Pereiti į pagrindinį turinį

Turgavietės – automobilių apsuptyje

2009-02-11 09:05
Turgavietės – automobilių apsuptyje
Turgavietės – automobilių apsuptyje / Evaldo Butkevičiaus nuotr. Spūstys: savaitgaliais prie Aleksoto turgaus leistinose ir draudžiamose vietose paliekama šimtai automobilių.

Daugelis sovietmečiu įrengtų Kauno turgaviečių savaitgaliais dūsta nuo automobilių spūsčių. Turgų savininkai neįsivaizduoja, kaip jų išvengti, o savivaldybė kaltina pačius verslininkus.

Aikštelę užleido prekeiviams

"Savaitgaliais čia neįmanoma nei pravažiuoti, nei praeiti. Šimtai automobilių pristatyta visur, kur tik įmanoma", – piktinosi prie Aleksoto turgaus gyvenanti Janina.

Populiarus Aleksoto turgus savaitgaliais pritraukia daug pirkėjų, kurie automobiliais užkemša eismą ne tik Veiverių, bet ir visose aplinkinėse siaurose gatvelėse. Arti turgavietės vietos automobiliui neradę klientai neretai juo stato draudžiamose vietose.

Turgaus direktorius Eugenijus Gidra aiškino, kad vairuotojai taip elgiasi, nes pagaili kelių litų. Šalia turgaus yra pusantro šimto vietų mokama automobilių stovėjimo aikštelė. E.Gidros teigimu, ji dažnai būna pustuštė, bet per prievartą visų pirkėjų automobilių į ją nesustatysi.

Kauno miesto savivaldybės darbuotojai įsitikinę, kad kur kas mažiau problemų kiltų, jei, plėsdami turgaviečių ribas, jų savininkai pagalvotų ir apie nemokamą automobilių statymą. Aleksoto turgavietėje prieš privatizavimą buvo automobilių stovėjimo aikštelė, tačiau verslininkai ją užleido prekiautojams.

Į valdininkų priekaištus E.Gidra atkirto, kad tik taip buvo galima sutalpinti visus norinčiuosius prekiauti, o pinigų už stovėjimą turgavietė negali neimti, nes už dabartinę aikštelę moka nuomą.

"Tai kas čia bus, jei neimsime pinigų? Rusiškas biznis? Buvusią aikštelę užleidome prekybininkams, nes reikėjo sutalpinti visus norinčiuosius prekiauti. Anksčiau šliaužiodavo pardavėjai pakampėmis. Pažiūrėkite, kas prie Stoties turgaus darosi. Bobutės ant kiekvieno kampo prekiauja", – kalbėjo Aleksoto turgaus direktorius.

Valdininkai nelinkę klausyti

Savivaldybės Transporto skyriaus vedėjo Pauliaus Kero teigimu, su didžiausiomis transporto eismo problemomis susiduriama prie Aleksoto turgaus ir automobilių turgaus Taikos prospekte. Automobilius nelengva pasistatyti ir prie kitų prekyviečių, bet ten netrikdomas eismas aplinkinėse pagrindinėse gatvėse.

Dainavos turgaus direktorius Albertas Užkurys įsitikinęs, kad dėl automobilių stovėjimo problemų būtų dar mažiau, jei savivaldybė įsiklausytų į racionalius pasiūlymus. Aplink turgavietę naujoms aikštelėms nėra vietos, bet, A.Užkurio nuomone, spūsčių būtų galima išvengti, jei Sartų gatvėje būtų tik vienpusis eismas.

"Alaušo gatvėje nėra jokių spūsčių, nes numatytas vienpusis automobilių eismas, o Sartų gatvėje automobiliai susitinka kaktomuša. Jei vairuotojai – sunkių charakterių, kenčia visi", – pastebėjo turgaus direktorius.

Šalia Dainavos turgaus transporto eismo problemų turėtų sumažėti baigus Alaušo gatvės remontą, bet, A.Užkurio manymu, tai automobilių statymo problemų neišspręs.

A.Užkurys ir kitų Kauno turgaviečių atstovai pastebi, kad dabar ginčų dėl automobilių kyla mažiau. Įprasta, kad žiemą sumažėja prekybininkų. Prie pirkėjų sumažėjimo prisidėjo ir ekonominė krizė.

Politikai bijo turgaviečių savininkų?

Visoms naujai įrengiamoms prekybos vietoms keliami reikalavimai numatyti pakankamai vietos automobiliams stovėti. Beveik visos Kauno turgavietės statytos seniai. Tuomet tokių griežtų reikalavimų nebuvo. Dabar kažką pakeisti neįmanoma, nes prekyvietes supa gyvenamieji namai, o laisvų vietų aikštelėms beveik nėra.

Savivaldybės darbuotojų įsitikinę, kad turgaviečių savininkai turėtų patys pasirūpinti automobilių aikštelėmis.

"Suprantu miesto politikus, kurie nenori drastiškomis priemonėmis priversti turgaviečių vadovus išspręsti automobilių stovėjimo problemas, nes kils labai didelis nepasitenkinimas. Bet ateis laikas, kai reikės susitvarkyti", – įsitikinęs Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojas Saulius Lukošius.

Savivaldybės administracijos direktorius Vygintas Gudėnas aiškino, kad šiuo metu jokių drastiškų priemonių nesiimama, nes kai kuriais atvejais net nežinoma, kurios prie turgaviečių esančios aikštelės priklauso verslininkams, o kurios – miestui. Pavyzdžiui, dėl aikštelės prie Stoties turgaus užvirė ir teisminiai ginčai.

Administracijos direktoriaus teigimu, šiuo metu savivaldybėje svarstoma galimybė Kaune įrengti palyginti nebrangių, daug vietos neužimančių daugiaaukščių aikštelių. Tai padėtų išspręsti ir automobilių stovėjimo prie turgaviečių problemas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų