Pereiti į pagrindinį turinį

Saros Palin paslaptis

Saros Palin paslaptis
Saros Palin paslaptis / "Scanpix" nuotr.

Įtakingiausia pasaulyje moterimi tapti pretenduoja moteris, kurios protėviai kilę iš Vilkaviškio? Interneto svetainėse gausu kalbų, kad respublikonų kandidatė į JAV viceprezidentės postą Sarah Palin turi lietuviškų šaknų.

Kelios kilmės versijos

Rinkimų kampanijos svetainėje Aliaskos gubernatorė Sarah Palin ne daug tepasako apie save ir savo kilmę. Teigiama, kad jai 44 metai, ji jau 20 metų gyvena santuokoje su Toddu Palinu, su kuriuo susilaukė net 5 vaikų, o jos tėvai buvo mokytojai.
Tyrimą atlikęs tinklalapis "ancestry.com" pranešė, gražuolė gubernatorė giminystės ryšiais gali būti susijusi su Didžiosios Britanijos karališka šeima ir legendiniu JAV prezidentu Franklinu D.Rooseveltu. Tai yra S.Palin kraujyje teka angliškas, airiškas ir vokiškas kraujas.

Tačiau internete sklando ir kita Aliaskos gubernatorės kilmės versija. Teigiama, kad iš motinos pusės yra kilusi iš Lietuvos, nuo Vilkaviškio miestelio. Esą S.Palin senelis Schmuelis Sheigamas 1912  metais gimė Lietuvoje, bet prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui 1915 metais Sheigamų šeima per Hamburgą Vokietijoje emigravo į JAV, kartu išsiveždama ir mažąjį Schmuelį. Taip pat teigiama, jog netoli Vilkaviškio esančiuose Būdežeriuose yra Sheigamų šeimos kapai.

Nenustebtų, jei pasitvirtintų

Dienraščio pradėtos S.Palin šaknų paieškos Lietuvoje nuvedė tiesiai į Vilkaviškio krašto muziejų. Pasitikęs muziejaus direktorius Antanas Žilinskas apie apylinkėse gyvenusias tautines mažumas žino bene daugiausiai.

Žydų bendruomenės istorija Vilkaviškyje prasideda dar XVI amžiuje, kai bėgę nuo persekiojimų Vakarų Europoje žydai pasiekė Lietuvą ir karalienei Bonai leidus čia apsigyveno. Tarpukariu žydų bendruomenė Vilkaviškyje buvusi viena didžiausių Lietuvoje. Nedideliame miestelyje žydai sudarė daugumą gyventojų. Nors holokausto metu buvo sunaikinta beveik visa Vilkaviškių žydų bendruomenė, tačiau jos pėdsakai išlikę iki šiol. A.Žilinskas teigia nenustebtų jei S.Palin sąsajos su Lietuva būtų tikros, mat daugelis Vilkaviškio žydų ir jų palikuonių yra žinomi pasaulyje.

"Manęs tokios žinios visai nenustebintų, nes Vilkaviškis pasauliui davė daug garsių žmonių. Vilkaviškio kraštas priklausydamas Lenkijos karalystei, o po to Lenkijos karalystei, vystėsi skirtingai nei likusi Lietuva. Kraštas turėjo galimybę kilti ekonomiškai, tuo pačiu vietiniai gyventojai galėjo išmokslinti savo vaikus. Žymiausi tautinio atgimimo veikėjai yra kilę iš Vilkaviškio rajono. Savo laiku čia gyveno apie 70 proc. žydų, iš jų kilo labai daug šios tautybės atstovų. Pavyzdžiui, vien ko verti Isaako Levitano pasaulinio garso dailininko, ar Moišės Moimano pasaulinio garso akademiko ir dailininko, pavardės. Yra ir daugiau žinių apie žymius Vilkaviškio žydus", – pasakojo A.Žilinskas.

Galėjo žūti per holokaustą

Žydų pėdsakai Vilkaviškyje yra matomi visur – daugelis centre stovinčių pastatų prieš karą priklausė bendruomenei, žydų kapinės ir net žmonių prisiminimai apie čia kadaise gyvenusius žydus dar taip pat gajūs. Toli ieškoti nereikėjo, muziejuje sutikta darbuotoja papasakojo apie tai, kad karo metais jos mama bandė slėpti žydų moteris ir vaikus mokykloje, bet vokiečiai vis dėlto juos susekė ir sušaudė.

Pasak A.Žilinsko jei S.Palin būtų turėjusi giminaičių Lietuvoje, didelė tikimybė, kad jie žuvo per Antrąjį pasaulinį karą. Vis dėlto Vilkaviškio krašto muziejaus dierktoriui neteko girdėti apie Sheigamus. Tokios pavardės paieškos holokausto aukų sąraše, kurių čia surinkta apie 900, taip pat nedavė jokių rezultatų.

Bevaisės kapų paieškos

Paieškas perkėlėme į Būdežerius, kur esą turėtų būti palaidota Sheigamų šeima. Tačiau vietos kapinių vietoje likę tik šabakštynai.

"Tai senosios kaimo kapinės, kuriose galėjo būti laidojami ir katalikai, ir žydai, tačiau jokių paminklų nėra išlikę. Daugiau galima būtų sužinoti, tik Tel Avivo archyvuose, Izraelyje", – teigė A.Žilinskas.

Tolimesnes paieškas perkėlėme į Vilkaviškio žydų kapines, kuriose vietos žydai buvo laidojami iki 1942 metų, bet ir ten kokių nors aiškių nuoruodų apie Sheigamus nepavyko rasti.

Vilkaviškiečiai didžiuotųsi

Kalbintus vilkaviškiečius, naujiena, kad Aliaskos gubernatorės šaknys galbūt yra Vilkaviškyje, nustebino, o kai kurie jų šioje istorijoje pastebėjo ir paralelių besikertančių su jų giminių likimais.

"Būtų labai malonu, kad S.Palin šaknys būtų iš Vilkaviškio, jos tautybė nesvarbu, svarbu, kad iš mūsų krašto. Tokios žinios mus labai nustebino. Visą laiką domėdavausi rinkimais Amerikoje, dabar bus dar įdomiau. Mano du dėdės apie 1920 metus išvyko gyventi į Ameriką, vienas ten žuvo, kitas mirė, o su likusiais giminaičiais, gaila, nustojome bendrauti prieš keliasdešimt metų", – prisiminimais dalijosi Juozas Čėsna.

"Apie S.Palin esu daug girdėjęs, ji su kandidatu į prezidentus Baracku Obama konfliktuoja, o tai kad ši moteris gali būti kilusi iš Vilkaviškio man didelė naujiena. Atrodo, kad S.Palin netaps viceprezidentė - B.Obama laimės. Tačiau mums vilkaviškiečiamas visvien, kas laimės, jie mums nieko gero neduos, tuo labiau, kad jų visi finansai sugriuvo", – politikos žinias demonstravo Romas Berenta.

Archyve – baltos dėmės

Respublikonų partijos kandidatės į JAV viceprezidento postą S.Palin lietuviškos kilmės paieškos dienraščio žurnalistus nuvedė ir prie Lietuvos valstybės istorijos archyvo pastato durų.

Sheigamų tarp Lietuvos žydų buvo. Ši pavardė archyvo darbuotojams pažįstama. Tačiau – ne iš minimo internete laikotarpio. Be to, metrikų, galinčių įrodyti, kad kandidatės į JAV viceministrės krėslą senelis Schamuelis Sheigamas 1912 metais tikrai gimė Vilkaviškyje, nėra išlikę.

"Vilkaviškio metrikų knygas, kuriose fiksuojami žydų tautybės žmonių gimimai, santuokos ir mirtys, turime nuo 1810-1811 m. ir 1922-1939 m. Kitų laikotarpių duomenų nėra, nes metrikos neišliko", - aiškino vyriausioji archyvistė Galina Baranova.
Taigi duomenų iš 1912 m. Vilkaviškio archyvas neturi. G.Baranova daro prielaidą, kad taip atsitiko dėl to, jog tuo metu Vilkaviškis priklausė Suvalkų gubernijai, kuri buvo prijungta prie Lenkijos karalystės.

"Kitų Suvalkų gubernijos teritorijų kronikų turime palyginti daug. Vilkaviškis apgaubtas šešėliais ir ir turi baltų dėmių, matyt, dėl to, kad buvo ant Lietuvos ir Suvalkų gubernijos ribos. O galbūt metrikos buvo sunaikintos per Pirmąjį pasaulinį karą?" – svarstė G.Baranova.

Prieš šešerius metus archyvas iš Lenkijos sulaukė metrikų knygų mikrofilmų pavidalu. Bet duomenų apie Vilkaviškį ten nėra, todėl įrodyti, kad S.Palin senelis kilęs iš Lietuvos, šiandien neįmanoma. "Archyvus galima pakelti, bet šiuo atveju, kelti nėra ką", - apgailestavo G.Baranova.

Rinkiminė propaganda?

Kita vertus, reiktų gan kritiškai vertinti informaciją apie S.Palin sąsajas tiek su Jungtinės Karalystės karališka šeima, tiek su Lietuva. Mat JAV prezidento rinkimų kampanija pasiekė finišo tiesiąją ir vis dažniau kandidatai vienas kitą stengiasi apjuodinti ir save pagirti. Į darbą paleidžiamos ir juodosios rinkimų technologijos.

Žinią apie tai, kad A.Palin protėviai buvo žydai ir galėjo gyventi Lietuvoje, ypač dažnai cituoja JAV ultradešiniųjų organizacijos. Tokios interneto svetainės skelbiasi, kad jos pateikia "viską, ką žydų kontroliuojama JAV žiniasklaida slepia nuo gyventojų". O S.Palin lietuviška kilmė pateikiama kaip įrodymas apie neva žydų sąmokslą prieš Ameriką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų