Pereiti į pagrindinį turinį

Sulčių spaudėjams – auksinės dienos

2012-09-24 20:30
Sulčių spaudėjams – auksinės    dienos
Sulčių spaudėjams – auksinės dienos / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Mieste ir rajone galima suskaičiuoti apie dešimt sulčių spaudėjų. Daugeliui jų šiomis dienomis – pats darbymetis. Kai kur gali tekti palaukti iki spalio.

Atvažiavus prie Vaišvydavoje įsikūrusios spaudyklos vartų pasitinka skelbimas – „Obuoliai laikinai nepriimami!“

Visas kiemas nuklotas padėklais, ant kurių sudėti obuolių maišai. Šalia jų savo spaudžiamų sulčių atvykę lūkuriuoja keletas kauniečių.

„Sulčių spaudimo eilė sudaryta iki spalio 6 d. Žmonės užsiregistruoja ir sutartu laiku atveža obuolius, o sultis gali atsiimti jau po pusvalandžio. Pilstome į tarptautinį standartą atitinkančią pakuotę – maišelį dėžutėje. Jame maisto produktus galima laikyti dvejus metus“, – sakė rankoves pasiraitojęs bendrovės projektų vadovas Juozas Buivydas, pats stovintis prie spaudimo mašinos.

Sultys pilstomos į įvairaus tūrio maišelius – nuo 3 iki 10 litrų, tačiau populiariausia – 5 litrų pakuotė. Nors čia dažniausiai spaudžiamos tik obuolių sultys, pasak J.Buivydo, žmonės gali atsivežti ir kitų vaisių sulčių – čia jos bus sumaišytos su jau išspaustomis iš obuolių. Prieš išpilstant sultys pasterizuojamos ir filtruojamos.

„Šie metai – tiesiog nepakartojami verslui, nespėjame suktis ir dėl to ribojame priėmimą. Spaudimo sezonas dažniausiai baigiasi spalio viduryje“, – sakė J.Buivydas.

25 metus sulčių spaudimo versle besisukantis ir savo garaže spaudimo mašiną įsirengęs garliaviškis Vytautas Broneika taip pat džiaugiasi klientais. Prie Tulpių gatvėje įkurtos spaudyklos vakar eilėje laukė šešios mašinos.

„Net neskaičiuoju, kiek litrų per dieną išspaudžiu, bet visą savaitgalį buvo eilės – obuolių Kaune ir aplink jį tikrai nemažai. Pradedame dirbti prieš 9 val. ir plušame iki 19 val. Pasitaiko, kad užtrunkame ir iki 21 val.“, – sakė V.Broneika.

Verslininkas spaudžia sultis ir iš moliūgų, morkų, vynuogių. Pastarųjų derlius šiais metais gausus, tačiau vynuogių laukiama spalio pabaigoje, po šalnų, nes tuomet uogos būna saldesnės.


Kainos ir kiekiai

Iš 100 kg šviežių obuolių gaunama apie 70 litrų sulčių.

Modernia, slėginį presą turinčia įranga išspaustas 1 litras sulčių be pakuotės kainuoja 1,40–1,60 lito. 1 litro obuolių sulčių filtravimo, pakaitinimo bei išpilstymo paslauga kainuoja 1 litą.

Paprasta įranga spaudžiamų sulčių litras kainuoja 0,40–0,70 lito, kai kur spaudžiant imamas sutartinis mokestis už obuolių svorį. Čia sultys dažniausiai pilstomos į atsivežtinę tarą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų