Pereiti į pagrindinį turinį

Privataus teisininko kelionė - už savivaldybės pinigus

2009-06-30 09:10
Keliauninkas: T.Samulevičius atskleidė, kad už mokesčių mokėtojų pinigus į komandiruotę Liuksemburge išvyko todėl, kad taip nusprendė savivaldybė.
Keliauninkas: T.Samulevičius atskleidė, kad už mokesčių mokėtojų pinigus į komandiruotę Liuksemburge išvyko todėl, kad taip nusprendė savivaldybė. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė nesibodi sunkmečiu už mokesčių mokėtojų pinigus į komandiruotę leisti privačios advokatų kontoros "Motieka ir Audzevičius" teisininką.

Kelionė – 3 tūkst. litų

Vilniaus valdžia į komandiruotę Liuksemburge birželio 25 ir 26 d. mokesčių mokėtojų lėšomis išsiuntė ne savivaldybės Teisės departamento specialistą, o privačios advokatų kontoros "Motieka ir Audzevičius" advokato Kazimiero Motiekos padėjėją Tomą Samulevičių.

Pastarojo komandiruotė kainavo beveik 3 tūkst. litų. Advokato padėjėjui savivaldybė padengė kelionės bilietus, vienos dienos nakvynę keturių žvaigždučių viešbutyje bei pusryčius ir kelionės draudimą. Teisininkui tereikėjo iš savo kišenės susimokėti pietus ir vakarienę.

T.Samulevičius Liuksemburge atstovavo savivaldybės interesams dėl pietinio aplinkkelio statybų. Mat ES auditoriams kelia įtarimų 2004 m. vykusio konkurso statyti greitkelį būdas – neskelbtinos derybos. T.Samulevičius niekuo nesusijęs su Vilniaus aplinkkelio statybos problemomis, nedalyvavo rengiant šio konkurso dokumentus, niekada nekonsultavo savivaldybės šiais klausimais. Į komandiruotę advokatas išvyko vien dėl to, kad šios paslaugos pageidavo dabartinė miesto valdžia.

"Tos kelionės reikėjo – tai procedūros dalis. Tas pats kaip būtina atvykti į teismą. Konkrečių komandiruotės rezultatų pasakyti negaliu, nes aiškesni ES auditorių sprendimai bus tik rudenį. Šiuo atveju tai buvo visiškai formalus klausimas. Galimi maksimalūs padariniai – tik įspėjimas dėl formalumų nesilaikymo. Nemanau, kad dėl to Lietuva negautų ateityje finansavimo kitiems projektams, gal tik vykdydama viešąjį pirkimą atsargiau rinksis neskelbtinų derybų būdą" – sakė T.Samulevičius.

Pritrūko savų specialistų

Vilniaus miesto savivaldybės Teisės departamente dirba 28 specialistai, pietinio aplinkkelio statybų teisinius klausimus narstantys mažiausiai šešerius metus. Neskelbtinos derybos – dažnas savivaldybės vykdomo viešojo pirkimo būdas. Galbūt savivaldybė neturi kompetentingo specialisto, galinčio atskleisti neskelbtinų derybų niuansus? Savivaldybės administracijos direktorius Vytautas Milėnas nesutiko su tokia prielaida.

"Jeigu jau užmokestis dėl komandiruotės advokatų kontorai nesikeičia, tai koks skirtumas, kas važiuos? Bet kuriuo atveju daugiau nekainuotų. Yra toks sudėtingas klausimas, kad jis turi būti kvalifikuotai sprendžiamas. Nesakau, kad savivaldybėje neturime kompetentingo teisininko šiuo klausimu. Sakau, kad mes pasirinkome geriausią variantą", – kalbėjo V.Milėnas, savo parašu pritaręs jaunojo teisininko iš privačios kontoros komandiruotei už mokesčių mokėtojų pinigus.

"O kodėl turi važiuoti valstybės tarnautojas?" – ginti valdžios sprendimo stojo savivaldybės Teisės departamento direktorius Egidijus Vilkickas. – Tai išskirtinis atvejis, ypatingos svarbos. Audito rūmai priėmė sprendimą, galintį lemti paramos skyrimą arba neskyrimą. Parama aplinkkeliui gauta, bet jeigu Audito rūmai nuspręs, kad yra pažeidimų, tokiu atveju parama turės būti grąžinta. Advokatas pasakė kitaip? Nežinau, kodėl pasakė. Gal gerai pasakė, už tai ir važiavo", – argumentą pasičiupo E.Vilkickas.

Pažeidė viešąjį interesą

Buvusio Vilniaus mero Juozo Imbraso patarėjas teisės klausimais Remigijus Žemaitaitis tikino, kad savivaldybės poziciją pietinio aplinkkelio klausimu kompetentingiau būtų gynęs Teisės departamento specialistas. Dvejus metus dirbęs savivaldybėje R.Žemaitaitis įsitikino, kad departamente įdarbinta kvalifikuota teisininkų komanda. Jo nuomone, išsiųsdama privačios bendrovės darbuotoją už miesto pinigus Vilniaus valdžia pamynė viešąjį interesą.

"Tai savivaldybės lėšų švaistymas. Valstybės kontrolė turėtų dėl to pradėti tyrimą. Kodėl siunčiami privačios bendrovės žmonės į komandiruotę, o ne tiesioginis šio projekto vykdytojas? Tik savivaldybės darbuotojas gali žinoti šią problemą geriausiai. Tačiau Vilniaus meras Vilius Navickas asmeniškai pasisamdė "Motiekos ir Audzevičiaus" kontorą, demonstruodamas lojalumą joje dirbančiam Jovitui Elzbergui. Matyt, už tai ir reikėjo komandiruotę patikėti jų darbuotojui", – įtarimais dalijosi R.Žemaitaitis.

Valstybės kontrolės specialistai atsisakė komentuoti savivaldybės poelgį, kol nepradėtas tyrimas dėl viešojo intereso pažeidimo. Ar apskritai bus atvejis tiriamas – nežinia. Mat paaiškėjo kad Valstybės kontrolės specialistai audituoja tik tuos darbus, kurie įtraukti į metinį planą. Nenumatyti atvejai lieka nuošalyje, nes jiems ištirti tiesiog nėra pajėgų.


Nuolatinė kontoros rėmėja

Vasarį, vos Vilniuje pasikeitė valdžia, naujieji vadovai suskato pasirašyti sutartį su advokatų kontora "Motieka ir Audzevičius". Pagal ją miesto valdžia įsipareigojo šiai kontorai, tiksliau, vienam jos advokatų Jovitui Elzbergui, už papildomas teisines paslaugas kas mėnesį sumokėti po 7,5 tūkst. litų. Sutartis sudaryta metams. Bendra paslaugų suma – 90 tūkst. litų. Advokatas savivaldybei teikia teisines konsultacijas žodžiu, rengia dokumentų projektus, juos derina su klientu.

Tąkart Vilniaus meras V.Navickas aiškino, kad papildomos teisininko paslaugos savivaldybei būtinos. Esą Teisės departamento specialistai neaprėpia visų jiems tenkančių darbų, o samdyti advokatų kontorą atskiriems klausimams yra pigiau, nei įdarbinti papildomus skirtingos specializacijos teisininkus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų