Pereiti į pagrindinį turinį

STT krečia apskritį

2009-02-27 09:00
STT krečia apskritį
STT krečia apskritį / Tomo Raginos nuotr. Tyrimas pradėtas: Kauno apskrities viršininko administracijoje kyšininkų laukė STT.

Po Specialiųjų tyrimų pareigūnų (STT) vizito Kauno apskrities viršininko administracijoje sulaikytas tarnautojas ir verslininkė, dar vienas įtariamasis apklaustas. Tyrėjai taško nededa.

Stebėjo ne vieną mėnesį

Kauno apskrities viršininko administraciją (KAVA) supurtė dar vienas korupcijos skandalas. STT sulaikė įstaigos Statybos valstybinės priežiūros skyriaus vedėją Gintautą Grušauską ir jam kyšį davusią bendrovės "Inventora" direktorę Nijolę Virginiją Gustaitienę.

"Kauno dienos" šaltinių teigimu, bendrovės "Inventora" veiklą pareigūnai stebėjo ne vieną mėnesį. Dar sausio viduryje STT užfiksavo, kaip bendrovės vadovė N.V.Gustaitienė su G.Grušausku sutarė dėl 3 tūkst. litų kyšio. Valstybės tarnautojas iškart gavo didžiąją dalį sumos.

Šie pinigai turėjo būti sumokėti už savavališko statinio Zapyškio seniūnijoje, Novos kaime, įteisinimą. Spėjama, kad į STT pareigūnus kreipėsi pastato šeimininkas, nes pas G.Grušauską rasti žymėti pinigai.

Pareigūnai taip pat užfiksavo, kaip KAVA darbuotojas šį pirmadienį atėjo į "Inventoros" kontorą pasiimti likusio 800 litų atlygio. Tuomet jis ir buvo sulaikytas. Tą patį vakarą tarnautojo kabinete atlikta krata. Paimta šūsnis dokumentų. Kitą dieną G.Grušauskas darbe nepasirodė.

Užčiuopė siūlo galą

Kalbinti pareigūnai pasakojo, kad tai tik tyrimo pradžia. Vakar po pietų apklaustas vienas iš poros dešimčių G.Grušausko pavaldinių – Kauno rajono vyriausiasis specialistas Jonas Valūnas.

Artimiausiu metu įtarimai gali būti pareikšti keturiems ar penkiems KAVA darbuotojams. Neoficialiai kalbama, kad į šią kyšininkavimo bylą gali būti įsivėlę ir daugiau privačių bendrovių, o bendra kyšių suma gali siekti apie 30 tūkst. litų.

Tai patvirtina ir pareigūnų prašymas G.Grušauską bei N.V.Gustaitienę suimti dešimčiai dienų. Taip bandoma apsisaugoti, kad įtariamieji nesunaikintų kai kurių dokumentų ir neperspėtų kitų asmenų.

Šiai kardomajai priemonei užvakar pritarė ir teismas. Jame Statybų valstybinės priežiūros skyriaus vedėją gina advokatas Albertas Romualdas Gidra, o bendrovės direktorę – Valdas Venckūnas.

N.V.Gustaitienės vadovaujamoje įmonėje vakar virė darbas, o darbuotojai teigė, kad jų viršininkė kasdien lankosi darbe. Tačiau nė vienas iš jų negalėjo pasakyti, kada su ja būtų galima susitikti.

KAVA darbuotojai kalba, kad moteris institucijoje buvo dažna viešnia. Užeiti į KAVA jai nebuvo sudėtinga. Pro K.Donelaičio gatvėje esančio "Inventoros" biuro langus matyti pastatas, įsikūręs G.Grušausko vadovaujamas skyrius.

Dienraščio žiniomis, kol kas nė vienas įtariamųjų savo kaltės nepripažįsta.

Už ką mokėjo pinigus?

Kalbama, kad "Inventora" garsėjo padedanti įteisinti savavališkas statybas. "Tai dažnai būdavo daroma atgaline data, todėl nenustebčiau, kad įtarimai būtų pareikšti ne tik dėl kyšininkavimo, bet ir dėl dokumentų klastojimo", – pasakojo vienas nekilnojamojo turto verslininkas.

G.Grušauskas Statybų valstybinės priežiūros skyriaus vedėjo pareigas pradėjo eiti prieš pusę metų, tačiau statybų priežiūros srityje nebuvo naujokas. Dešimt metų vyriškis dirbo KAVA Kauno rajono statybos priežiūros specialistu. Tuo metu jis buvo pritraukęs STT dėmesį dėl pasivažinėjimų į Kaliningrado sritį darbo laiku bei kitus nedidelius pažeidimus.

Dėl to 2006 m. atleistas G.Grušauskas, prieš grįždamas į valstybės tarnybą, dirbo bendrovės "Architektų pastogė" techninės priežiūros vadovu.

Praėjusį rugpjūtį vėl KAVA įsidarbinęs 48 metų vyriškis buvo spėjęs mėnesiui išeiti tėvystės atostogų. Sulaikytam valstybės tarnautojui prieš keturis mėnesius gimė dukra.

Bendradarbiai tarsi susitarę tvirtino negalintys patikėti, kad G.Grušauskas galėjo įsivelti į korupcijos skandalą. Jis apibūdinamas kaip draugiškas ir darbštus bei pareigingas specialistas.

Jo veikla įtarimų nesukėlė ir kartu viename kabinete sėdinčiam Teritorijų planavimo valstybinės priežiūros skyriaus vedėjui Juliui Antanui Baltrukoniui.

"Niekas nieko bloga nepastebėjo. Jeigu kažką negero darė, tai – po darbo", – kalbėjo sulaikytojo kolega.


Ona Balžekienė, Kauno apskrities viršininkė

Esu nustebinta ir priblokšta. Kolektyvas apie G.Grušauską labai geros nuomonės. Sako, kad jis geras žmogus, bet tai – ne profesija. Manau, kad sulaikymų bus daugiau. Turiu tam tikrų žinių, bet STT pareigūnams esu pasižadėjusi nieko nepasakoti. Dėsime visas pastangas, kad viskas būtų išaiškinta. Šis atvejis turės ir gerų pasekmių. Tai senos sistemos dalis, kurią reikia griauti. Ne visi pritaria permainoms administracijoje, o tokie dalykai dar kartą parodo, kad jų reikia. Reikia pertvarkos, aiškiai surašyti, kas už ką atsakingi. Dabar vienas žmogus gali išduoti leidimą statybai, jį tikrinti ir naikinti, o tai sudaro sąlygas korupcijai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų