Pereiti į pagrindinį turinį

Smurto proveržis mokyklose

2009-03-27 09:00
Smurto proveržis mokyklose
Smurto proveržis mokyklose / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Neigia: "Atžalyno" vidurinės mokyklos pedagogai tvirtina, kad mokiniai nelinkę smurtauti, tačiau jų kalbas paneigia patys paaugliai.

Per keletą dienų dviejose Kauno vidurinėse mokyklose muštynėmis pasibaigusius konfliktus aiškinasi policijos pareigūnai. Mokytojai tyli ir jokios problemos nemato.

Prireikė medikų pagalbos

Prieš keletą dienų per mokinių konfliktą į pilvą buvo sužalotas Partizanų gatvėje esančios "Atžalyno" vidurinės mokyklos ketvirtokas. Jo sveikatos būklę šiuo metu stebi Kauno medicinos universiteto medikai.

Kumščiais santykius šią savaitę aiškinosi ir Rokų vidurinės mokyklos nepilnamečiai.

"Atžalyno" pedagogai pasakojo, kad konfliktas tarp mokyklos mokinių kilo mokykloje per pertrauką. Antros klasės mokinys spyrė vyresniajam į pilvą ir esą konfliktas pasibaigė. Tačiau policijos suvestinėje pažymima, kad nukentėjęs moksleivis buvo mušamas ir po pamokų.

Pedagogai tarsi akli

"Jokių vaikų agresyvumo didėjimo tendencijų mokykloje nėra. Įprasta aplinka. Vaikų charakteriai ne visuomet sutampa. Jie galbūt nesutaria, tačiau didesnių konfliktų nėra", – tikino laikinai mokyklos direktorę pavaduojanti pedagogė Albina Pranskietienė.

"Muštynės mokykloje? Šis žodis nelabai tinkamas, nes prevencija veikia tiek, kiek aktyvi yra visa visuomenė. Galiu paklausti visuomenės, kodėl kai kurie vaikai renkasi ne tuos būdus bendrauti?" – mokyklos garbę bandė ginti direktorės pavaduotoja Danguolė Deobald.

"Atžalyno" mokytojai aiškina, kad esą muštynių beveik nepasitaiko, o konfliktines situacijas padeda išspręsti psichologė.

Mokykloje sutikti moksleiviai atskleidė visai kitokius konfliktinių santykių užkulisius.

Muštynės nėra retos

"Mokykloje niekas nesimuša. Kumščiais dažnai mojuojama už mokylos ribų. Iš klasės draugų atimami mobilieji telefonai. Nemažai moksleivių per pertrauką išeina parūkyti, tačiau mokytojai nieko nedaro. Jeigu pastebi, sudrausmina, tačiau dažniausiai nieko nemato. Mokykloje jaučiamės saugūs, tačiau už jos ribų – ne", – pasakojo keturiolikmečiai Aivaras ir Karolis.

Per pertrauką mokyklos kieme sutiktas "Atžalyno" auklėtinis Marius neseniai čia persikėlė iš kitos Kauno mokyklos. "Viskas šioje mokykloje kol kas patinka. Direktorė yra gera, jos pavaduotojos – taip pat. Muštynių būna, neseniai ir pats mušiausi su draugu – užtaikiau į nosį ir viskas tuo baigėsi. Man pasakojo, kad šioje mokykloje konfliktai yra reti", – aiškino Marius.

Žvilgsnis krypsta į šeimas

"Atžalyno" vidurinės mokyklos socialinė pedagogė Rūta Žibkienė tvirtino, kad paauglių konfliktų ištakų reikia ieškoti jų šeimose. Nemažai problemų kyla, kai tėvai emigruoja, o vaikus prižiūri seneliai ar giminaičiai. Pastaruoju metu neigiamai vaikų elgesį paveikė ir ekonominė krizė.

"Vaikai pasakoja, kad tėvai, netekę darbo, namuose yra pikti ir neigiamas emocijas išlieja ant vaikų. Jie, atėję į mokyklą, jausdami įtampą elgiasi panašiai kaip ir jų tėvai. Tačiau negalime teigti, kad mokyklose padaugėjo vaikų reiškiamos agresijos", – įsitikinusi R.Žibkienė.

Mokykloje sutikta viena administracijos darbuotojų pasakojo baiminasi dėl savo dukros, kuri lanko vieną Kauno vidurinę mokyklą, tačiau jos įvardyti moteris nenorėjo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų