Teismas: VPT teisėtai sustabdė Nacionalinio stadiono sutartį

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) teisėtai sustabdė 156 mln. eurų vertės Nacionalinio stadiono statybos ir valdymo koncesijos sutarties pasirašymą tarp Vilniaus savivaldybės ir koncerno „Icor“ įmonės „Axis industries“, nusprendė teismas.

Vilniaus apygardos administracinis teismas ketvirtadienį atmetė savivaldybės skundą.

„Pagal Koncesijų įstatymą tarnybai pavesta vykdyti jo ir kitų susijusių teisės aktų pažeidimų prevenciją, o įtariant pažeidimus, įpareigoti stabdyti procedūras. Bylos medžiaga aiškiai patvirtina, kad koncesijos suteikimo procedūra buvo vykdoma pažeidžiant teisės aktus, tad tarnyba turėjo kompetenciją stabdyti sutarties sudarymą, be to, turi būti apgintas viešasis interesas“, – BNS informavo teismas.

Teismo sprendimą per 30 dienų galima skųsti  Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT).

Teisme savivaldybė siekia, kad būtų panaikintas kovą priimtas VPT sprendimas neleisti pasirašyti stadiono statybų ir valdymo sutarties.

Kovą teismas atmetė savivaldybės prašymą panaikinti draudimą pasirašyti sutartį laikinai, kol ginčas bus išnagrinėtas iš esmės. LVAT balandį šį sprendimą paliko nepakeistą.

Šią savaitę VPT įpareigojo Vilniaus valdžią nutraukti konkursą, nes sutartis negali būti laikoma koncesine. Anot tarnybos, sutartimi turėjo būti išskaidytos valstybės ir savivaldybės rizikos, tačiau pakeitus projekto finansavimo modelį, visa rizika teko joms, o ne koncesininkui.

Sutarties pasirašymą tarnyba sustabdė, o vėliau procedūras įpareigojo nutraukti po to, kai į ją kreipėsi Generalinė prokuratūra ir Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyba, siekdamos išsiaiškinti, ar koncesijos vertės padidėjimas po derybų yra pagrįstas ir teisėtas.

Po VPT įpareigojimo nutraukti procedūras ketvirtadienio teismo sprendimas neturi prasmės, anksčiau sakė sostinės meras Remigijus Šimašius. Jis taip pat teigė, kad savivaldybė svarstys galimybę statyti tik stadioną, be kitų objektų, taip pat vertins ir kitas galimas jo statybos vietas.

Po kelerius metus trukusių konkurso procedūrų koncesijos sutartį su konkursą laimėjusia „Axis industries“ bei projekto finansuotoju „Baltcap“ savivaldybė planavo pasirašyti dar kovą. Tam pritarė tiek savivaldybės taryba, tiek Vyriausybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių