Prokurorai į elektrinės pardavimą nesikiš

Prokurorai netirs, ar bendrovės „Kauno energija“ valdyba pažeidė viešąjį interesą, leisdama koncernui „Gazporm“ parduoti Kauno termofikacijos elektrinės akcijas.

Prašymą grąžino

Prašymą ištirti savivaldybės įmonės „Kauno energija“ valdybos sprendimą Kauno apygardos prokuratūrai buvo pateikęs Kauno meras Andrius Kupčinskas.

Prokurorai atsisakė aiškintis dėl galimo viešojo intereso pažeidimo, nes neįžvelgė tam jokio pagrindo. „Pareiškime nėra nurodyta jokių konkrečių teisės aktų pažeidimų, kurie leistų prokuratūrai daryti išvadą apie viešojo intereso pažeidimo fakto buvimą ar nebuvimą“, – teisėsaugininkų poziciją išsakė Kauno apygardos prokuratūros atstovė viešiesiems ryšiams Vaida Kibirkštytė.

Prokurorai tvirtina, kad savivaldybė pati, be teisėsaugos pagalbos, gali aiškintis dėl Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) pardavimo aplinkybių.

„Kauno savivaldybė, kaip 93 proc. bendrovės “Kauno energija„ akcijų savininkė, turi plačius teisinius įgaliojimus pati imtis priemonių ginti savo interesus, ginčijant bendrovės “Kauno energija„ valdybos priimtus sprendimus“, – aiškinama prokurorų atsakyme merui.

Kreipėsi ir į teismą

A.Kupčinskas teigė nenusivylęs teisėsaugininkų atsakymu. „Prokuratūra neatmetė skundo, o tik grąžino jį pačiai savivaldybei ištirti “Kauno energijos„ valdybos sprendimus ir informuoti apie rezultatus. Dėl to ir šaukiame neeilinį Kauno tarybos posėdį, kuriame supažindinsime tarybos narius su elektrinės pardavimo sutartimi, jos sąlygomis“, – kalbėjo meras.

A.Kupčinskas informavo, kad savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis įteikė Kauno miesto apylinkės teismui prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones – stabdyti akcijų pardavimo procesą.

Vis dėlto meras negalėjo paaiškinti, kaip tokie veiksmai leis atšaukti patį „Kauno energijos“ valdybos sprendimą leisti KTE valdytojams parduoti akcijas. A.Kupčinskas ir pats yra pripažinęs tokio valdybos sprendimo teisėtumą.

„Nesvarstykime, kas būtų, jeigu būtų, tai bus pamoka kitoms valdyboms, kad reikia paisyti Kauno tarybos nuomonės ir miesto interesų“, – sakė jis.

Panašu į griovimą

Bendrovės „Kauno energija“ stebėtojų tarybos pirmininkas Rytis Šatkauskas mano, kad tokie veiksmai vėl kelia įtarimų, jog meras ir valdančioji dauguma vien tik ieško būdų, kaip vilkinti ir griauti KTE bei investuotojų susitarimus.

„Gali būti, kad nesulaukus teisinių institucijos paramos, merui reikia užsitikrinti politinį užnugarį – kokiu nors Kauno tarybos protokoliniu sprendimu, kuris leistų vilkinti procesą. A.Kupčinskas nekandidatuoja į Seimą, vadinasi, tai nedaroma dėl rinkimų. Lieka kažkokie ekonominiai interesai, kurie tik didintų šilumos kainas Kaune. Jei norėta ką nors dar daugiau išsiderėti iš “Gazpromo„, tai reikėjo daryti kovą, o dabar įmanoma tik viską griauti“, – mano R.Šatkauskas.

„Kauno energijos“ vadyba suderėjo, kad naujasis akcijų savininkas įmonė „Clement Power Venture“ atsisakys monopolio, investuos į šilumos energijos perdavimo tinklus, už 300 mln. litų pastatys biokuro jėgainę ir sumažins gaminamos šilumos kainą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anas

Anas portretas
Norejau nusipirkti surio, bet gal cia koks pazeidimas.......?

JONAS

JONAS portretas
Atkurus Laisva Lietuva,buvo parduodami valstybes strateginiai objektai.Kas kontroliavo gautas lesas,kur jos buvo panaudotos?.Kodel salis nepasiliko tokius objektus ,kaip Mazeikiu nafta,ir eile kitu ,savo prieziurai ir kontrolei? Pardavus protingai,Lietuva galejo buti strateginiu objektu valdytoja ,turedama didesne dali akciju.Akcininkas ,kuris turi didesni akciju paketa yra laikomas to objekto seimininku.Kainos ir pakeitimai priklauso nuo jo.Lietuvos Ignalinos atomine elektrine galejo veikti iki siol.Objektas turejo buti remontuojamas gerai priziurimas.Kur dingo pinigai skirti Ignalinos atomines elektrines rekonstrukcijai,reaktoriu atnaujinimui-keitimui.Lietuva turejo ir gamino sau elektra ,taciau elektra buvo brangesne uz ta kaina ,uz kuria parduodavo kitom salim.Parduodavo elektra pigiau kitiem ,Lietuvos gyventojam brangiau.Taip kad kitos elektrines statyba ,nieko gero neduos Lietuvos gyventojam.Kas atsakys uz salies nuskurdinima ,uz nepelningai ir nusikaltamai parduotus strateginius objektus ????

Joo

Joo portretas
Prokurorai apskritai kur neparanku nesikiša.
VISI KOMENTARAI 10

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių