Sostinės centrą puošęs krioklys virto pabaisa

Seimo garažas, esantis pačiame sostinės centre, prieš trejus metus vykusio "Vilnius Street Art" festivalio metu virto "Kriokliu". Veikiamas aplinkos, krioklys "nutekėjo", o kas ir kada sutvarkys pastato fasadą, nežinia.

Realistinis fototapetas

Kaip buvo skelbiama 2016 m., didžiausias ir pagrindinis tų metų festivalio "Vilnius Street Art" darbas atsirado ant Neries krantinėje, Žvejų gatvėje, iškirtus medžius atsivėrusio Seimo garažų pastato. Architektas Ignas Lukauskas ant jo fasadų užklijavo realistinį fototapetą ir į miestą perkėlė stambų gamtinį objektą – krioklį. Fototapetas užėmė beveik 2 000 kv. m plotą.

Vos išgirdęs siūlymą sukurti ką nors ant Seimo garažų, I.Lukauskas iškart turėjo idėją – čia turi būti krioklys. Visos kitos vėliau svarstytos mintys šiai neprilygo. Upės link besileidžiančios pastato terasos taip tiesiogiai primena šį gamtos reiškinį, kad I.Lukauskas netgi svarstė, ar krioklys nebuvo slapta statinį projektavusio architekto idėja, kurią jis pats tiesiog pratęsė. Tačiau įgyvendinti menininko idėją – pastatą paversti kriokliu – yra iššūkis festivalio organizatoriams.

"Tokią idėją padiktavo pastato terasos ir upės kaimynystė. Lietuvoje neturime didelio krioklio, taigi dabar turėsime", – tada sakė darbo autorius I.Lukauskas.

Darbas buvo atliktas nuo seno gatvės menininkų naudojama technika – plakato klijavimu. Nors popierius atrodo trapi ir neilgaamžė medžiaga, nei menininkas I.Lukauskas, nei festivalio organizatoriai nesijaudino dėl galimo vandalizmo arba kūrinio sunykimo dėl saulės ir lietaus poveikio.

"Gatvės menas gali neatpažįstamai pakeisti aplinką, bet jis pats neišvengiamai yra laikinas. Įvairios kūrybinės intervencijos gyvena savo gyvenimą – miestas jas priima arba atmeta. Bandymai gatvės meną "sumuziejinti" prieštarauja jo prigimčiai, – anuo metu sakė festivalio "Vilnius Street Art" vadovė Ūla Ambrasaitė. – Kita vertus, dėl krioklio jaučiame visų palaikymą ir norą, kad jis būtų kuo patvaresnis – spaustuvė atliko daug klijavimo bandymų, kad išsirinktų tinkamiausią metodą, Seimo kanceliarija ketina jį tinkamai prižiūrėti ir gal net įrengti specialų apšvietimą."

Ir štai "Krioklio" gyvenimas baigėsi, o jo likučiai akies tikrai nedžiugina nei vilniečiams, nei miesto svečiams.

Kas nuvalys?

Popierius dyla ir kartu su juo keičiasi pats darbas, taigi iš anksto buvo prognozuojama, kad miestiečiai stebės natūralų krioklio gyvenimą. Ir štai "Krioklio" gyvenimas baigėsi, o jo likučiai akies tikrai nedžiugina nei vilniečiams, nei miesto svečiams.

Menininkams leidimą puošti Seimo garažų pastatą išdavė Seimo kanceliarija, patį projektą finansavo jo rėmėjai – tuo metu veikusi, tačiau pernai bankrutavusi lietuviška atostogų skrydžių kompanija "Small Planet Airlines".

Pastatas yra Vilniaus centre, tačiau Vilniaus savivaldybės Viešųjų ryšių skyrius "Vilniaus dienai" pasidomėjus, kas gi sutvarkys pastatą, iš pradžių teigė, kad savivaldybė nieko bendra su tuo neturi. Vis dėlto vėliau patikslino, kad Vilniaus miesto savivaldybė buvo gavusi asmens skundą dėl netvarkingo statinio fasado A.Juozapavičiaus g. 5. Savivaldybės administracijos Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus darbuotojas pagal kompetenciją patikrino pranešime nurodytą informaciją.

"Nustatyta, kad statinį turto patikėjimo teise valdo juridinis asmuo, tad kreipėmės į statinio A. Juozapavičiaus g. 5 valdytoją, kad šis užtikrintų statinio fasado estetišką išvaizdą, tačiau iš jo jokio atsakymo nesulaukėme", – informavo Viešųjų ryšių skyrius.

Savivaldybė "pamiršo" save

Tuo metu Seimo Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas "Vilniaus dieną" informavo, kad 2016 m. Seimo valdybos pritarimu Seimo kanceliarija leido projekto iniciatoriams įgyvendinti savo sumanymą, tačiau lėšų šiam projektui Seimo kanceliarija neskyrė.

Paklaustas, ar Seimas planuoja kažką daryti, kad esamas vaizdas miesto centre pasikeistų, A.Zeleniakas teigė, jog Vilniaus miesto savivaldybės administracija 2018 m. lapkričio 30 d. raštu informavo Seimo kanceliariją, kad 2019 m. I–II ketvirtį planuoja "Krioklio" fototapetą nuo Seimo garažo sienų nuvalyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lynn Simon

Lynn Simon portretas
„Google“ už kiekviena menesi už darba internete sumokejo nuo 18000 iki 25000 doleriu. Paskutini menesi aš uždirbsiu $ 23618 iš „Google“ ir esu nuolatinis studentas, o aš laisvalaikiu dirbu nuo 2 iki 3 valandu per diena. kiekvienas žmoGus gali prisijungti prie šio darbo ir pradeti uždirbti internete, kaip ir aš. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> w­­w­­w.W­­e­­b­­J­­o­­b­­98.C­­o­­m

Pilietis

Pilietis portretas
Aha, dar euroviziją praveskit, eskpertai, ant kiek balų čia "blogai atrodo". Nematau čia nieko baisaus. Stiklinis pabaisa, bei Molestos "dangoiraižis" kaimynystėje 100kart labiau vaizdą gadina!

Baikite terlioti miestą

Baikite terlioti miestą  portretas
Negi seimeliui sunku susitvarkyti savo aplinką. Pastato fasadą reikėtų nugramdyti, nuplauti ir nudazyti akiai ramia spalva. Ir saugoti nuo vandalų, terliojančių miestą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių