R. Šimašius: žmonės nebuvo apgyvendinti penkiaviečiuose kambariuose

Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius teigia, kad po Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro vadovo Aurelijaus Verygos įsakymo dėl privalomosios iš užsienio grįžusių asmenų izoliacijos Vilniuje problemų kilo viename iš dešimties viešbučių, kur buvo izoliuoti sugrįžusieji.

„Vienoje vietoje pritrūko fizinės jėgos, kad mūsų grįžusius tautiečius iš užsienio sutramdytume. Noriu priminti, kad Valstybės ekstremalios situacijos operacijos centras turi užtikrinti apsaugą, deja, to normaliai nebuvo. Mūsų pasitelkti šauliai ir kiti žmonės neturi teisės naudoti tiek jėgos, ir matome, kokie konfliktai įvyko“, – trečiadienį spaudos konferencijoje žurnalistams sakė R. Šimašius.

Jo teigimu, pasiruošti izoliuoti sugrįžusius iš užsienio savivaldybė turėjo kelias valandas.

„Mums teko pasiruošti šitam sprendimui per kelias valandas. Pasiruošėme. Ar viskas įvyko sklandžiai? Tikriausiai ne iki galo sklandžiai. Galiausiai du šeimininkai šiek tiek reguliavo šią vietą ir, manau, kad tai nelabai gerai“, – tęsė Vilniaus meras.

Reaguodamas į antradienį viešojoje erdvėje išplitusius vaizdo įrašus, kuriuose atvykėliai skundžiasi viešbučių sąlygomis, R. Šimašius patikino, kad žmonės nebuvo apgyvendinti penkiaviečiuose kambariuose.

Iš 10 viešbučių viename kilo tam tikrų nesusipratimų. Žmonės pradžioje buvo nukreipti į penkiaviečius kambarius, vėliau jie ten nebuvo apgyvendinti.

„Iš 10 viešbučių viename kilo tam tikrų nesusipratimų. Žmonės pradžioje buvo nukreipti į penkiaviečius kambarius, vėliau jie ten nebuvo apgyvendinti. (...) Noriu patikinti, kad žmonės ten nebuvo apgyvendinti“, – teigė R. Šimašius.

Kartu meras informavo, kad jau nuo trečiadienio ryto, suderinus tai su premjeru Sauliumi Skverneliu, Vilniaus savivaldybė šeimoms su nepilnamečiais vaikais leido izoliuotis namuose, įsipareigojant laikytis karantino ir izoliacijos taisyklių.

„Dėl kitų dar ieškome Vyriausybės sprendimų. (...) Kalbėjome apie tai, kad kuriame programėlę, kuri leistų susieti žmogaus buvimo vietą su pačiu asmeniu. Iki programėlės dar galbūt kelios dienos“, – kalbėjo R. Šimašius, pridūręs, kad tokia programėlė leistų savarankiškai izoliuotis specialiuosius poreikius turintiems asmenims.

„Labai svarbu, kad Seimas kuo greičiau priimtų adekvačias sankcijas už karantino sąlygų nesilaikymą. Tai šiandien būtina“, – pridūrė Vilniaus miesto meras.

R. Šimašius taip pat stebėjosi, kodėl privalomoji izoliacija netaikoma iš kelionių grįžusiems diplomatams.

„Yra labai keistos išimtys. Nežinau, kuo diplomatai skiriasi nuo kitų žmonių, jiems tai netaikoma. Man atrodo, kad jie kontaktų turi ne ką mažiau. Diplomatams išimtis yra pono Verygos padaryta“, – sakė R. Šimašius.

P. Poderskis: didžioji dalis sąlygų viešbučiuose yra geros

Tuo tarpu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis informavo, kad trečiadienį ryte buvo izoliuoti grįžusieji iš Balio – jie karantino laikotarpiui nuvežti į viešbutį „AirInn“.

„Darėme viską labai greitai bei viską kūrybiškai improvizuodami. (...) Matėme visišką neįgalumą ir nepasiruošimą iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir Vidaus reikalų ministerijos, kurie neskyrė nei apsaugos, nei gebėjo sukoordinuoti. Todėl, vengdami kažkokios didesnės humanitarinės krizės, (...) tiesiog ėmėme koordinuoti tą darbą ir skirstyti, į kurį viešbutį vežti žmones“, – sakė P. Poderskis.

Kartu jis paneigė informaciją, kad žmonės gyvena po aštuonis ar penkis asmenis viename kambaryje.

Matėme visišką neįgalumą ir nepasiruošimą iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir Vidaus reikalų ministerijos, kurie neskyrė nei apsaugos, nei gebėjo sukoordinuoti.

„Didžioji dalis sąlygų yra mums aiškiai žinoma ir gera. Kai kurios sąlygos nėra dar iki galo išaiškintos“, – kalbėjo P. Poderskis.

Jo teigimu, trečiadienį bus dirbama su išimtimis – asmenims, kurie turi izoliacijai tinkamą vietą, bus leidžiama tose vietose karantinuotis.

Anot savivaldybės administracijos direktoriaus, šiuo metu yra apie 800 iš užsienio grįžusių žmonių, izoliuotų viešbučiuose Vilniuje.

Kartu P. Poderskis pažymėjo, kad gaunama prašymų iš kitose savivaldybėse gyvenančių asmenų juos izoliuoti Vilniuje.

ELTA primena, kad naktį iš pirmadienio į antradienį įsigaliojo sveikatos apsaugos ministro A. Verygos įsakymas, kuriuo savivaldybės įpareigojamos pasirūpinti grįžtančiųjų iš užsienio asmenų privalomuoju izoliavimu. Pirmoji izoliacijos naktis viename Vilniaus viešbutyje baigėsi kraujo praliejimu – tarp dviejų viešbutyje izoliuotų vyrų trečiadienio naktį kilo konfliktas, abu vyrai atsidūrė ligoninėje, pranešė Policijos departamentas.

Šiek tiek po vidurnakčio, apie 0.10 val., Geležinkelio gatvės viešbutyje 1960 m. gimęs vyras peiliu sužalojo 66-erių vyrą, kuris dėl durtinių žaizdų paguldytas į ligoninę. Įtariamasis dėl veido sumušimų taip pat buvo pristatytas į ligoninę.


Šiame straipsnyje: koronavirusaspriverstinis karantinasgrįžę iš užsienioRemigijus ŠimašiusCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

jei

jei portretas
dar nepardavei lukiskiu kaip /abonentas/ sostynes grindinio varyk visus ten bus saugus visi ir vietos perakis....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių