Pereiti į pagrindinį turinį

R.Adomavičius: "Aš kyšio neėmiau" (į vidų)

2012-09-29 23:59
R.Adomavičius: "Aš kyšio neėmiau" (į vidų)
R.Adomavičius: "Aš kyšio neėmiau" (į vidų) / Tomo Avižinio montažas

Atlikę kratas "Vilniaus vandenyse" ir socialdemokratų būstinėje Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai paskelbė: Vilniaus vicemeras Romas Adomavičius įtariamas paėmęs daugiau nei 30 tūkst. litų kyšį. Pastarasis teigia, kad tai – jo asmeniniai pinigai partijai paremti.

Rado grynųjų

Atlikdami ikiteisminį tyrimą dėl galimo R.Adomavičiaus kyšininkavimo, STT pareigūnai ketvirtadienį atliko kratas ne tik Lietuvos socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus būstinėje ir bendrovėje "Vilniaus vandenys", bet ir sostinės savivaldybėje, paties vicemero kabinete.

"Per kratas buvo paimti tam tikri dokumentai", – sakė STT atstovas spaudai Ruslanas Golubovas. Vakar sostinės vicemeras pripažino, kad jo rankinėje buvo rasti ir paimti tyrimui keliasdešimt tūkstančių litų, iš jo kabineto paimtas asmeninis kompiuteris ir įvairios duomenų laikmenos. Socialdemokratas pripažino, kad pareigūnai iš jo darydami kratą paėmė didelę sumą grynaisiais. Tačiau, R.Adomavičiaus teigimu, šie pinigai yra ne kyšis, o jo asmeninės lėšos, skirtos Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) rinkimų kampanijai.

STT pranešė, kad 59 metų R.Adomavičius įtariamas paėmęs 250 minimalių gyvenimo lygių dydžio, arba 32 500 litų, kyšį.

Anot STT, įtariama, kad kyšis paimtas pažadant paveikti vienos Vilniaus miesto savivaldybės įmonės darbuotojus, kad šie priimtų palankų sprendimą organizuojamame 8 mln. litų vertės darbų pirkimą viešajame konkurse.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas pagal Baudžiamojo kodekso straipsnius, kurie numato atsakomybę už kyšininkavimą ir prekybą poveikiu. Už pastarąjį nusikaltimą numatoma bausmė nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Nusišalino nuo pareigų

Vakar, iškart po pranešimo apie įtarimus, vicemeras pateikė prašymą jį nuo Vilniaus miesto savivaldybėje einamų pareigų nušalinti iki spalio 12 d. Miesto meras Artūras Zuokas šį prašymą patenkino.

"Kol kas neturime pakankamai informacijos, kad galėtume objektyviai įvertinti esamą situaciją, nes teisėsaugos pareigūnai kol kas yra pateikę gana nedaug detalių ir kol kas nėra kreipęsi į Vilniaus miesto savivaldybę su prašymais, kurie būtų susiję su R.Adomavičiaus galimybėmis eiti pareigas. Tačiau aš šiandien priėmiau sprendimą ir patenkinau R.Adomavičius prašymą leisti neatlikti tarnybinių pareigų iki spalio 12 d.", – vakar sakė A.Zuokas.

R.Adomavičius taip pat pateikė prašymą sustabdyti savo narystę LSDP. "Man pranešė, kad ką tik gavome R.Adomavičiaus prašymą stabdyti narystę partijoje, kol viskas išaiškės. Kaip suprantu, jis sako, kad kaltinimai nepagrįsti", – vakar sakė LSDP rinkimų štabo vadovas Juozas Olekas.

Pasak jo, ar R.Adomavičius liks kandidatuoti su partija Seimo rinkimuose, dar anksti vertinti. "Kol kas mes nesame gavę jokios oficialios informacijos, kai gausime, spręsime. Labai apgailestaujame, jei tai yra teisybė", – sakė J.Olekas.

Turi neliečiamybę

R.Adomavičius nuo platesnių komentarų atsiribojo motyvuodamas tuo, kad vyksta tyrimas. Vis dėlto vicemeras teigė, jog kyšio neėmė. Politikas svarstė, kad šis skandalas gali būti susijęs su rinkimais. Atsiribodamas nuo kaltinimų socialdemokratas vis kartojo, kad viešojo pirkimo konkursuose sprendimus lemia kiti žmonės.

"Ta bendrovė, kuri įtariama davusi kyšį, laimėjo konkursą, nes pasiūlė mažiausią kainą", – sakė jis. R.Adomavičiaus teigimu, ši bendrovė – "Utenos melioracija". Tačiau politikas neigė, kad buvo susitikęs su šios įmonės atstovais.

R.Adomavičius yra kandidatas į Seimą, todėl jis turi teisinį imunitetą. Jis LSDP kandidatų sąraše įrašytas 48-as, taip pat kandidatuoja vienmandatėje Lazdynų rinkimų apygardoje.

Spręs kitą savaitę

Generalinė prokuratūra svarstė dėl kreipimosi į Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) su prašymu panaikinti kyšio paėmimu įtariamo Vilniaus vicemero R.Adomavičiaus teisinę neliečiamybę, kaip vakar sakė Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vadovė Vilma Žemaitytė. Prokuratūra taip pat dar neapsisprendusi, kokią kardomąją priemonę siūlys taikyti politikui.

VRK vadovas Zenonas Vaigauskas vakar sakė, kad įtarimų kandidatui į Seimą teisėsauga pateikti negali. "Kandidatas, kuris turi imunitetą, gali būti sulaikytas nusikaltimo vietoje arba apklaustas kaip liudytojas. Pateikti jam įtarimų teisėsauga negali", – sakė Z.Vaigauskas.

Visgi vėliau VRK gavo prokurorų prašymą panaikinti sostinės vicemero socialdemokrato R.Adomavičiaus teisinę neliečiamybę. Taip vakar per VRK posėdį pranešė jos pirmininkas Z.Vaigauskas.

Klausimą dėl R.Adomavičiaus imuniteto planuojama svarstyti kitame posėdyje antradienį.

Lankėsi "Vilniaus vandenyse"

Kiek anksčiau sostinės įmonė "Vilniaus vandenys" patvirtino, kad joje ketvirtadienį lankėsi korupcines bylas tiriančios STT pareigūnai.

"Vakar lankėsi, teisybė. Niekas nesulaikytas", – žiniasklaidai teigė "Vilniaus vandenų" atstovė spaudai Eglė Rimkutė. Pasak jos, vakar visi įmonės vadovai buvo darbe.

Tyrimą kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai, kurie, kaip minėta, ir kreipėsi į VRK dėl R.Adomavičiaus neliečiamybės panaikinimo.

Gynėsi kaltinimų

Vakar surengtoje spaudos konferencijoje pats R.Adomavičius nuo pat pradžių tvirtino: "Aš kyšio neėmiau." Kilusį skandalą jis susiejo su artėjančiais Seimo rinkimams.

"Taip, rado pinigų. Aš dalyvauju kampanijoje. Kadangi paramos šiuo metu partija negalėjo tiek suteikti, todėl aš asmeniniais pinigais, kaip ir visi kandidatai, kurie nori ką nors nuveikti, turiu finansuoti. ...> Tai tie pinigai, kuriuos norėjau įmokėti į sąskaitą, ir būtent vakar įmokėti, dalį jau sumokėjau už stendų gamybą ir pastatymą, o likusi dalis dar nesumokėta, nes sąskaitoje nebuvo pinigų", – kalbėjo jis.

"Viską paėmė, aš paprašiau, kad kaip galima greičiau grąžintų. Sakė: "Mes viską patikrinsime, grąžinsime, jeigu viskas gerai, grąžinsime", – pasakojo vicemeras.

Tik kalbėjo apie projektus

Jis tvirtino, kad apie visą šią istoriją žino kur kas mažiau nei visi kiti.

"Vakar vakare įmonėje apsilankė pareigūnai ir atliko procedūras, kad gautų juos dominančią medžiagą. Jie pasakė, kad pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl viešojo pirkimo konkursų, kurie susiję su nuotekų tvarkymu ir vandens tiekimu nutolusioms miesto teritorijoms – Trakų Vokei, Grigiškėms. Nedalyvauju tose procedūrose. Nežinau, kokia tiksliai yra situacija. Informacija tokia, kad skirta mažai lėšų, o projektų – daug. Buvo taip, kad pirmiausia derinome planus, ką reikia atlikti, o tada – kokių sumų reikia. Iš pradžių atrodė, kad trūksta 20 mln. litų", – pasakojo vicemeras R.Adomavičius.

Anot jo, pareigūnus domino dokumentai, susiję su šiais planais. R.Adomavičius teigė, kad įtarimai jam kol kas nepareikšti. "Šiandien parašiau pareiškimą pagal Rinkimų įstatymą. Kadangi liko tik dvi savaitės iki rinkimų, norėčiau jiems atsidėti ir nusišalinti nuo pareigų. Tačiau norėčiau pabrėžti, kad vicemeras jokių sprendimų viešojo pirkimo konkursuose nepriima", – sakė jis. Vicemero teigimu, jis nėra diskutavęs su sprendimus viešuosiuose pirkimuose atliekančiais asmenimis minėtais klausimais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų