Pereiti į pagrindinį turinį

Tūkstantmečio vaikams – lietuviški vardai

2009-03-16 09:00
Tūkstantmečio vaikams – lietuviški vardai
Tūkstantmečio vaikams – lietuviški vardai / Tomo Raginos nuotr. Skaičius: per mėnesį K.Ignatavičius kauniečiams išdalijo pusšimtį pažymėjimų.

Jubiliejiniais Lietuvos vardo metais Kaune tėvai raginami savo naujagimiams suteikti lietuviškos kilmės vardus.

Įtaką daro serialai

Joris ar Nojus? Taip žvelgdami į savo pirmagimį svarsto tėvai. Kažkam Nojaus vardas galbūt skamba gražiau, tačiau Kauno miesto savivaldybės Civilinės metrikacijos biuro vedėjas Kęstutis Ignatavičius mažylį siūlo vadinti Joriu.

Kodėl? "Suteikdami lietuviškos kilmės vardą mažame žmogutyje įamžinsite Lietuvos vardo tūkstantmetį", – įsitikinęs miesto ceremonimeistras.

Vienas pirmųjų sužinantis apie gimdytojų sprendimą K.Ignatavičius džiaugėsi, kad pagaliau atslūgsta banga naujagimius vadinti meksikietiškų serialų vardais. Tačiau televizijos žvaigždės, laidos ir filmai vis dar daro nemažą įtaką tėvų apsisprendimui. Pastaruoju metu Civilinės metrikacijos biuro sąrašuose padaugėjo Mėtų. "Gražus vardas, o svarbiausiai – jis lietuviškos kilmės", – džiaugėsi K.Ignatavičius.

Lyginant su ankstesniais metais, šiemet lietuviškos kilmės vardai suteikiami maždaug 40 proc. naujagimių. Miesto ceremonimeistras įsitikinęs, kad metų pabaigoje šis skaičius žymiai šoktelės į viršų. "Minint 500-ąsias Didžiojo kunigaikščio Vytauto mirties metines, Lietuvoje šiuo vardu buvo pavadinta ypač daug berniukų, reikia manyti, kad ir Lietuvos vardo tūkstanmečio jubiliejus paliks savo pėdsaką", – vylėsi K.Ignatavičius.

Aiškūs ir lietuviški

Atverdami Civilinės metrikacijos biuro duris, tėvai dažniausiai būna nusprendę, kokį vardą suteiks savo atžalai.

Retsykiais biuro darbuotojams pavyksta įtikinti miestiečius savo vaikams suteikti lietuviškos kilmės vardą. "Tėvai vaikams nori duoti trumpus, aiškius vardus. Neretai jie galvoja, kad lietuviškos kilmės vardai yra labai ilgi. Klystate", – užtikrino K.Ignatavičius.

Kauno miesto civilinės metrikacijos biuro pirmame aukšte iškabinti populiariausi lietuviškos kilmės vardai – šimtas moteriškų ir tiek pat vyriškų. Jų yra bent kelis kartus daugiau. "Senoviški lietuviški vardai yra labai gražūs, todėl siūlau naujagimiams suteikti garbingų Lietuvos kunigaikščių vardus. Be to, labai daug gražių baltiškų vardų galima pasirinkti paskaičius lietuvių vardų kilmės žodyną", – tėvams patarė K. Ignatavičius.

Už vardą – diplomas

Rotušės šeimininkas įsitikinęs, kad tėvai, nusprendę savo dukrą vadinti Smilte, o ne Bjanka, ar sūnų šaukti Mindaugo vardu, padarys dovaną Lietuvai ir patys bus apdovanoti.

"Gerb. Tėveliai. Jūsų mažylis gimė Lietuvos vardo tūkstantmečio metais. Jūs parinkote labai gražų, o svarbiausiai – lietuviškos kilmės vardą. Tinkamai išrinktas vardas labai svarbu – žmogus tampa išskirtinis ir nepakartojamas", – tai ištrauka iš diplomo, kurį K. Ignatavičius įteikia kiekvienai šeimai, savo mažylį nusprendusiai pavadinti lietuviškos kilmės vardu. Visus diplomus puošia miesto mero Andriaus Kupčinsko parašas. "Ne vienas kaunietis skambino merui ir dėkojo už akciją, skatinančią lietuvybę", – džiaugėsi K.Ignatavičius.

Nuo vasario 15 d. diplomai išdalyti pusšimčiui tėvelių. Nuskriausti neliks ir tie, kurie vaikams vardus išrinko iki šios datos. "Užsukite į metrikacijos biurą ir mes jums įteiksime pažymėjimą, liudijantį, kad vaikelis gimė jubiliejiniais Lietuvos vardo metais", – pabrėžė K. Ignatavičius. Jis įsitikinęs, kad apie atžalos vardą reikia galvoti iš anksto, todėl ateityje jaunavedžiams planuoja dovanoti sąrašus su lietuviškos kilmės vardais.


Verta žinoti

Populiarūs lietuviškos kilmės vardai: Ugnė, Ūla, Miglė, Viltė, Mantas, Domantas, Joris.

Reti lietuviškos kilmės vardai: Lelija, Bruknė, Ainė, Luknė, Vainius, Ainis, Mangirdas.

2008 m. iki kovo 14 d. buvo užregistruota 763 naujagimiai. 2009 m. (iki kovo 14d.) užregistruoti 837 naujagimiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų