Pereiti į pagrindinį turinį

Užliedžiai laukia nuosprendžio H. Daktarui

2013-06-13 15:00
Užliedžiai laukia nuosprendžio H. Daktarui
Užliedžiai laukia nuosprendžio H. Daktarui / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Klaipėdos apygardos teismas rytoj skelbs nuosprendį Henrikui Daktarui. Nusikalstamos gaujos lyderiui gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Užliedžių gyventojai laukia žinios iš teismo, tačiau pagarsėjusį kaimyną vertina labai skirtingai.

Neįprastas reginys

Užliedžių Sodų gatvėje, vedančioje iki plačiai apdainuotos H.Daktaro pilaitės, vakar nesijautė jokio šurmulio. Tik į akis krito, kad pompastiško statinio vartai – atviri. H.Daktaro klestėjimo laikais tokio reginio nebuvo galima tikėtis. Kalbėta, kad namus juosiančios tvoros bokšteliuose kadaise budėjo apsaugininkai. O aplink namus įtaisytos stebėjimo kameros sekė kiekvieną žingsnį, nepastebėtas nebūtų prasprūdęs nė šuo.

„Kauno dienos“ žurnalistams paskambinus į duris, jų ilgai niekas neatidarė. Duris atlapojęs skersvėjis sutapo su pro šalį bildančiais žingsniais. „Jūs čia iš kur? Vartai praviri?“ – nustebo visai ne svečių įsileisti ėjusi R.Daktarienė.

H.Daktaro sutuoktinė teigė nuo ryto dirbusi darže ir ką tik parlėkusi namo. Minutėlę padvejojusi ji sutiko žurnalistus įsiliesti vidun. Virtuvėje kvepėjo ką tik iškeptu pyragu. „Mažoji per jojimo treniruotę nukrito nuo žirgo, turėjo kolektyvui nešti pyragą. Ten tokios tradicijos“, – pjaustydama dar šiltą pyragą kalbėjo R.Daktarienė.

„Neramu“, – linktelėjo H.Daktaro sutuoktinė, paklausta apie penktadienį laukiantį teismo verdiktą. Absoliučiai visus teismo posėdžius stebėjusi R.Daktarienė iš pradžių buvo nelinkusi prognozuoti bylos baigties. Vis dėlto neabejojo – sprendimas vis tiek bus skundžiamas. H.Daktarui prokuroras siūlo griežčiausią bausmę – įkalinimą iki gyvos galvos.

Daugiau viena

Bylos detalėmis ėmusi dalytis Henytės sutuoktinė bėrė tarsi istorijos vadovėlyje išmoktą tekstą. Apie esą nerealius prokurorų kaltinimus jos vyrą organizavus nusikaltimus tuo metu, kai buvo uždarytas giliai rūsyje. Apie tai, kaip buvo sulaikytas Bulgarijoje, nors esą visai nesislapstė.

Kiek šios moters gyvenimo istorijoje su teisėsauga susipynusių pasakojimų? Gyvenimas šeimoje. Kiek jo būta?

„Daugiau gyvenau viena nei su vyru“, – R.Daktarienės balse savigailos nesigirdėjo.

„Mažai aš čia su tuo tėčiu pagyvenau“, – R.Daktarienei įstrigo ši jauniausiosios jų dukros frazė. Kai dabar jau 14-os mergaitė gimė, jos tėvo taip pat nebuvo šalia. „Spurda širdis. Nežinau kaip čia reikės ištverti tą nuosprendį“, – vis dėlto atsiduso R.Daktarienė.

Augina daržoves

Didžiuliame Daktarų šeimos name trys moterys dabar gyvena vienos. Vasara joms – geras metas. Žiemą tenka gerokai pasispausti. Pernai malkų ir anglių nupirko anyta, anksčiau – sūnus Enrikas. Pasak R.Daktarienės, žiemą dideliame name temperatūra tesiekia 10–14 laipsnių šilumos.

„Esu labai taupi ir užgrūdinta gyvenimo“, – nusijuokė R.Daktarienė. Pasakojo, kad pati augina morkas, kopūstus, dar šį bei tą. Vis dėlto savo verslą uždariusi moteris neatskleidė, iš kokių pinigų pragyvena ir išlaiko namą. „Buvo verslas, turėjau žemės, santaupų, o dabar galvosiu, ką daryti. Gal dirbsiu pas anytą“, – svarstė moteris.

R.Daktarienė parodė tris didžiulius kibirus pačios užraugtos giros. Lyg įrodymą, kad nuolat linksniuojamo H.Daktaro žmona nėra baltarankė. Ant virtuvės spintelės durų rankenos kabėjo glėbys neseniai nuskintų mėtų.

Bendrovė likviduota

Didžiulį Daktarų šeimos namą buvo nutarta parduoti, tačiau tokios minties teko atsisakyti ne tik dėl norėtos gauti didelės sumos. Daktarų turtas areštuotas. Jokių veiksmų su juo atlikti negalima.

Užliedžių gyventojai kalba, kad žlugo ir jaunojo Enriko Daktaro verslas. Oficialiai nekilnojamojo turto statybomis ir pardavimu besivertusi bendrovė „Jada“ nebuvo susijusi su Daktarų šeima, tačiau pirkėjais prisistačiusiems žurnalistams pats E.Daktaras pristatinėjo butus ir skelbė jų kainas.

Šiemet sausį priimta nutartis dėl bankroto bylos „Jadai“ iškėlimo, o šiemet gegužės 20 d. teismas nusprendė bendrovę likviduoti.

Kauno apylinkės teismas buvo viešai paskelbęs E.Daktaro skyrybų datą, tačiau vėliau jaunasis Daktaras paprašė neviešinti teismo posėdžių datos. R.Daktarienė sūnaus šeiminės padėties nesiėmė komentuoti.

Legendos vis dar gyvos

Užliedžių žmonės legendomis apipynė gyvenimą šalia garsiojo nusikalstamos Daktarų grupuotės vado. Esą saugumas Užliedžiuose buvo garantuotas. „Taip, anksčiau durų nerakinome, o dabar jau turime tai daryti“, – tvirtino ponia Janina.

Toje pačioje gatvėje su H.Daktaro sūnumi gyvenanti moteris dievagojosi netikinti, kad Henytė galėjo padaryti jam inkriminuojamus nusikaltimus. Ponia Janina kalbėjo, kad užliediškiai nekantriai laukia penktadienio.

„Iš niekur tokie namai neatsiranda, – tvirtai pareiškė anūką vaikų žaidimų aikštelėje prižiūrėjusi Vida. – Kai per Užgavėnes persirengę vaikai bėgdavo į namus pas Daktarus, aš savųjų niekada neleisdavau. Jis dalydavo pinigus. Tai lyg išankstinis papirkinėjimas.“

Plačiau šia tema skaitykite ketvirtadienio, birželio 13 d., „Kauno dienos“ numeryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų