Policija ruošiasi protestams Sausio 13-ąją: tvers tvoras, tikrins autobusus, dalyvius

Sausio 13-osios minėjimas prie Seimo ketvirtadienį vyks saugomas sustiprintų policijos pajėgų, dalis parlamento bus aptverta tvora, bus tikrinami į Vilnių organizuotai atvykstantys autobusai, taip pat pareigūnai pasirinktinai tikrins renginio dalyvius.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla sako, kad tokių priemonių imtasi, nes į Laisvės dienos gynėjų minėjimą planuoja atvykti ne tik įprastiniai tokių renginių dalyviai, bet ir protesto grupių atstovai.

„Mes informaciją renkame, sekame, kas vyksta elektroninėj erdvėj, kontaktuojame su žvalgybos institucijų vadovais ir tam tikrų grėsmių mes tikrai matome, todėl siekiant užkirsti kelią galimiems tų grėsmių pasireiškimams mes imamės papildomų saugumo priemonių“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė R. Požėla.

R. Požėla: policija bus pasiruošusi galimiems scenarijams

Policijos generalinis komisaras teigė, kad pareigūnai stebi elektroninę erdvę, raginimus per Sausio 13-osios minėjimą burtis protestui prieš koronaviruso pandemijos valdymo priemones, ir yra pasiruošusi įvairiems galimiems scenarijams.

Anot policijos vadovo, jei įprastai į tokius renginius rinkdavosi Laisvės kovų gynėjai, jų artimieji, patriotiškai nusiteikę gyventojai, šiuo metu turima informacijos, kad „rytoj prie šitų asmenų gali prisijungti ir įvairios kitos visuomenės grupės, tai ir protesto grupės ir asmenys, kurie turi kitų intencijų išsakyti vieną ar kitą savo poziciją“.

R. Požėla informavo, kad renginyje dirbs sustiprintos pareigūnų pajėgos, taip pat prie Vilniaus bus įrengti automobilių patikros punktai, prie Seimo bus įrengtas fizinis barjeras, dalis teritorijos aptverta, uždarytas eismas.

Tiems asmenims, kurie turi kitų kėslų ir planuoja vykti čia, kad sudrumstų šitą renginį, noriu pasiųsti žinutę, kad negadinkime sau gyvenimo ir kitiems.

„Tos priemonės nukreiptos, kad rytojaus renginys praeitų sklandžiai, kad niekas nenukentėtų, o tiems asmenims, kurie turi kitų kėslų ir planuoja vykti čia, kad sudrumstų šitą renginį, noriu pasiųsti žinutę, kad negadinkime sau gyvenimo ir kitiems“, – sakė policijos vadovas.

„Policija bus pasiruošusi galimiems scenarijams. Progai esant noriu priminti, kad dėl įvykių rugpjūčio 10 dieną Vilniaus policija su prokuratūra baigia ikiteisminį tyrimą ir planuoja perduoti bylą į teismą“, – kalbėjo jis, turėdamas omenyje pernai vykusias riaušes prie Seimo.

Pareigūnas teigė, kad policija situaciją stebi šalies mastu, tačiau tikslių duomenų, kiek protesto dalyvių gali susirinkti į minėjimą, neturi, bet dalyvių gali būti iki kelių tūkstančių.

„Tikslių duomenų neturime, nes šis renginys yra valstybinis renginys, ne mitingas, kuriame reikalaujama išduodant leidimą nurodyti asmenų skaičių. Tikrai manome, kad gali būti bent keletas tūkstančių, o gal ir daugiau asmenų, kurie gali būti atvykę iš visos Lietuvos“, – sakė R. Požėla.

„Fiksuosime autobusus, kitas transporto priemones, kurios vyks į Vilnių iš kitų Lietuvos regionų, siekiant išvengti tam tikrų grėsmių, prie Vilniaus bus įrengti patikros punktai, kur mes pasirinktinai tikrinsime transporto priemones ir kontroliuosime, ar nėra vežama draudžiamų daiktų. Kalbant apie Nepriklausomybės aikštę, policijos bus pakankamai, ir mes planuojame rytoj ties dalimi Seimo perimetro įrengti fizinį barjerą“, – planuojamas priemones pristatė policijos vadovas.

Prie Seimo bus ribojamas eismas

Ketvirtadienį aplink Seimą nuo ryto bus ribojamas eismas, į Nepriklausomybės aikštę bus galima patekti iš Gedimino prospekto pusės, S. Tumėno gatvė bus uždaryta, išskyrus čia dirbantiems žmonėms.

„Eismas S. Tumėno gatve bus ribojamas nuo 7.30 val. iki 13 val., į ją galės patekti asmenys, dirbantys įstaigose, parodydami tam tikrus dokumentus, pažymėjimus, kad važiuoja į darbo vietą, jie bus praleidžiami ir galės patekti“, – sakė Vilniaus apskrities policijos viršininkas Saulius Gagas.  

Taip pat nuo 10 val. iki 13 val. bus ribojamas eismas Gedimino prospektu nuo Gynėjų iki A. Goštauto gatvės, taip pat nuo Gedimino prospekto iki „Circle K“ degalinės.

„Eismas bus ribojamas nuo 10 val. iki 13 val., rytinio piko metu asmenys galės pravažiuoti be jokių apribojimų. Į renginį bus galima patekti iš Gedimino prospekto, nuo Katedros ir Žvėryno tilto, A. Goštauto gatve, tačiau nebus galima patekti per S. Tumėno gatvę, prie fontano nebus laisvo praėjimo“, – tvirtino S. Gagas.

Pasak jo, pareigūnai taip pat galės tikrinti susirinkusius asmenis, kad nebūtų įnešami draudžiami daiktai, „kurie gali sukelti pavojų žmonių gyvybei, sveikatai ir panašiai“.

Noriu atkreipti dėmesį, kad yra išduotas leidimas Šeimų sąjūdžio renginiui, toliau nuo Seimo laikantis 75 metrų, iki tūkstančio žmonių.

Sostinės policijos vadovas taip pat atkreipė dėmesį, kad Vilniaus miesto savivaldybė yra leidusi Lietuvos šeimų sąjūdžio akciją prie Seimo, į ją gali rinktis iki 1 tūkst. žmonių.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad yra išduotas leidimas Šeimų sąjūdžio renginiui, toliau nuo Seimo laikantis 75 metrų, iki tūkstančio žmonių, jie turės teisę toje vietoje būti ir protestuoti, kas išduota savivaldybės leidime“, – pažymėjo S. Gagas.

Laisvės gynėjų dienos minėjimas 12 val. prie Seimo yra valstybinis renginys, tad patekimas į jį neribojamas. Tačiau, pasak S. Gago, pareigūnai, „esant poreikiui, jei matys, kad minia labai didelė, gali priimti sprendimus riboti patekimą į Nepriklausomybės aikštę, siekiant užtikrinti saugumą“.

Prieš Laisvės gynėjų dienos minėjimą socialiniuose tinkluose pasirodė raginimai atvykti į renginį protestui prieš valstybės institucijų sprendimus, tarp jų – koronaviruso ribojimo priemones.

Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo ketvirtadienį 12 val. vyks Sausio 13-osios-Laisvės gynėjų dienos minėjimas ir Laisvės premijos įteikimo ceremonija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dėdė Ignas

dėdė Ignas portretas
Kiek blogio pridirbo Landsbergis - sugriovė Blogio Imperiją. Štai dabar, po visą pasaulį išbarstytos Blogio Imperijos atplaišos niekaip nenurimsta, nori vėl atkurti Blogio Imperiją. O Landsbergio bijo, kaip velniai kryžiaus - keikia, kolioja, jei galėtų, tai ir į gabalus suplėšytų. Neatstatysit sugriautos Blogio Imrerijos, O Landsbergio vardas jau įrašytas į Pasaulio Istoriją. Ir liks amžiams.

cia tai baika

cia tai baika portretas
kas bus kai nudwes senas ozys , tada ne tik visa wilno aptwers , bet ir komentuot uzdraus , o vietoj Lenino ozio paminkla statys , kaip manote del ko vilkinama 30 metu , ozys sau vieta rezerwawo kad paminkla ten jam pastatytu

Klpd.

Klpd. portretas
Tai nepanašu į ruošimąsi, tai panašu į priežasčių ieškojimą kaip sulaikyti, nubausti ar diskriminuoti Lietuvos pilietį. Pilietį, kuris vis dar turi LR Konstitucinę teisę į žodžio, asmens ir judėjimo šalyje Laisvę
VISI KOMENTARAI 91

Galerijos

Daugiau straipsnių