietimo, sporto ir jaunimo reikalų komiteto pirmininko Vidmanto Martikonio asmeninių ambicijų. Šv. Kristoforo orkestras yra lankęsis pas miesto merą Juozą Imbrasą, kad pareikštų nepasitikėjimą V.Martikoniu.

V.Martikonis visus įtarimus atmeta ir tokį elgesį vadina spaudimu siekiant išplėšti orkestrui daugiau lėšų iš miesto biudžeto.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų