Pereiti į pagrindinį turinį

Savivaldybė neišprašys PVM lengvatos

2009-01-30 09:00
Savivaldybė neišprašys PVM lengvatos
Savivaldybė neišprašys PVM lengvatos / Mindaugo Ažušilio nuotr. Viltis: grąžinta lengvata viešajam transportui leistų sutaupyti milijonus litų.

Nors Finansų ministerija dar neturi oficialios pozicijos dėl sostinės valdžios prašymo taikyti lengvatinį 5 arba 10 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą kelionių autobusais ir troleibusais paslaugai, atsakymas greičiausiai bus neigiamas.

Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė "Vilniaus dienai" teigė, esą dar pernai buvo galima pastebėti, kad Vilniaus viešojo transporto įmonių finansinės problemos didėja ne dėl mokesčių sistemos.

"Tai labiau mano asmeninė nuomonė, tačiau reikėtų vertinti klausimą kompleksiškai – ne taip seniai, dar gerokai iki įsigaliojant PVM įstatymo pataisoms, savivaldybės pagaliau "praregėjo", pamatė vietos transporto įmonių nuostolius ir nepasibodėjo padidinti bilietų kainų 60 ar daugiau procentų net ir galiojant lengvatiniam PVM tarifui", – valdininkų nuodėmes priminė I.Šimonytė, pati nevengianti važinėti viešuoju transportu.

Pašnekovės nuomone, būtent savivaldybių delsimas branginti viešojo transporto paslaugas, o ne PVM lengvatų naikinimas, yra pagrindinis vežėjų finansinės duobės kaltininkas. Finansų ministerijos sekretorės vertinimu, panaikintos lengvatos tesudaro apie šeštadalį Vilniaus vežėjų nuostolių.

Sostinės vežėjai nustebtų, jei Finansų ministerija vis dėlto pritartų grąžinti PVM lengvatą. "Tikimybė, kad jie gali pakeisti nuomonę – gal koks vienas procentas", – sakė bendrovės "Vilniaus troleibusai" direktorius Jonas Bagdonavičius.

Vis dėlto atgimusi lengvata sostinės vežėjams sutaupytų apie 20 mln. litų: 8 mln. litų palengvėtų finansinė našta "Vilniaus troleibusams", o "Vilniaus autobusai" galėtų nesukti galvos dėl 12 mln. litų.

Sostinės savivaldybė teigia, kad neatkūrus PVM lengvatos, tektų dar sykį kelti viešojo transporto bilietų kainas. Jei Vyriausybė atmes savivaldybės prašymą, kaip veikiausiai ir atsitiks, prie brangesnių bilietėlių klausimo gali būti grįžta jau artimiausiu metu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų