Pereiti į pagrindinį turinį

Pasirinkimas: atostogos ar nedarbas

2009-04-18 09:00

Vilniaus savivaldybės Saulėlydžio komisija, siekdama sutaupyti miesto lėšų, siūlo darbuotojams eiti nemokamų atostogų. Esą tai geriau, nei atleisti kelis šimtus savivaldybėje dirbančių žmonių.

Dangoraižiui gresia optimizacija

Vilniaus miesto valdžia šią savaitę paviešino rezoliuciją, kuria apkaltino buvusio mero Juozo Imbraso komandą miesto lėšų švaistymu. Šiuo metu savivaldybės skolos siekia 400 mln. litų. Norėdama išbristi iš skolų liūno, savivaldybė privalo sumažinti ir savo poreikius.

Šiam tikslui sukurta savivaldybės Saulėlydžio komisija, kuriai vadovauja konservatorius Vidas Urbonavičius. Spaudos konferencijoje politikas pabrėžė, kad vienas iš būdų taupyti – mažinti savivaldybės biurokratinį aparatą.

"Komisija pavedė savivaldybės departamentų vadovams parengti jiems pavaldžių tarnautojų darbų atskaitas ir ateities planus. Taip siekiame išsiaiškinti visas funkcijas ir išskirti besidubliuojančias. Yra specialistų, kurie neturi viso krūvio, nes tą patį darbą dirba dviese ar net trise", – tikino V.Urbonavičius.

Savivaldybėje – 6 buhalterijos

Pirmiausia griebtasi optimizuoti buhalterijas. Vilniaus miesto savivaldybėje veikia šešios atskiros buhalterijos, Finansų departamentas ir atskiras apskaitos skyrius. Siekiama visus šiuos padalinius sujungti į vieną ir taip sutaupyti 1,3 mln. litų miesto lėšų. Vadinasi, iš 90 dabar dirbančių finansininkų po mėnesio savivaldybėje liks 45 darbuotojai. Likusieji bus pervesti į kitas pareigas arba apskritai atleisti.

"Kai kiekviename departamente veikia atskira buhalterija, kyla chaosas. Pavyzdžiui, kai du departamentai finansuoja vieną projektą, atsitinka taip, kad vienas pinigus perveda, kitas jau savo dalį kitam projektui išleido. Galiausiai paaiškėja, kad projektas pradėtas, o jam pabaigti lėšų nėra. Skola perkeliama kitiems metams", – pavyzdžiais iliustravo mero patarėjas Darius Indriūnas.

Bedarbiai – ne išeitis

Po poros savaičių bus imtasi optimizuoti ir likusius savivaldybės padalinius. Tačiau komisijos nariai tikisi, kad mažinant besidubliuojančių pareigybių skaičių darbuotojų atleisti nereikės. Šiuo metu su savivaldybės profesine sąjunga tariamasi dėl galimybės išleisti dalį darbuotojų nemokamų atostogų. Komisijos duomenimis, apklausus tarnautojus paaiškėjo, kad šie tokioms atostogoms neprieštarautų.

"Norėtume pabrėžti, kad atleisti darbuotojus nebuvo komisijos tikslas. Suprantame, kad paleidę armiją bedarbių į gatves padėties nepagerinsime. Mažinti atlyginimus – čia pati paskutinė ir ekstremaliausia priemonė, tačiau tai tik Vyriausybė gali nuspręsti. Todėl manome, kad pati neskausmingiausia išeitis per krizę – nemokamos atostogos", – sakė Saulėlydžio komisijos pirmininkas.

Savivaldybės duomenimis, pernai tarnautojų atlyginimams per mėnesį savivaldybė išleisdavo apie 4 mln. litų. po optimizacijos tikimasi sutaupyti apie milijoną miesto metinių lėšų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų