Pereiti į pagrindinį turinį

Iš turgaus – su kasos čekiu?

2009-01-09 09:00
Iš turgaus – su kasos čekiu?
Iš turgaus – su kasos čekiu? / Gedimino Bartuškos nuotr. Nerimas: turgaus prekiautojai baiminasi, kad naujos taisyklės gali reikšti jų verslo pabaigą.

Turguje šiandien – sujudimas. Šalies valdžia užsimojo priversti prekiautojus įsigyti kasos aparatus. Prekybininkai baiminasi, kad toks žingsnis visiškai sužlugdys jų verslą ir atims pragyvenimo šaltinį.

Derybų meno nebeprireiks

Jau nuo kito mėnesio Lietuvos turguose gali atsirasti kasos aparatai. Taip valdžia sugalvojo mus saugoti nuo rinką užgrobusios lenkiškos produkcijos. Lenkijoje daugelio maisto produktų pridėtinės vertės mokestis (PVM) – nuo 3 iki 7 proc., o Lietuvoje siekia net 19 proc. Todėl kasos aparatai neva suvienodins galimybes konkuruoti.

Tačiau turgaus prekiautojus tokie planai varo į neviltį. "Ar girdėjome apie tokius planus? Taip, todėl dabar net verkti norisi. Ar jie visai negalvoja, ką daro? Ir taip nė tūkstančio litų neuždirbame, vos galą su galu suduriame, o jie nori dar labiau viską apsunkinti", – graudinosi prisistatyti nenorėjusi Halės turgaus prekiautoja.

"Mes tiek mokame už viską, šeimą irgi reikia išlaikyti, o dabar dar šita nesąmonė. Duok Dieve, kad nepriimtų šitos naujos tvarkos, nežinau, ką tada reikės daryti, kaip išsilaikyti. Juk ir taip sunku atsilaikyti prieš prekybos centrų konkurenciją", – guodėsi vaisiais prekiaujanti Zdislava Musajava.

Jei nauja tvarka bus patvirtinta, sausis bus paskutinis mėnuo, kai turguose galime derėtis. "Turguje kainos nuolat keičiasi, dabar to nebebus, kai reikės tvarkyti daugybę dokumentų. Daugelis turgaus pirkėjų – pensininkai, vos sukrapštantys paskutinius litus. Būna, matome, kad žmogui labai blogai, parduodame šiek tiek pigiau, dabar negalėsime to daryti", – apgailestavo mėsos pardavėjos.

Produktų kainos brangs

Pastačius kasos aparatus neišvengiamai brangtų ir maisto produktų kainos, nes į kainą reikės įtraukti 19 proc. PVM mokestį. "Taigi turgus bus tas pats kaip ir parduotuvė. Kainos didelės, pirkėjai stovės eilėse ir derėtis negalės, tai kam jiems išvis čia eiti? Žmonės nebegalės pigiau nusipirkti maisto, o prekybininkai praras savo darbo vietas ir stovės su visais darbo biržoje. Labai puikus valdžios sprendimas", – ironizavo Kalvarijų turgaus prekiautoja Valerija.

Ramesni turguje buvo tik tie, kurie prekiauja pačių pagamintais produktais – jiems kasos aparatų rengti nežadama. "Mes prekiaujame pačių pagamintu medumi ir mūsų tai neliečia", – į šurmuliuojančių prekiautojų kalbas nekreipė dėmesio medaus pardavėjai Kalvarijų turguje.

Turgaus vadovai nepritaria

"Turgus – tai prekyba derantis. Dar už pramonines prekes, galiu suprasti, kasos čekis praverstų, bet mėsos gaminiai, daržovės, patys įsivaizduokit, perka vieną daržovę, derasi dėl kainos ir tą visą procesą reikia įmušti… O jei prekiauja močiutė, neaišku, ar išmoks naudotis kasos aparatu, dar kiek buhalterijos prisidės. Dar viena nesąmonė, – sakė bendrovės "Tugva", valdančios Halės turgų, direktoriaus pavaduotojas Viktoras Konovalovas. – Pirmiausia, man keista, kodėl šį klausimą kelia Žemės ūkio, o ne Finansų ministerija. Kasmet tuos klausimus keldavo Mokesčių inspekcija arba Finansų ministerija, čia jų kompetencija. Tačiau kai nauji žmonės ateina į valdžią, vėl tas dalykas ypač aštrinamas. Mano nuomone, čia spaudimas iš didelių prekybos centrų, čia jaučiasi jų ranka."

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų