Pereiti į pagrindinį turinį

Smagi ir kultūringa vasaros naktis

2013-07-04 22:00
Smagi ir kultūringa    vasaros naktis
Smagi ir kultūringa vasaros naktis / Gedimino Bartuškos nuotr.

Jau rytoj (liepos 5 d.) nuo šeštos valandos vakaro Vilnių užlies muzika, spalvos, šviesos ir šypsenos. Ir tai nebus gražus sapnas ar motyvas iš kino filmo. Sostinėje septintą kartą prasidės visų laukiama „Kultūros naktis“.

Tapo vasaros atributu

Iš apleisto senamiesčio kiemelio visą naktį skambanti muzika, pievoje prie Baltojo tilto nesibaigiantis kino seansas, gatvėse, skveruose ir pačiose netikėčiausiose erdvėse vykstantys koncertai, vaidinimai, parodos, kūrybinės dirbtuvės ir instaliacijos. Daugybės mūsų menininkų ir jų kolegų iš užsienio šalių pasirodymai.

„Džiaugiuosi, kad menininkai dirba savanoriškai, turi daug entuziazmo, parodo tai, ką turi. Džiaugiuosi, kad žmonės laukia šio renginio, kad jis neturi neigiamo atspalvio. Manau, jei jo nebūtų, visi vieną vasaros naktį būtų labai liūdni“, – sakė „Kultūros nakties“ projekto vadovė Judita Strumilaitė.

Pasak jos, šis renginys jau tapo vienu vasaros renginių, atributų. „Ir turime didžiuotis, kad Vilnius turi tokių menininkų, kurie padaro tokią šventę, taip pat tuo dideliu kūrybiniu potencialu ir neblėstančiu menininkų entuziazmu“, – mano pašnekovė.

Gatvės klounai iš Čilės

Į šią „Kultūros naktį“ atvyks menininkų iš daugelio kitų šalių: Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Gruzijos, Armėnijos. Net iš tolimosios Čilės.

Pasak J.Strumilaitės, norėdami į šį renginį prisikviesti kuo įdomesnių kūrėjų, labai daug laiko skiriama jų paieškoms.

„Labai jų ieškome, žiūrime ir kitų festivalių programas. Kviečiame visus dalyvauti, atsirenkame tuos projektus, kurie tikrai, matome, kad įvyks, yra patikimos įstaigos, organizacijos, pažiūrime, koks projektų turinys, ir pagal tai atrenkame“, – pasakojo projekto vadovė.

Gatvės artistų iš Čilės – Murmuyo ir Metrayetos – šou žinomas beveik visoje Pietų Amerikoje. Jie taip pat rengia pasirodymus Europos šalyse – Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Olandijoje, o penktadienį tiesiai iš gastrolių Slovėnijoje atvyksta į Vilnių.

„Tai pašėlęs gatvės teatro pasirodymas, kuriame du klounai – Murmuyo ir Metrayeta – išdarinėja triukus judriausiose miesto gatvėse. Jie “trikdo„ įprastą eismą įžūliausiomis priemonėmis: guldami po ratais pravažiuojančiam transportui, flirtuodami su praeiviais ir panašiai. Jų satyriški pasirodymai yra tarsi kreivas veidrodis, atspindi didžiausias žmogaus ydas ir išryškina pražūtingus miesto labirintus“, – taip artistus pristatė šio projekto vadybininkai.

Ateityje – daugiau vizualių projektų

Į septintąją „Kultūros naktį“ organizatoriams pavyko pakviesti beveik visus menininkus, kurių norėjo. J.Strumilaitė tik užsiminė, kad sunkumų kilo dėl teatrų, nes baigėsi jų sezonasā

Žvelgdama į ateitį projekto vadovė sakė neabejojanti, kad renginys plėsis. „Šiemet “Kultūros naktis„ tapo tinklo “La Nuit Blanche„ nare, svarstome bendradarbiauti būtent su tinklo narėmis, atrasti naujų, nematytų projektų, daugiau vizualių, šviesos instaliacijų“, – sakė pašnekovė.

Šiųmetė „Kultūros naktis“ vyks naktį į liepos 6 d. nuo 18 val. vakaro iki 4 val. ryto ir taps pagrindiniu Lietuvos pirmininkavimo ES oficialaus atidarymo kultūriniu akcentu.

Projekte planuojami išskirtiniai garsių užsienio šalių šiuolaikinio meno trupių pasirodymai, tarptautiniai bendradarbiavimo projektai, atspindintys Europos menų tendencijas, netikėtais rakursais nagrinėjantys Europos atminties, kalbų, identiteto, žmogaus teisių temas.


Važiuos naktiniai autobusai

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad per kultūros ir meno festivalį „Kultūros naktis“, naktį į liepos 6 d. važiuos naktiniai autobusai.

Maršrutų 101N Saulėtekis–Žygimantų g.–Savanorių pr.–Laisvės pr.–Fabijoniškės, 102N Pilaitė–Šeškinė–Konstitucijos pr.–Markučiai, 103N Santariškės–Didlaukio g.–Pylimo g.–Stotis–Žemieji Paneriai, 104N Fabijoniškės–Žirmūnai–J.Tumo-Vaižganto g.–Naujininkai, 105N Pašilaičiai–Justiniškės–Žvėrynas–Žygimantų g.–Parko g. autobusai dirbs nuo 23.10–3 val. 20–35 minučių intervalu.

Vilniaus miesto savivaldybė primena, kad, naudojantis naktiniu viešuoju transportu, įlipama tik pro priekines duris. Keleiviai įlipdami į autobusą turės iš karto iš vairuotojo nusipirkti viešojo transporto bilietą, kurio kaina – 3,5 lito. Įprasti terminuotieji ir mėnesiniai bilietai naktiniame transporte negalioja.

Eismo tvarkaraščius galite pasitikrinti interneto svetainėje www.vilniustransport.lt ir mobiliaisiais telefonais wap.vilniustransport.lt.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų