Pereiti į pagrindinį turinį

Vaikų vasara pagal tėvų piniginę

2009-06-01 09:01
Spėlionės: vaikų poilsiu besirūpinančių stovyklų šeimininkai viliasi, kad pakilusios kainos nesumažins mažųjų poilsiautojų skaičiaus.
Spėlionės: vaikų poilsiu besirūpinančių stovyklų šeimininkai viliasi, kad pakilusios kainos nesumažins mažųjų poilsiautojų skaičiaus. / Aurelijaus Madzeliausko nuotr.

Nepaisant Lietuvą apėmusio sunkmečio, vaikų vasaros stovyklų šeimininkai tvirtina, kad norinčiųjų stovyklauti nė kiek ne mažiau.

Sunkmečio dar nejaučia

Šeštus metus iš eilės stovykla "Vasarėlė", birželio 1-ąją skelbia oficialią vasaros sezono pradžią.

Nuo šiandien Perkūno alėjoje įsikūrusio pastato patalpose laukiamos kauniečių atžalos. "Iki šios dienos turime surinkę dvi stovyklautojų pamainas, tad apie krizę tikrai negalime kalbėti", – sėkme džiaugėsi "Vijolinos" prezidentas Vytas Kokštas.

Dviejų savaičių – dešimties darbo dienų – stovykla kaip ir praėjusiais metais kainuoja 400 litų. Į šią sumą įskaičiuoti pusryčiai, pietūs ir įvairios pramogos: užsiėmimai baseine, ledo arenoje, žaidimai, išvykos į gamtą.

Į dienos stovyklą tėvai savo vaikus gali atvesti prieš 8 val. Pasiimti juos būtina nuo 17 iki 18 val. "Tėvai pasakoja, kad po dienos, praleistos stovykloje, mažieji krenta į lovą ir miega taip, kad su patranka jų nepakelsi", – šyptelėjo V.Kokštas.

Visi norintys savo mažuosius užregistruoti į dienos stovyklą, tai turi padaryti iš anksto. Vietą grupėje galima rezervuoti telefonu, tačiau rezervacija bus patvirtinta tik pervedus 100 litų avansą. "Pasitaikydavo kauniečių, kurie užsisakydavo vietą ir neatvykdavo. Todėl teko imtis apsaugos priemonių", – pasakojo V.Kokštas.

Pakilo kelialapių kainos

Birželio 15 d. Kačerginėje įsikūrusi vaikų ir jaunimo stovykla "Merkurijus" sulauks pirmosios jaunųjų stovyklautojų pamainos.

Maždaug 150 vaikų patogiai įsikurs 4–5 vietų kambariuose mūriniuose nameliuose. Stovyklautojai bus maitinami keturis kartus per dieną, jų lauks įvairios pramogos – pradedant stovyklos gražuolės rinkimais ir baigiant olandų kalbos arba vairavimo pamokėlėmis.

"Visuomet stengiamės vaikus nustebinti", – sakė grupės vadovė Elizaveta Postuchova. Staigmena šiemet laukia ir stovyklautojų tėvų. Anksčiau 599 litus kainavę kelialapiai, šią vasarą pabrango šimtine. Mažai uždirbantys miestiečiai praėjusiais metais iš piniginės traukę 90 litų, šiemet už vaikų poilsį turės mokėti 299 litus.

Nepaisant pakilusių kainų, grupių vadovai tikisi šiemet sulaukti ne mažiau stovyklautojų nei praėjusią vasarą. "Tėvams, kuriems svarbus jų vaikų poilsis, kainos vargu ar darys kažkokią įtaką", – svarstė grupės vadovė E.Postuchova.

Norą dalyvauti stovykloje jau išreiškė apie 80 vaikų. Daugiau interesantų tikimasi sulaukti paskutiniosiomis gegužės dienomis. "Silpniausia būna pirmoji pamaina – birželio 15 d., nes tokiu metu dalis vaikų dar lanko mokyklą. Daugiausiai stovyklautojų sulaukiame liepą", – pasakojo E.Postuchova.

Vilioja ir loterija

Ketvirtus metus vaikų ir jaunimo vasaros stovyklas organizuojanti "Kelionių akademija" iki gegužės 16 d. įsigijusiajam vasaros stovyklos kelialapį siūlė dalyvauti loterijoje ir laimėti 900 litų čekį dviračiui pirkti.

Tokiu būdu buvo siekiama ne tik išjudinti apsnūdusią vasaros stovyklų rinką, bet ir paskatinti savo klientus anksčiau pasirūpinti vasaros poilsiu. "Maždaug apie 10 proc. interesantų kelialapius įsigyja gegužės pradžioje. Likusieji į mus kreipiasi kur kas vėliau", – kalbėjo direktorius Donatas Kireilis.

Šiais metais "Kelionių akademija" siūlo daugiau nei 20 stovyklų Lietuvoje ir užsienyje. Patiems mažiausiems vaikams skirta stovykla žaismingu pavadinimu "Linksmybių vasaros receptas", 10–13 metų vaikai kviečiami į kūrybiškumo ugdymo stovyklas. Vyresniems vaikams ir paaugliams siūloma dalyvauti išgyvenimo ir sukarintose stovyklose.

Lyginant su ankstesniais metais, daugumos stovyklų kainos pakilo 50–100 litų. D. Kireilio duomenimis, interesantų skaičius sumažėjo maždaug 10 proc.

Sumažino finansavimą

Pernai vasarą stacionariosiose vaikų stovyklose ir kitose vaikų vasaros poilsio programose dalyvavo daugiau kaip 100 tūkst. Lietuvos vaikų.

Tiek pat jų turės galimybę ilsėtis ir šių metų vasarą. Švietimo ir mokslo ministerija nacionalinėms socializacijos ir vaikų vasaros poilsio programoms organizuoti šiemet skyrė 2 mln. litų, dar 3,5 mln. skirta šalies savivaldybėms. "Praėjusiais metais gavome 770 tūkst. litų, šiemet – tik 240 tūkst. litų", – skaičiavo Kauno miesto savivaldybės administracijos švietimo ir kultūros departamento švietimo ir ugdymo skyriaus vyr. specialistė Lydija Merfeldienė.

Pasak jos, paraiškų socializacijos programos finansavimui gauti iki šios dienos sulaukta 220. Dėl įvairių priežasčių 30 jų tolesniame konkurse negali dalyvauti.

Praėjusiais metais buvo užregistruota 314 paraiškų. "Minėtas skaičius buvo didesnis, kadangi konkurse dalyvavo ir stacionarios stovyklos", – šiemet, L.Marfeldienės teigimu, pastarosios paraiškas dėl finansavimo siuntė tiesiai į Vilnių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų