Pereiti į pagrindinį turinį

Padėka tarsi pajuoka

2008-10-03 09:00
Padėka tarsi pajuoka
Padėka tarsi pajuoka / TV3 nuotr.

Visiškas kičas, nesupratimas, kaip parodyti dėmesį – taip pedagogai vertina koncertą, skirtą Mokytojų dienai. Savivaldybė pedagogus kviečia į "Siemens" areną, kur dainuos TV šou "Žvaigždžių vartai" dalyviai.

Niekas nenori imti kvietimų

Mokytojai nesužavėti nei koncerto programa, nei vieta, kur vyks pats renginys.
Vilniaus Žvėryno gimnazijos direktorė Daiva Žiurienė pripažino, jog Mokytojų dienos proga organizuojamas renginys turėtų būti intelektualesnis.

"Mokytojai yra šviesūs ir išsilavinę žmonės. Todėl manau, kad spektaklis teatre ar simfoninio orkestro koncertas daug labiau pradžiugintų pedagogus. Šį kartą savivaldybės darbuotojai, manau, gana atmestinai norėjo mus pasveikinti", – kalbėjo direktorė.

Paradoksas: mokytojus reikėjo net įkalbinėti, kad jie paimtų kvietimus. Net paskutinę dieną jų pas direktorę ant stalo gulėjo visa šūsnis.

"Koncerto repertuaras visiškai padrikas. Kiek mačiau, renginyje daugiausia dainuos projekto "Žvaigždžių vartai" dalyviai, Alanas Chošnau, Irena Starošaitė. Manyčiau, kad tokia proga rengiamas koncertas turėtų būti gerokai kultūringesnis", – nusivylimo neslėpė D.Žiurienė.

Nepagarba inteligentams

Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius įsitikinęs, kad Mokytojų diena daugelyje Lietuvos mokyklų yra didesnė šventė moksleiviams nei patiems specialistams.
"Į koncertą "Siemens" arenoje neisiu ir tikrai nežinau, kiek mokytojų ten lankysis. Žinoma, kai kurie galbūt susidomės pasiūlymu. Deja, geresnio renginio niekas mokytojams nė neketina padovanoti", – skeptiškai nusiteikęs kalbėjo licėjaus vadovas.
Jis pripažino, kad pedagogai daug mieliau eitų į teatrą ar panašaus pobūdžio kultūrinį renginį.

"Tokia muzika, kuri skambės ten, nervintų net sėdint kavinėje ar restorane. Nežinau, kas galėtų gaišti laiką lankydamasis šiame koncerte. Man apskritai tokia perdainuota ir pigi muzika neegzistuoja. Vienintelė vieta, kur sostinės mokytojai galėtų būti deramai pagerbti – nebent Operos ir baleto teatras. Manau, opera ar baletas šventę padarytų išties įspūdingą", – įsitikinęs S.Jurkevičius.

Direktorius teigė, kad mokytojai skeptiškai žiūri į tokius "popsinius" renginius, o juos rodyti inteligentijai – nepagarba.

Į teatrą – du kvietimai

Sostinės Jėzuitų gimnazijos direktorius brolis Virgilijus Saulius SJ sakė, jog pati švietimo įstaiga mokytojams rengia kultūrinę išvyką už Vilniaus. Todėl abejoja, ar mokytojai spės į koncertą "Siemens" arenoje.

"Manau, dauguma kolegų mieliau rinksis mūsų gimnazijos rengiamą šventę. O koncertai, žinoma, gerai, tik, manau, jie turėtų būti kultūringesni nei šis", – kalbėjo direktorius.

Jis tvirtino, kad sekmadienį mokytojams užsakytas spektaklis Nacionaliniame dramos teatre. Tačiau kvietimų į kiekvieną mokyklą buvo skirta vos po du.

"Neneigsiu, kad kultūrinių renginių labai trūksta. Gaila, kad į spektaklį skirti tik keli kvietimai. Gerai, kad bent tėvai kartais suorganizuoja išvykas į teatrus", – sakė V.Saulius.

Ar tai šventė?

"Į "Siemens" tvartą tikrai nesiruošiu eiti. Ar pagarba mokytojui surengti tokį koncertą?" – išvydusi renginio programą pyktelėjo Žvėryno gimnazijos mokytoja Audronė.
Moteris tikino, kad tokius "žvaigždžių" koncertus gali stebėti ir per televiziją. O Mokytojų dienos proga tikėjosi tikrai rimtesnio renginio ir valdžios dėmesio mokytojo specialybei.
"Toks jausmas, kad mokytojai traktuojami kaip paaugliukai arba meno nesuprantantys žmonės, kurie susižavės ir visiškai beprasme muzika", – pasipiktinimo neslėpė pedagogė.

Jos kolegė Irma teigė, jog neturi kito pasirinkimo, todėl koncerte dalyvaus.

"Sutinku, kad atlikėjai parinkti tikrai nekokie. Tačiau kiek žinau, geresnių renginių mokytojams nelabai organizuojama. Aišku, norėčiau, kad tai būtų teatro spektaklis. Deja, yra kitaip", – realistiškai į mokytojo padėtį žvelgė moteris.

Ji tikino, kad vyresnio amžiaus kolegos tikrai neis į tokį renginį, nes tai ne jų skoniui.
Mokytojams tiks bet kas?

Koncertą rengia savivaldybės Kultūros ir ugdymo departamentas. Už bilietų platinimą ir mokytojų informavimą atsakingas Švietimo skyrius.

Tačiau nė vienas skyriaus vadovas negalėjo konkrečiai atsakyti, kas atsakingas už renginio programą ir kiek kainavo visas koncertas.

"Kuo bloga koncerto programa? Manau, ji atitinka visų skonį. Jauni dainininkai padainuos mokytojams. Sekmadienį Nacionaliniame dramos teatre bus rodomas spektaklis, į kurį galės patekti po kelis mokytojus iš įvairių mokyklų. Taigi viskas daroma, kad visi liktų patenkinti", – kalbėjo Švietimo skyriaus vedėjas Julius Skestenis.
Pareigūnas tikino, kad ir pats mielai dalyvaus "Siemens" arenoje vyksiančiame koncerte. Kodėl "Siemens" arena? Pasak J.Skestenio, ieškota vietos, kur būtų galima sukviesti kaip įmanoma daugiau mokytojų.

Filharmonija – tik naujokams

Švietimo ir mokslo ministras Algirdas Monkevičius teigė, kad sekmadienį Vilniaus filharmonijoje bus surengtas simfoninės muzikos koncertas, bet tik naujiems mokytojams.

"Tik pradėjusių dirbti mokytojų šiemet yra apie 500. Todėl nusprendėme būtent juos pradžiuginti ir pagerbti gražiu klasikinės muzikos koncertu. Norime, kad tai būtų staigmenas ir graži šventė jauniems pedagogams", – sakė ministras.

Jis pripažino, jog nori atkreipti jaunų žmonių dėmesį, kodėl verta būti mokytoju. Todėl toks renginys turėtų parodyti prestižinę mokytojo padėtį visuomenėje.

"Žinoma, džiaugiuosi, kad savivaldybės rodo dėmesį mokytojams, įvertina jų sunkų darbą. Ir manau, kiekviena tai daro išradingai, pagal galimybes. Tikiuosi, kad pedagogai bus deramai įvertinti", – vylėsi A.Monkevičius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų