Pereiti į pagrindinį turinį

Skverelis prie funikulieriaus – tarp dangaus ir žemės

2010-05-07 08:43
Įsišaknijo: prieš ketvirtį amžiaus V.Putvinskio gatvėje įrengtas skverelis tapo neatsiejama funikulieriaus dalimi.
Įsišaknijo: prieš ketvirtį amžiaus V.Putvinskio gatvėje įrengtas skverelis tapo neatsiejama funikulieriaus dalimi. / Tomo Raginos nuotr.

Prie Žaliakalnio funikulieriaus esantis nedidelis skveras vis dar neturi detaliojo plano, o savivaldybės tarnautojai nesusitaria, kas jį turėtų parengti. Būgštaujama, kad į skverą gali kažkas kėsintis.

Delsimas sėja įtarimus

Žaliakalnio funikulierių eksploatuojančios bendrovės "Kauno liftai" generalinis direktorius Jonas Guzavičius pasakojo, kad dėl nedidelio šalia funikulieriaus esančio skverelio detaliojo plano parengimo ne kartą kreipėsi į savivaldybę, tačiau valdininkai vis delsia.

"Mes į tą skverelį niekada nepretendavome ir nepretenduosime, bet siekiame, kad jis išliktų, o ne būtų užstatytas, kokiais nors pastatais", – kalbėjo J.Guzavičius.

"Kauno liftų" vadovas prisiminė, kad maždaug prieš penkerius metus buvo kalbama, jog skvereliui reikėtų priskirti grąžintinos žemės statusą, tačiau prieš buvo ne tik paminklosaugininkai, bet ir kai kurių savivaldybės skyrių darbuotojai.

Savivaldybės Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius teigė, kad esą apie skverelio atidavimą į privačias rankas seniai nebėra jokios kalbos. Tačiau J.Guzavičius nerimsta, nes delsimas rengti detalųjį planą jam kelia įtarimų.

"Prieš penkerius metus savivaldybė sakė, kad negali detaliojo plano padaryti, nes neturi pinigų. Davėme daugiau nei 5 tūkst. litų, bet iki šios dienos niekas nepadaryta. Gal kažkas ten turi kokių nors kėslų?" – spėjo J.Guzavičius.

Mėto it karštą bulvę

Savivaldybės Urbanistikos skyriaus darbuotojai suabejojo 5 tūkst. litų istorijos tikrumu. Apskritai, skvereliai yra Aplinkos apsaugos skyriaus galvos skausmas, todėl N.Valatkevičiaus teigimu, jis ir turėtų rūpintis skverų detaliojo plano rengimu.

Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojai, išgirdę, kad domina skverelio detaliojo plano reikalai, "Kauno dienos" žurnalistams pasiūlė vėl kreiptis į Urbanistikos skyrių. Abiejų skyrių darbuotojai negalėjo pasakyti, kodėl skvero detalusis planas iki šiol neparengtas.

Pavojus nepraėjo

Maždaug prieš penkerius metus J.Guzavičius dėl skvero ateities susirūpino ne dėl to, kad neturėjo ką veikti. Kaip tik tuo metu buvo kilęs sujudimas Senamiestyje, kai buvo svarstoma, ar leisti statyti nedidelius namus tarp Kumelių, M.Valančiaus ir Šv.Gertrūdos gatvių esančiame skvere. Beje, pavojus šiam skverui dar nepraėjo. Miesto Bendrojo plano pakeitimo koncepcijoje pažymėta, kad statyba skvero vietoje gali būti įteisinta.

Niekas negali atmesti galimybės, kad statybininkų invazijos gali sulaukti ir detaliojo plano neturintis skveras prie funikulieriaus. Jis buvo įrengtas 1986 m., kai buvo atliekamas funikulieriaus remontas. Prie V.Putvinskio gatvės buvo nugriauti seni pastatai. Tuo metu naujai išdygusio skvero vietoje buvo pastatyta ir iki šiol stovi Broniaus Zalensko skulptūra "Mergaitė su dūdele".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų