Pereiti į pagrindinį turinį

Patogi aikštelė Santariškėse – tik popieriuose

2012-06-20 13:45
Patogi aikštelė Santariškėse – tik popieriuose
Patogi aikštelė Santariškėse – tik popieriuose / Gedimino Bartuškos nuotr.

Daugiaaukštės modernios aikštelės ir protinga automobilių statymo sistema. Šitaip artimiausiu metu turėtų atrodyti Santariškių klinikų prieigos. Tiesa, kol kas – tik galimybių studijoje.

Pasipiktino dėl duobių

Duobėtos aikštelės ir amžinas vietų trūkumas net mokamose aikštelėse Santariškių klinikų prieigose piktina lankytojus. Pavardės prašiusi neminėti dienraščio skaitytoja Irma teigė su automobilio statymo problema susidūrė, kai teko vežti į ligoninę traumą patyrusį vaiką.

„Labai sunervino Santariškių vaikų ligoninės tvarka. Mano vaikas smarkiai susimušė kelį. Tuoj pat nuvežiau jį į Santariškes, pas chirurgus. O ten, matote, yra mokama automobilių stovėjimo aikštelė, kurioje ratus gali pamesti“, – piktinosi pašnekovė.

Pasak Irmos, aikštele vadinama teritorija labiau primena apleistą statybvietę, į kurią įvažiuoti lengvuoju automobiliu beveik neįmanoma. Tačiau už tokias pasibaisėtinas stovėjimo sąlygas moteriai teko sumokėti 3 litus.

„Mano galva, apskritai kiek keistoka rinkti pinigus tokioje vietoje ir tokioje baisioje aikštelėje. O kitas dalykas – gali tų 3 litų ir neturėti, tai ką tada daryti?“ – retoriškai klausė pašnekovė.

Mokėti normalu

Santariškių medicinos miestelio ateities viziją kuriančios Santariškių medicinos įstaigų asociacijos administratorius Aurimas Jaskonis pripažino, kad skaitytojos skundas pagrįstas, tačiau tikino, kad problema per vieną dieną išspręsta negali būti.

„Dalis tų aikštelių priklauso gydymo įstaigoms, dalis yra administruojamos savivaldybės ir savivaldybė jose renka pinigus, pavyzdžiui, prie Onkologijos instituto. Tad čia jau jų kompetencijos reikalas. Dalis vietų vis dar yra nemokamos. Problema ne ta, kad renkami pinigai, o ta, kad tų vietų trūksta“, – dėstė A.Jaskonis.

Pašnekovo nuomone, mokėti už stovėjimą prižiūrimoje aikštelėje turi būti įprasta. Šitokia tvarka yra daugelyje pasaulio valstybių, kur stovėjimas mokamas.

„Jeigu kas nors atneštų pinigų ir pasakytų, va, mes įrengiame ir nemokamai prižiūrime aikštelę, – valio, turbūt visi sutiktų ir apsidžiaugtų. Tačiau vargu, ar toks geradarys atsirastų. Tad jeigu atvažiuojame į prižiūrimą aikštelę, turime už ją susimokėti. Nes juk kai kas žiemą čia valo sniegą, kai kas lopo duobes“, – vardijo asociacijos atstovas.

Mąsto optimistiškai

Pasak A.Jaskonio, šiuo metu Santariškių medicinos miestelio teritorijoje yra apie 2 tūkst. automobilių stovėjimo vietų ir antra tiek turėtų atsirasti įgyvendinus baigiamą kurti Viešosios ir privačios partnerystės studiją.

„Planuojame, kad studija bus baigta šio mėnesio gale, dar apie pusmetį turėtų užtrukti įvairūs svarstymai ir derinimai. Na, ir optimistinis variantas leidžia manyti, kad 2013 m. pradžioje atsiras privatus investuotojas, kuris imsis daugiaaukštės stovėjimo aikštelės statybos darbų“, – dėstė A.Jaskonis.

Pirmuoju statybų etapu planuojama sukurti apie tūkstantį stovėjimo vietų. Dar 1250 turėtų atsirasti kiek vėliau. Naujai planuojamose stovėjimo aikštelėse bus įdiegta ir informacinė protingo valdymo sistema, leisianti lankytojui neklaidžioti tarp daugybės aikštelių ieškant stovėjimo vietos.

„Dabar vietos žmogui kartais tenka ieškoti ir pusvalandį. O jeigu jis skuba? Naujoji sistema parodys, kur yra laisvų vietų. Be to, naujų aikštelių atsiradimas nereiškia, kad bus pamirštos senos. Jau esama infrastruktūra taip pat įsilies į bendrą stovėjimo Santariškių medicinos miestelyje sistemą“, – kalbėjo A.Jaskonis.

Statybos sąnaudų nežino

Projekto sumanytojų teigimu, stovėjimas naujose aikštelėse taip pat bus mokamas. Kiek tiksliai kainuos tokia paslauga, turėtų paaiškėti po derybų su potencialiu investuotoju. Neaiški kol kas ir paties projekto sąmata bei kiek tai galėtų kainuoti mokesčių mokėtojams.

„Tokių projektų Europoje yra labai daug. Tiesa, konkrečiai koncesijos pagrindu pastatytomis stovėjimo aikštelėmis mes nesidomėjome. Bet manau, kad kaina bus derybų objektas. Investuotojas pasiūlys savo kainą, o jau mes spręsime, kiek ji protinga ir ar verta sutikti“, – aiškino A.Jaskonis.

Pasak pašnekovo, greičiausiai stovėjimo kaina skirsis priklausomai nuo lankytojo statuso ir stovėjimo trukmės.

„Viena kaina turėtų būti klinikų darbuotojams, kurie atvažiuoja į darbą kasdien. Jiems galėtų būti mėnesinis abonementas. Ir visai kita kaina paliekantiems automobilį ilgesniam laikui arba trumpai, tarkim, pusvalandžiui“, – sakė pašnekovas.


Tikslių duomenų neturi

Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Algirdas Šešelgis teigė, kad savivaldybė neišskiria automobilių stovėjimo vietų prie ligoninių nuo kitur mieste esančių stovėjimo vietų.

„Vilniaus mieste automobilių statymo kaina nustatyta pagal mieste patvirtintas zonas. Žalioje zonoje automobilių statymas kainuoja 1, geltonoje – 2, raudonoje – 3, mėlynoje – 6 litus. Kiek yra mokamų aikštelių ir prie kurių ligoninių – tikslių duomenų neturime“, – teigė A.Šešelgis.

Vilniaus savivaldybė taip pat informavo, kad dauguma miestui pavaldžių sveikatos priežiūros įstaigų turi nedideles automobilių stovėjimo aikšteles, kuriose pagal galimybes įrengtos automobilių stovėjimo vietos neįgaliesiems: Antakalnio poliklinikos aikštelėje – 7 vietos, Karoliniškių poliklinikos aikštelėje – 2, Lazdynų poliklinikos aikštelėje – 2, Šeškinės poliklinikos aikštelėje – 4, Odos ir veneros ligų centro ir VšĮ Centro poliklinikos Vytenio filialo aikštelėje – numatytos 2, Vilkpėdės ligoninės aikštelėje – 2, Vilniaus universitetinės slaugos ir ilgalaikio gydymo ligoninės aikštelėje – 2, Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės aikštelėje – 10, Naujininkų poliklinikos aikštelėje bus įrengtos 3, Vilniaus miesto klinikinės ligoninės aikštelėje – 2, Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro aikštelėje – 3, prie Centro poliklinikos Lukiškių filialo (A.Jakšto g. 2) yra 2 vietos skirtos neįgaliesiems, prie Naujamiesčio filialo (K.Kalinausko g. 4) neįgalieji stato automobilius K.Kalinausko gatvėje priešais pagrindinį įėjimą, ženklo „Stovėti draudžiama“ ribose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų