Pereiti į pagrindinį turinį

Spyris gimnastėms – sunkiu kareivišku batu

2012-09-20 05:00
Spyris gimnastėms – sunkiu kareivišku batu
Spyris gimnastėms – sunkiu kareivišku batu / Artūro Morozovo nuotr.

20 metų po Eigulių pagrindinės mokyklos stogu treniruojamos gimnastės turės ieškotis kitos vietos. Į jų salę su Kauno savivaldybės palaiminimu tvirtais žingsniais įžingsniavo Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos auklėtiniai.

Dalytis – nenusiteikę

Kitą savaitę viena gimnastė vyksta į Japoniją, kur atstovaus Lietuvai didžiulėse sportinėse varžybose. Šiuo metu mergaitės trenerės laksto ir maldauja, kad būtų leidžiama ruoštis varžyboms.

Neaišku, ar viešoji įstaiga Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokykla suteiks galimybes treniruotis šiai ir kitoms jaunosioms gimnastėms. Jaunojo kario mokyklos vadovas Viktoras Daunys visiškai nenusiteikęs dalytis sporto sale su gimnastėmis. Jam jau prireikė ir Eigulių mokyklos aktų salės – esą jaunieji kariai mokysis šokti.

„Aš negaliu apgaudinėti žmonių ir meluoti, kad galėsiu leisti sale naudotis, kiek tik jos norės. Mūsų užsiėmimai vyksta kasdien iki vakaro. Be to, jeigu pradeda lyti, mes treniruotę iš lauko iš karto perkeliame į salę, todėl turėtume išmesti gimnastes“, – teigė Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos direktorius.

„Man atsibodo kartoti, kad tiesiog mūsų grafike nėra laisvo laiko!“ – pareiškė V. Daunys.

Tapo nebereikalingos

Problemos prasidėjo jau rugsėjo 1 d. Nuo naujų mokslo metų pradžios Eigulių pagrindinėje mokykloje įsikūrė viešoji įstaiga Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokykla, o jos vadovu buvo paskirtas V.Daunys.

Jis iš karto pareiškė gimnastėms, kad Eigulių mokyklos salės neužteks visiems, ji yra reikalinga kariams.

Meninės gimnastikos sportininkėms Eigulių mokyklos salė buvo ne šiaip sau treniruočių erdvė – čia kasmet buvo rengiamos Kauno gimnastikos varžybos, respublikiniai turnyrai.

„20 pastarųjų metų Eigulių mokykla meninės gimnastikos sportininkėms buvo tarsi antri namai“, – pasakojo mergaičių trenerė.

Visus šiuo metus Eigulių mokyklos salė buvo nuomojama Kauno Centro sporto mokyklai, gimnastės – šios mokyklos auklėtinės.

Dar šių metų birželį Eigulių mokykla ir Kauno miesto švietimo skyrius tikino, kad salė ir toliau bus nuomojama Kauno Centro sporto mokyklai gimnastikos užsėmimams ir varžyboms.

Tačiau V.Daunys su savo vadovaujama Jaunojo kario mokykla panoro okupuoti visą salę ir neįsileisti sportininkių.

Pasijuto žeminamos

Šiuo metu rasti ir išnuomoti laisvą salę Kaune yra beviltiška, nes mokyklos jau sudariusios ilgalaikes sutartis ir salės išnuomotos. Gimnastika – specifinė sporto šaka, kurios treniruotėms reikia kiekvieną kartą patiesti kilimus, todėl būtina viena stacionari salė.

„Gimnastikos treniruotėms reikia 6–12 m dydžio kilimų, kurių kiekvieną dieną neperveši vis į kitą mokyklą. Mes nenorime kaulyti išmaldos – juk ne valkatos esame“, – susijaudinus kalbėjo gimnasčių trenerė. Ji ir jos auklėtinės pasijuto žeminamos.

Jaunųjų gimnasčių tėvai patys bandė imtis iniciatyvos, kalbėtis su Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos vadovu, bet visi bandymai baigdavosi taip pat – į jokį kompromisinį sprendimą V.Daunys nebuvo linkęs.

Pamiršo derybų meną

„Mes norėjome netgi prisiderinti prie jų grafiko, kad tik mūsų vaikams būtų leidžiama treniruotis“, – sakė vienos mergaitės mama Vaida, nenorėjusi minėti savo pavardės.

Anksčiau treniruotės gimnastėms vykdavo kiekvieną dieną nuo 15.30 iki 19 val. „Dabar kiekvieną dieną turime eiti pas mokyklos komendantą ir pasiteirauti, ar šiandien mums bus leidžiama treniruotis“, – kasdieniais rūpesčiais dalijosi gimnasčių trenerė.

Gimnasčių tėvai ir treneriai vienbalsiai tvirtino, kad V.Daunys tiesiog piktybiškai nusiteikęs prieš šį sportą – anot jo, jam salės reikia kiekvieną dieną iki vakaro.

Pareikalavo kareiviškos tvarkos

Mažas vilties spindulėlis gimnastėms sužibo tuomet, kai Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos vadovas leido bent laikinai organizuoti treniruotės nuo 15 iki 17 val.

„Kiekvieną dieną mus lydi nežinomybė, ar mus įsileis“, – sakė gimnastės mama.

Vaikų tėvai ir treneriai negalėjo patikėti, kai išgirdo ultimatumą: norite salės, po treniruotės ją išsivalykite. Šis prašymas visus labai įžeidė.

„Apie kokius nešvarumus kalbama? Kilimai patiesti visoje salėje, mergaitės sportuoja apsiavusios kojinaites“, – jaunojo kario mokyklos vadovo nesuprato gimnasčių tėvai.

„Kareiviška tvarka turi būti – po savęs privalote susitvarkyti“, – vaikų tėvai citavo V.Daunio žodžius.

Kad salė būtų sutvarkyta pagal V.Daunio pageidavimą, mergaičių tėvai pasamdė valytoją. Jai tenka darbuotis ir per treniruotes, kad tik spėtų palikti kariams išblizgintą salę.

Gimnastai džiaugiasi, kad iki šiol jų neišmetė iš mokyklos, bet kasdien sulaukia naujienų.

Sprendimo rasti nepavyko

Kauno centro sporto mokyklos direktorė Saulė Malinauskienė, nebežinodama, kaip susitarti su Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokyklos vadovu V.Dauniu, paprašė Kauno miesto savivaldybės administracijos pagalbos.

„Praėjusią savaitę buvo apėmusi neviltis, tačiau tikimės, kad situacija nors kiek paaiškės“, – sakė S.Malinauskienė.

Sporto mokyklos vadovė paaiškino, kad sporto salių trūkumas Kaune yra opus klausimas visoms sporto mokykloms, todėl dauguma sportininkų glausdavosi mokyklose.

Sporto mokykloms, kurios neturi savo bazės, pagal miesto tarybos nutarimą vykdo savo procesus mokyklų sporto salėse.

„Mes pateikėme savivaldybės administracijai salių užimtumų grafikus, mūsų poreikius. Žadėjo, kad padės rasti vietą, kur galėtume treniruotis“, – pasakojo direktorė.

S.Malinauskienė vis bandė rasti dialogą su V.Dauniu, bet pokalbiai baigdavosi be jokio sprendimo.

„Aš suprantu, kad kariuomenė yra kariuomenė, bet viskas turėtų būti sprendžiama taikiu būdu, o ne konfliktais“, – konstatavo S.Malinauskienė.

Vedėjas problemos neįžvelgia

Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas Antanas Bagdonas šioje situacijos neįžvelgia jokios problemos.

„Mes ieškome būdų, kur perkelti gimnastes, niekas piktybiškai jų nemeta lauk, – ramiai atsakinėjo į klausimus A.Bagdonas. – Manau, kad viskas išsispręs gražiai, nebus kivirčų.

„Kauno dienos“ žiniomis, gimnastėms žadama pakeisti bazinę mokyklą ir iš Eigulių mokyklos jos turės išsikelti.

Jaunųjų karių vadovas V.Daunys užsiminė, kad ne kartą bendravo su gimnasčių trenerėmis, mokyklos vadovais ir leido jiems suprasti, kad salės neužteks visiems.

„Sakiau, kad jeigu tvarkaraštyje atsiras koks laisvas langelis, prašau, tada tegu naudojasi sale“, – kalbėjo jis. Vis dėlto karių mokyklos vadovas neslėpė, kad viltis rasti gimnastėms laisvą langelį – menka.

V.Daunys pasakojo, kad jaunieji kariai treniruojasi ne tik Eigulių pagrindinės mokyklos sale, bet ir viešojo saugumo tarnybos dviejose salėse.

Generolo Povilo Plechavičiaus jaunojo kario mokykloje šiuo metu mokosi 214 vaikų, dar tiek pat lanko užsiėmimus po pamokų.

„Kaip jūs įsivaizduojate, kur man visus vaikus padėti?“ – retoriškai paklausė V.Daunys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų