Teismas: Pagirių vandenvietė šalia Vilniaus sumažinta neteisėtai

Šalia Vilniaus esančios Pagirių vandenvietės, kuri nelaimės Baltarusijos Astravo atominėje elektrinėje atveju galėtų tarnauti kaip rezervinė ir tenkinti pusę sostinės geriamojo vandens poreikio, apsaugos zona sumažinta nepagrįstai, galutinai nusprendė teismas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) trečiadienį panaikino Lietuvos geologijos tarnybos įsakymą, kuriuo požeminio vandens ištekliai sumažinti beveik 20 tūkst. kubinių metrų, – pasak teismo, įsakymas nepagrįstas.

„Tarnybos įsakymas, kuriuo iš esmės atsisakyta rezervinės vandenvietės šiaurinės dalies, nėra pagrįstas faktais ir teisės aktais, pagrindžiančiais tarnybos teisę pakeisti jau išvalgytus ir aprobuotus žemės gelmių išteklius ir juos išregistruoti“, – konstatavo LVAT.

Be to, teismas panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo 2021-ųjų spalį priimtą sprendimą atmesti prokuratūros ieškinį grindžiant tuo, kad tarnybos įsakymas buvo teisėtas.

Šis atvejis yra išskirtinis, nes pirmą kartą Lietuvos istorijoje buvo apginta vandenvietė ir tokiu būdu sukurtas teisinis precedentas.

Šį sprendimą LVAT apskundusi prokuratūra nurodė, kad vandens išteklius Geologijos tarnyba sumažino ne dėl to, kad jie netinkami naudoti, o dėl medžio plaušų plokščių gamintojos „Homanit“ planų statyti gamyklą Vilniaus rajone.

2017 metų gegužės tarnybos įsakymu pakeistas ir Vilniaus rajono savivaldybės bendrasis planas – įsakymą LVAT taip pat panaikino.

Pagirių bendruomenės „Medeina“, kuri anksčiau teismuose taip pat kovojo dėl vandenvietės apsaugos zonos išsaugojimo, pirmininkas Vytautas Vyskupaitis sako, kad LVAT sprendimas yra išskirtinis ir svarbus visai Lietuvai, nes sukurtas teisinis precedentas išsaugant visuomenei svarbų vandenį.

„Šis atvejis yra išskirtinis, nes pirmą kartą Lietuvos istorijoje buvo apginta vandenvietė ir tokiu būdu sukurtas teisinis precedentas, kuris bus pagrindas ateityje užkertant kelią visuomenės intereso pažeidimui ir apsaugant mūsų visų vertingiausią gamtos išteklių – geriamą vandenį“, – bendruomenės pranešime teigė V. Vyskupaitis.

Bendruomenė anksčiau taip pat bandė stabdyti „Homanit Lietuvos“ statybas, bet joms suteikus leidimą šio dokumento neginčijo.

Vokietijos kapitalo bendrovė „Homanit Lietuva“ pernai vasarą padėjo gamyklos statybas Pagiriuose, jas planuota baigti šių metų vasarą. 2021-ųjų gruodį įmonė pradėjo tyrimų centro, sandėlio bei administracinio pastato statybas.

Visas projekto vertė siekia apie 175 mln. eurų, bendrovė anksčiau skelbė, kad gamykloje turėtų būti sukurta 440 naujų darbo vietų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
ką vėl kažkas kažką tinkamai paveikė, kad užterštų visiems kitiems dėl naudos sau? rezultatas? ilgalaikis , pagaliau teismai pabudo. na, tada keliamės
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių