Įžvelgia dvigubus standartus: merginas su LGBT vėliavomis iš protesto išlydėjo pareigūnai

Socialiniuose tinkluose plinta vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotos prie Seimo stovinčios dvi merginos, apsigobusios vaivorykštės spalvų vėliavomis. Jos iš mitingo buvo išlydėtos policijos pareigūnų, kad „nekiltų konfliktų, nesusipratimų“. Internautai viešojoje erdvėje ėmė diskutuoti apie dvigubus standartus.

Kaip jau skelbta, prie Seimo antradienį vyko protesto akcija, į kurią grupelėmis iš viso buvo susirinkę apie 300–400 žmonių. Akcijos dalyviai teigė keliantys tuos pačius reikalavimus kaip ir prieš mėnesį vykusiame „Didžiajame šeimų gynimo marše“.

Jiems savivaldybė nebuvo išdavusi leidimo protestuoti. Antradienio popietę policija skelbė, kad prie Seimo vykstančioje akcijoje pažeidimų nefiksuota. Tačiau jau tą patį vakarą policija informavo juos vis dėl to užfiksavusi ir net įvardijo dalyviams gresiančias baudas.

Dvigubi standartai?

Paviešintas vaizdo įrašas įžiebė internautų diskusiją, ar tik nebus taikomi dvigubi standartai, nes čia leidimo protestuoti negavę žmonės rinkosi visą dieną, o vaivorykštės spalvų vėliavomis apsigobusios merginos iš čia buvo palydėtos pareigūnų.

„Ar joms teisė protestuoti negalioja?“ – klausė vienas jų.

„Akivaizdu, bet neaišku kodėl, policija užsimerkia. Aiškiai buvo matoma, kad būriuojasi ne po 15 žmonių. Merginos pašalintos kaip provokatorės, ar tiesiog norint jas apsaugoti nuo minios neadekvatų?“ – kėlė klausimą dar viena internautė. Dar kiti nedaugžodžiavo, o tiesiog drėbė riebų „Gėda“ į Lietuvos policijos daržą.

Tačiau buvo ir tokių, kurie šioje situacijoje įžvelgė kiek kitokią pusę.

Ar joms teisė protestuoti negalioja?

„Merginos turbūt atėjo tyčia paprovokuoti, žinodamos puikiai, kur eina ir ko. Policija labai šauniai įvykdė galimų konfliktų prevenciją, jos tokia funkcija ir yra. Galima tik padėkoti už puikų darbą“, – kiek kitokią nuomonę išreiškė dar vienas socialinių tinklų vartotojas.

„Atėjo ir išėjo“

Portalo kauno.diena.lt kalbintas Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis teigė, kad „jos buvo atėjusios į mitingą ir išėjo“.

Pasiteiravus, ar jos išėjo pačios, policijos atstovas teigė, kad jų „tikrai niekas nesulaikinėjo“. Anot R. Matonio, šioms merginoms policija nebuvo iškviesta, pareigūnai dirbo vietoje. 

„Policijos pareigūnai jas palydėjo, kad nekiltų konfliktų, nesusipratimų“, – sakė pašnekovas.

Pasiteiravus, ar merginos nebuvo prieš būti pareigūnų palydėtos iš protesto vietos, R. Matonis teigė nežinantis tokių detalių.

„Jos pačios išėjo, turbūt niekas jų ten nelydėjo, pareigūnai dirbo visame mitinge, tai logiška, kad jeigu jos ten vaikščiojo, tai gal jie jas stebėjo ir buvo šalia jų, kad nekiltų nesusipratimų“, – sakė R. Matonis. 

Anot jo, merginos nebuvo sužeistos ir nenukentėjo.

Pasiteiravus, ar šiuo atveju nėra taikomi dvigubi standartai, policijos atstovas teigė, kad čia jis jų neįžvelgia. 

Jeigu žmonės turi skirtingas nuomones, tai didelė tikimybė, kad įvyks kažkoks konfliktas ir net galimas fizinis veiksmas.

„Jos ten gali vaikščioti, jei jos ten labai norėtų būti ir pareikštų didelį norą kažkur eiti, jos turbūt būtų galėjusios ten būti. Pareigūnai visuomet stengiasi spręsti situaciją, kad tų konfliktų nebūtų ir kad būtų užtikrinta viešoji tvarka. Toks tikslas. Ir kitų renginių metu, jeigu ateina oponuojantys asmenys, tai jų paprašoma arba pasitraukti, arba atsistoti kažkur toliau, kad jie nekurstytų konfliktų. Jeigu žmonės turi skirtingas nuomones, tai didelė tikimybė, kad įvyks kažkoks konfliktas ir net galimas fizinis veiksmas. Kad to būtų galima išvengti, policijos pareigūnai visuomet įsikiša anksčiau laiko. Taip buvo ir šiuo atveju“, – sakė R. Matonis.

Vaizdo įraše matyti, kad policijos pareigūnų palydimos merginos susilaukė protestų dalyvių plojimų ir šauksmų. Šių merginų pasirodymą kai kurie protesto dalyviai pavadinimo provokacija.

Primename, kad antradienio vakarą policija pranešė šioje akcijoje fiksavusi pažeidimus ir pradėtą administracinę teiseną dėl galimų Susirinkimų įstatymo pažeidimų.

Administracinių nusižengimų kodeksas už tokius veiksmus numato baudą nuo 140 iki 600 eurų.

„Teisena pradėta dėl to, kad susirinkusieji nesilaikė susirinkimų įstatyme numatytų reikalavimų, kurie numato, kad didesnei nei 15 asmenų grupei turi būti išduotas savivaldybės leidimas. Dienos metu pareigūnai buvo įspėję akcijos organizatorius ir dalyvius, kad jie laikytųsi numatytų reikalavimų, tačiau dienos pabaigoje konstatavo, kad tų reikalavimų nebuvo laikomasi“, – antradienio vakarą išplatintame pranešime teigė policijos atstovas.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kęstas

Kęstas portretas
Jetau!!!Čia gi ta pati kur šeimų marše su falu stovėjo ir iš moters tyčiojosi.

dalyviai...

dalyviai... portretas
Tie seimu marso dalyviai patys nesupranto ko ten susirinko, nelabai orentuojas aplinkoje

Rita

Rita portretas
Jos turi buti nubaustos už provokacija
VISI KOMENTARAI 48

Galerijos

Daugiau straipsnių