Pereiti į pagrindinį turinį

Vaiko raidos centro iškėlimo planai įstrigo

2015-09-16 16:00
BNS inf.
Korpusas įgriuvusiu stogu Žvėryne toliau byra
Korpusas įgriuvusiu stogu Žvėryne toliau byra / Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Seimo sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė trečiadienį sukritikavo Sveikatos apsaugos ministeriją, esą ši per lėtai sprendžia Vaiko raidos centro problemas.

Komitete trečiadienį aptarus centro iškėlimo planus, D.Mikutienė pareiškė, kad reikalingas ir tarpinis sprendimas - centro dabar turimų patalpų remontas. Vienas iš centro pastatų šiuo metu visai nenaudojamas, nes 2013 metų rudenį įgriuvo jo stogas.

„Nedelsiant reikia pagal tą jų pasirašytą susitarimą suremontuoti tenai (Žvėryne) patalpas, kad ten galėtų būti teikiamos kokybiškos paslaugos“, - žurnalistams po komiteto posėdžio sakė D.Mikutienė.

Sveikatos reikalų viceministras Valentinas Gavrilovas posėdyje aiškino, kad daug investuoti į apgriuvusį pastatą nebūtų protinga, todėl neaišku, ar jis visai bus remontuojamas.

„Tas trijų aukštų pastatas, kuris šiuo metu aptvertas ir pripažintas avarinės būklės, kur griuvo stogas, jis buvo vertintas ekspertų, buvo nustatyta, kur yra negerai, buvo pirminiai vertinimai, kiek kainuotų viso to pašalinimas, ir ten arti kosminių skaičių buvo. Buvo paskaičiuota, kad viso pastato suremontavimas gali kainuoti per 20 mln. litų. Atsižvelgiant į tai, kad turtas faktiškai Turto banko valdomas ir tik laukiama, kol įvyks išsikėlimas, tai nebūtų protinga investicija“, - BNS po posėdžio sakė viceministras.

„Buvo svarstoma galbūt turėti pirmą ir antrą aukštą, o trečiu nesinaudoti, bet vaikų sveikata negalime rizikuoti. Jeigu turėsime užtikrinimą, kad tai saugu ir bus protinga suma, tai tada galėsime investuoti į tą pastatą“, - taip pat teigė jis.

Komiteto pirmininkė sakė, kad V.Gavrilovo minima 20 mln. litų (5,8 mln. eurų) suma, kurios esą prireiktų remontui, yra įtartina.

„Tegu jisai nesvaigsta. Nes žinokite jau kartais net nebelaiko nervai, kaip jie elgiasi atėję į komitetą. Negana, mes dar turime ir slaptą susirašinėjimą iš ministerijos, kur neapsikentę tokios įvykių eigos mums persiuntė specialistai“, - atskleidė ji.

Pasak D.Mikutienės, gautas susirašinėjimas leidžia įtarti, jog ministerija vis dar siekia perkelti Vaiko raidos centro pacientus į „Pušyno kelio“ reabilitacijos centrą, nors V.Gavrilovas komiteto posėdyje tai paneigė.

„Dėl „Pušyno kelio“ jau ne pirmą kartą vyksta blokada - yra neleidžiama gydytojams rašyti siuntimų vaikams reabilitacijai į „Pušyno kelią“. Tada viešai eskaluojama, kad yra mažas lovų užimtumas ir tada kaip gelbėtojai - kas gali paneigti - ateina ministerija ir sako - žinote, pas jus čia yra tuščia, mes čia truputėlį paremontuojame ir greitai skubos tvarka perkeliame vaikus į „Pušyno kelią“, - dėstė SRK pirmininkė.

Komiteto posėdyje dalyvavusi prezidentės patarėja Aira Mečėjienė apgailestavo, kad Vaiko raidos centro klausimų sprendimas užtruko.

„Nors ministrė metų pradžioje yra pasižadėjusi pati, kad šitą klausimą išspręs labai greitai, politinis pažadas toks buvo iš jos išgirstas, iš karto buvo tokių labai didelių abejonių, ar tikrai jisai galės būti įgyvendintas. Šiandien mes matome ir Sveikatos reikalų komitete buvo pristatyta, kad terminai, kuriais numatoma iškeldinti Vaiko raidos centrą, galima pasakyti, kad tikrai tai nebus šios Vyriausybės nuopelnas“, - žurnalistams po posėdžio sakė ji.

Kaip rugpjūtį BNS aiškino sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, Vaiko raidos centras dar kelerius metus veiks senosiose patalpose Vilniaus Žvėryno mikrorajone, nors ji anksčiau ir buvo žadėjusi, kad iki šių metų rugsėjo centras gaus naujas erdvesnes patalpas.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė tokį R.Šalaševičiūtės pažadą yra pavadinusi „ministrės politiniu įsipareigojimu“.

R.Šalaševičiūtė pasakojo, kad centro veiklai nuspręsta atnaujinti dabar Vaikų ligoninės Santariškėse naudojamas patalpas, tačiau prieš pradedant rekonstrukciją Vaikų ligoninė turi išsikelti į šalia planuojamą naują pastatą.

Metų pradžioje Vaiko raidos centre apsilankiusi prezidentė išsakė priekaištų Sveikatos apsaugos ministerijai, kad vieninteliam Lietuvoje kompleksinį gydymą vaikams teikiančiam centrui mažinamas finansavimas, centras negali teikti visų gydymo paslaugų, o vaikams gydymo tenka laukti ir pusę metų.

Nuo 2013 metų rudens, kai įgriuvo šios gydymo įstaigos stogas, pagrindinis korpusas yra uždarytas. Prezidentūra teigė, kad vaikai ir darbuotojai priversti glaustis likusioje įstaigos dalyje „apgailėtinomis sąlygomis“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų