Pereiti į pagrindinį turinį

Politikai pasižvalgys Kanuose

2009-03-10 09:00
Politikai pasižvalgys Kanuose
Politikai pasižvalgys Kanuose / Kauno miesto savivaldybės nuotr. Dalyvavo: pernai MIPIM parodoje Kaunas pristatė šešis projektus, o biudžetui tai kainavo apie 320 tūkst. litų.

Vienuolika Kauno savivaldybės atstovų šiandien pasieks Kanus. Lig šiol į pasaulinę parodą vežtas Kauno maketas liko rymoti mieste, o kauniečių lagaminus papildė literatūra.

Vešis pluoštą leidinių

Penkerius metus iš eilės pasaulinėje nekilnojamojo turto parodoje MIPIM mėginę parodyti savo projektus, šeštą kartą Kauno politikai nusprendė keliauti kaip parodos lankytojai. Nors miestas savo projektų nepristatys, tačiau politikų turtingos delegacijos komandiruotė į šią parodą miesto kišenei atsieis beveik 77 tūkst. litų. Pernai dalyvavimas parodoje kainavo apie 320 tūkst. litų.

Kiekvienas delegacijos narys pasiėmė po penkis komplektus leidinių apie Kauną, Laisvąją ekonominę zoną, sporto rūmų koncesijos konkursą. Suvenyrus atstos ženkleliai su Kauno herbu.

Šiemet nuspręsta, kad į parodą Prancūzijoje važiuos tik tie savivaldybės atstovai, kurie iki šiol joje nėra buvę. Tarp 11 delegacijos narių – už savivaldybės turto ir statybų priežiūrą, miesto ūkį, energetiką ir aplinkos kokybę atsakingas vicemeras Steponas Vaičikauskas bei aštuoni tarybos nariai.

Administracijai atstovauja administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius. Delegacijos poreikiais besirūpinanti Užsienio ryšių skyriaus atstovė Emilija Šakalienė – vienintelė buvusi parodoje. Tiesiogiai už investicijas, miesto plėtrą atsakingas Miesto plėtros departamentas nedelegavo nė vieno darbuotojo.

Domėsis turizmu kitur

Miesto plėtros departamento direktorius Remigijus Skilandis pasiteisino, kad ne jis sprendė, kas turi važiuoti į pasaulinę parodą, kurioje miestai ieško investuotojų svarbiausiems projektams. Jis pats tuo metu dalyvaus turizmo parodoje Vokietijoje, todėl vykti į MIPIM nepretendavo.

Už ekonominę plėtrą, investicijas, turizmą, urbanistiką ir architektūrą atsakingas vicemeras Rimantas Mikaitis Kanų parodoje viešėjo 2005 m., tad tenkinasi anuometiniais įspūdžiais.

"Formuojant delegaciją laikytasi principo, kad visi, kurie yra buvę, šiemet į parodą nevažiuoja. Tarybos nariams tenka priimti nemažai atsakingų sprendimų. Kelias dienas praleidę toje parodoje, jie labai smarkiai praplės akiratį", – paaiškino R.Mikaitis.

Vicemeras pripažino, kad nebūnant specialistu, gauti maksimalią parodos naudą yra sunkiau. Tačiau miesto tarybos narys, pasak jo, turi išmanyti ir miesto urbanistiką.

R.Mikaičio teigimu, važiuoti į Kanų parodą savo atstovus delegavo frakcijos. Administracijos atstovų esą daugiau nebereikėjo, nes jokių projektų Kaunas šiemet nepristato.

Parodą primena laiškai

Etatinis Kanų parodos dalyvis iš Kauno, Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojas Saulius Lukošius, vis dar gauna parodos organizatorių pasiūlymų atvykti, tačiau šį kartą jis liks dirbti savo kabinete.

S.Lukošius neslėpė, kad šiemet dalyvauti parodoje būtų ypač įdomu – bus daug kalbama apie tai, kaip atsitiesti sunkmečiu. Smalsaudamas, ką pasiūlys šiemetinė paroda, jis retsykiais panaršo parodos tinklapį. Pasak S.Lukošiaus, šiemet organizatoriai ypač aktyvūs kviesdami dalyvauti ir spėja, kad parodos rengėjams taip pat riesta su pinigais.

Parodos senbuvio teigimu, šis renginys ypatingai didelis, specializuotas, susigaudyti nebūnant nekilnojamojo turto srities žinovu nėra lengva. Su šiemetinės delegacijos vadovu vicemeru Steponu Vaičikausku S.Lukošius buvo trumpai susitikęs, tačiau klausimų, ką geriausia aplankyti parodoje, kaip joje susiorientuoti, nesulaukė.

S.Lukošiaus nuomone, minėtoje parodoje išties galima rasti atsakymus į Kaunui aktualius urbanistikos, miesto plėtros klausimus.

Kalbins arenos operatorius

S.Vaičikauskas patikino važiuojąs ne turistauti, nes Kanuose jis ne kartą yra buvęs. Paklaustas, ką veiks renginyje, vicemeras ėmė vardyti delegacijos darbotvarkės punktus. Svarbiausi jų – susitikimai su potencialiais sporto rūmų operatoriais – bendrovių "SMG Europe" ir "Trigranit Developement Corporation" atstovais.

Kovo 11 d. kauniečiai prisijungs prie vilniečių, kurių stende paminės Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną. Kauno atstovai taip pat numatę aplankyti miestų partnerių bei Rygos stendus.

Kokios parodos konferencijų temos domina S.Vaičikauską, jis negalėjo pasakyti, esą papildomus renginius jis pasirinks būdamas vietoje.

Delegacijos nariai beveik keturias dienas po parodą dairysis nebūtinai būdami vienoje grupėje. Kaip praleisti vakarus – irgi galės spręsti patys, jie neprivalės vykdyti darbotvarkės punktų. Juose pirmą vakarą įrašytas parodos atidarymas viename viešbučių, antrą – laisvas laikas, trečią – parodos apdovanojimų ceremonija.


MIPIM paroda

Lietuvai atstovaus tik sostinė, jos šūkis – "Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009".

Investicijos, urbanistika, regioninis vystymasis, architektūra, viešbučiai ir turizmas – tai pagrindinės šių metų parodos kryptys.

Šiemet parodoje dalyvauja 89 pasaulio šalys, konferencijose bus gvildenamos 33 temos, vyks miestų atstovų diskusijos, susitikimai.

Pasak parodos rengėjų, siekiant pritraukti investuotojus jaučiama didžiųjų pasaulio miestų tarpusavio konkurencija. Tarp jų minimi Paryžius, Londonas, Mančesteris, Maskva, Budapeštas, Berlynas, Briuselis, Hamburgas, Cologne, Madridas, Milanas, Atėnai, Oslas, Torontas.

Paryžiaus regionas pristatys vystymosi planą, kaip urbanizuoti buvusios "Renault" automobilių gamyklos rajoną. Čia siūloma statyti gyvenamuosius namus, administracinius pastatus, prekybos, kultūros centrus.

Londonas reklamuos infrastruktūrą, kuri bus kuriama 2012 m. čia vyksiančioms olimpinėms žaidynėms.

Milanas atskleis statybos užmojus rengiantis pasaulinei parodai, kuri šiame mieste vyks 2015 m.

Budapeštas siekia atgaivinti miesto centrą, sukurdamas nekilnojamojo turto infrastruktūrą turizmui, kultūrai ir prekybai. Monrealis pristatys siekį sukurti verslo ir technologijų parką.


Kauno delegacijos nariai

Mero pavaduotojas Steponas Vaičikauskas

Administracijos direktoriaus pavaduotojas Zenonas Abramavičius

Užsienio ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Emilija Šakalienė

Tarybos nariai: Gintarė Skaistė, Loreta Kudarienė, Jonas Koryzna, Stasys Buškevičius, Algimantas Mileika, Žaneta Klebanskaja, Jūratė Matekonienė, Pranas Paškevičius.

Kauno delegacijos komandiruotės sąmata – 76 tūkst. 582 litai. Apie 10 tūkst. litų pavyko sutaupyti, nes Z.Abramavičiaus ir S.Vaičikausko apgyvendinimo išlaidas bei registracijos mokestį padengė parodos organizatoriai.

Vilniaus miestas 50 kv. m ploto stende pristatys 8 projektus. Sostinės savivaldybės delegacijoje – 9 nariai. Tarp jų – meras, vicemeras, du tarybos nariai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų