Pereiti į pagrindinį turinį

Trakuose prasidėjo parasparnių fiesta

2012-02-17 16:58
Trakuose prasidėjo parasparnių fiesta
Trakuose prasidėjo parasparnių fiesta / Laimučio Brundzos (BFL) nuotr.

Virš Galvės ežero jau nuo vakar šėlsta parasparniai – tradiciškai varžybomis parasparnių pilotai mini Lietuvos valstybės atkūrimo dieną.

Iki vasario 19 d. Trakuose skraidys parasparniai. Per 60 sportininkų iš 7 šalių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Vokietijos, Rusijos, Baltarusijos, Bulgarijos – varžysis dėl atvirojo Lietuvos parasparnių čempionato tikslaus nusileidimo čempiono vardo.

Sportiniai skrydžiai planuojami vasario 17 ir 18 dienomis nuo 10 iki 17 val., vasario 19 d. – nuo 10 iki 11.30 val. Apdovanojimų ceremonija sekmadienį prasidės 12 val.

Varžybų Trakuose organizatoriai – Lietuvos skraidyklių ir parasparnių sporto federacija bei klubas „Laisvas skrydis“.

Minimalus rungčių skaičius 2, maksimalus – 8. Per kiekvieną rungtį gauti taškai įskaitomi asmeniui ar komandai tik visiškai jai pasibaigus. Jei varžybos sustabdomos dar vykstant rungčiai, jos pratęsiamos nuo nutrūkusios vietos.

Kaip juokauja organizatoriai, žiūrovai galės mėgautis ne tik unikaliomis varžybomis, bet ir nuostabiu vaizdu į Trakų pilį. Parasparnių pilotai turi kuo tiksliau nusileisti į taikinio vietą. Taikinys – apskritimu paženklinta plokštuma ant ežero. Matavimo lauko spindulys – 10 metrų. Nusileisti į taikinį galima iš bet kurios pusės.

Sportininkai startuos pakelti į orą vilktuvu, pakėlimo aukštis – 100–120 m, startuoti privaloma per 4 minutes nustatyta eilės tvarka, o žemę pilotas privalo paliesti pėdomis.

Amžiaus apribojimų nėra, tačiau pilotai privalo turėti galiojančią Tarptautinės aeronautikos federacijos (FAI) ir nacionalinę licenciją, būti geros sportinės formos.

Šiemet tarp dalyvių užsiregistravo trys moterys. Varžybų rezultatai bus skaičiuojami bendrojoje ir moterų įskaitoje.

Galvės ežero ledas jau ne kartą buvo parasparnių žiemos varžybų ir pramogų aikštele, ant jo vyksta ne tik Lietuvos čempionatai. 2007 ir 2011 m. Trakuose varžėsi sportininkai pasaulio tikslaus nusileidimo čempionatų etapuose iš visos planetos. Praėjusiais metais geriausiai iš lietuvių sekėsi Arminui Petrauskui – jis iškovojo pirmą Lietuvoje vykusio etapo vietą.

Lietuvos skraidyklių ir parasparnių sporto federacijos prezidentas Arvydas Osinskas sakė, kad parasparnių sportas geriausiai išreiškia laisvą skrydį. „Varžybose pilotai varžosi tikslaus nusileidimo rungtyje: juk pilotai įprastai leidžiasi ne aerodromuose, o kitose vietose, todėl nusileidimo kokybė yra labai svarbi. Tai tapo sporto rungtimi. Varžybos padeda pilotams kelti meistriškumą, tobulinti įgūdžius. Taip pat malonu susitikti su bendraminčiais, švęsti valstybės dieną.“

Tradicinės parasparnių varžybos – tai tikra oro šventė tiek sportininkams, tiek žiūrovams ir norintiems išbandyti skrydį parasparniu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų