Pereiti į pagrindinį turinį

Vietoj Žolyno vaikų globos namų – darželis

2013-09-19 09:10
Margaritos Vorobjovaitės nuotr.

Miesto valdžia užsibrėžė gerinti globos namuose augančių vaikų gyvenimo sąlygas. Artimiausiu metu ruošiamasi iškeldinti Žolyno vaikų socialinės globos namus. Numatoma, kad vietoj jų bus įkurdintas naujas vaikų darželis.

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės atstovų, šiuo metu vykdomos Vilniaus Žolyno vaikų socialinės globos namų pertvarkos tikslas – perimti Vakarų valstybių gerąją patirtį vaikų globos srityje. Anot jų, šis procesas ilgalaikis ir bus vykdomas etapais, tačiau kada konkrečiai bus pradėta iškeldinti vaikus iš patalpų, miesto valdžia neatskleidė.

"Visos vaikų šeimynoms numatomos skirti patalpos bus atnaujintos, pritaikytos normaliam gyvenimui ir paskirtos vaikams patogiose vietose, atsižvelgiant į jų poreikius. Gerbdami ir saugodami šeimynų, vaikų privatumą, negalime nurodyti konkrečių rajonų bei vietų, kur bus perkeliami Žolyno globos namų auklėtiniai", – tikino miesto Socialinių reikalų ir sveikatos departamento Socialinės paramos skyriaus vyr. specialistė Jurgita Zabotkienė.

Jau pradėti parengiamieji iškeldinimo darbai. Šiuo metu Vilniaus Žolyno vaikų socialinės globos namuose gyvena 41 vaikas.

"Siekiame, kad liktų kuo mažiau vaikų, gyvenančių dideliuose globos namuose, visai neprimenančiuose šeimos aplinkos, ir jie būtų apgyvendinti mažose grupėse, kuriose gyvenimo sąlygos atitiktų savarankiškos šeimos aplinką", – teigė J.Zabotkienė.

Specialistės teigimu, dabartiniai vaikų globos namai nepritaikyti vaikų poreikiams ir pasižymi institucinei kultūrai būdingomis ypatybėmis: ten vyrauja nuasmeninimas, griežtas režimas, socialinis atstumas,  vaikai priskiriami tam tikroms grupėms.

"Dideliuose socialinės globos namuose gyvenantys vaikai, galiojant esamai tvarkai, jaučiasi socialiai atstumti. Tačiau apgyvendinus vaikus mažose grupėse, jie pagaliau pradėtų visavertiškesnio gyvenimo etapą", – tvirtino J.Zabotkienė.

Žolyno vaikų globos namai auklėtiniai į į tinkamai jiems paruoštas naujas gyvenimo vietas šeimynose bus iškeliami pamažu. Ateityje planuojama, kad Žolyno vaikų globos namuose bus įkurtas vaikų darželis.

Dainius Pūras

Vaikų psichiatras

Jeigu jie ieškotų šeimų kiekvienam vaikui, aš abi rankas kelčiau "už". Bet jeigu jie nori dar vieną lietuvišką dviratį sukurti – vietoj didesnių padaryti šiek tiek mažesnius, tai ne reforma. Po reformos paaiškės, kad reikia reformos.
Vaikai turi teisę gyventi šeimose. Mes turime ne dviratį bandyti išrasti, o paskatinti lietuvius imti globon arba įvaikinti vaikus. Tai būtų galima padaryti, jeigu mes sukurtume paskatą. Vien idealizmo čia neužtenka – reikia šeimas ruošti, jas paskatinti finansiškai. Bet tokioms pusinėms permainoms aš nelabai pritariu.
Yra tokia nuomonė, kad niekas nenori šitų vaikų imti, bet iš tikrųjų Lietuvoje niekas nepabandė žmonių motyvuoti. Kodėl Vilniaus miestas, būdamas toks modernus kitose srityse, šioje srityje, kaip ir visa Lietuva, sustoja ir sako: neims lietuviai.
Mes institucinei globai sukuriame paskatą, randame po kelis tūkstančius litų vaikui per mėnesį, jeigu jis gyvena internate. Ir dabar Vilniaus savivaldybė turbūt suras nemažai pinigų. Vėliau paaiškės, kad ten vėl yra globos namai. Globos namuose vaikams gyventi yra žalinga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų