Pereiti į pagrindinį turinį

Šeštadienį vėl švarinsime Vilnių

2013-05-10 16:08
Šeštadienį vėl švarinsime         Vilnių
Šeštadienį vėl švarinsime Vilnių / Artūro Morozovo nuotr.

Šeštus metus vykstančios akcijos „Darom“ organizatoriai vilniečius kviečia nelikti abejingų ir šeštadienį prisidėti prie miesto gražinimo. Šį kartą Vilniuje – 80 teritorijų tvarkymo taškų.

Pirmą kartą 2008 m. pavasarį Lietuvoje suorganizuota ambicinga akcija „Darom“ siekta ne tik padaryti Lietuvą švaresnę, bet ir pasiekti Guinnesso rekordą, konkuruojant su akcijos pradininkais estais, – kas surinks daugiau atliekų. Nors rekordas ir nebuvo pasiektas, tiek pirma „Darom“ akcija, tiek vykusios po jos per penkerius metus sužadino pilietinę visuomenės atsakomybę.

„Surenkamų šiukšlių kiekis mažėja, dalyvių – daugėja. Miestų teritorijas tvarkėme penkerius metus, dabar jau šešti, pamatėme, kad tų teritorijų miestuose taip pat mažėja. Miesto komunalininkai, atitinkamos tarnybos dabar jau gali patys palaikyti švarą mieste“, – akcijos rezultatais džiaugėsi projekto vadovas Karolis Sargūnas.

Nors miestai tvarkosi, K. Sargūno teigimu, iššūkis tebėra miškai.

„Yra daug nelegalių sąvartynų, piktavaliams atsikratyti šiukšlių miške, kur niekas nemato, daug lengviau, negu tai padaryti mieste. Čia dar tikrai yra kur padirbėti“, – sakė projekto vadovas.

Dėl šios priežasties šiemet ypatingas dėmesys skiriamas už miesto ribų esantiems nelegaliems sąvartynams ir atliekomis užterštoms teritorijoms registruoti bei tvarkyti. Miškai buvo tvarkomi visą savaitę.

Šeštadienį – akcijos „Darom“ baigiamoji diena. Praėjusiais metais Vilniuje tvarkomų teritorijų skaičius viršijo šimtą, šįmet tokių taškų yra 80.

Kiek žmonių susirinks į talką, kaip projekto vadovas sakė, sunku prognozuoti.

„Vertinant kelerius praėjusius metus, akcijos dalyvių kasmet daugėja po 50–60 tūkst. Na, optimistinėmis prognozėmis, nes optimistai ir esam, tikimės iki 10 proc. Lietuvos gyventojų“, – vylėsi K.Sargūnas.

Jo teigimu, kaip ir kasmet, taip ir šį šeštadienį akcijoje turėtų netrūkti žinomų Lietuvos žmonių, tarp jų ir politikų. Šiemet pirmieji dalyvauti akcijoje užsiregistravo futbolo klubo „Prelegentai“ nariai. „Džiaugiamės, kad jie įsitraukė pirmieji. Beje, “Prelegentai„ paskelbė konkursą, kuriame nuotaikingiausios nuotraukos laimėtojas su savo komanda galės su jais susitikti futbolo aikštelėje“, – sakė K.Sargūnas ir pridūrė, kad akcijos organizatoriai neišskiria nė vieno žmogaus, nes kiekvieno dalyvavimas yra žingsnis švaresnės aplinkos link.

Talka Vilniaus miesto teritorijose prasidės šeštadienį, gegužės 11 d. 10 val. Platesnė informacija – www.mesdarom.lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų