Pereiti į pagrindinį turinį

Vilnių valdo ir milijonieriai, ir elgetos

2009-10-02 06:59
Turtuolis: pačiu turtingiausiu Vilniaus miesto taryboje išlieka visuomeniniais pagrindais mero pavaduotojo pareigas einantis ir atlyginimo už darbą neimantis V.Martikonis, turintis 51 mln. litų.
Turtuolis: pačiu turtingiausiu Vilniaus miesto taryboje išlieka visuomeniniais pagrindais mero pavaduotojo pareigas einantis ir atlyginimo už darbą neimantis V.Martikonis, turintis 51 mln. litų. / Audriaus Žygavičiaus nuotr.

Kiek turto per metus sukaupia Vilniaus meras Vilius Navickas? Kodėl vieno vicemero pajamos siekia dvidešimtą dalį metinio savivaldybės biudžeto, o kito – apskritą nulį? Ir kuris iš mero pavaduotojų savo pajamas slepia nuo visuomenės?

Meras neuždirbo nieko

Vakar "Valstybės žiniose" viešai išplatintos 2008 m. politikų ir jų sutuoktinių turto bei pajamų deklaracijos. "Vilniaus diena" pasidomėjo išskirtinai Vilniaus miesto savivaldybės įtakingiausių politikų turtais, jų pajamas palygino su 2007 m. deklaracijos duomenimis ir aptiko keletą įdomių pokyčių.

Pavyzdžiui, Vilniaus meras Vilius Navickas – milijonierius, pernai deklaravęs turįs 6,3 mln. litų vertės turto ir dar apie 200 tūkst. litų piniginių lėšų. Tiesa, pusę turto vertės galima neskaičiuoti, mat apie 3,5 mln. litų buvo skolinti. Tuo metu jis buvo eilinis Vilniaus miesto tarybos narys, vadovavo savo statybų bendrovei "Euro-construct" ir vertėsi nekilnojamojo turto nuoma.

Tačiau, palyginti su ankstesnėmis, 2006–2007 m., V.Navicko turto ir pajamų deklaracijomis, paaiškėjo, kad tarybos narys per metus kitus nesugebėjo daugiau užsidirbti. 2007 m. kandidato į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą anketoje nurodoma, kad tuo metu V.Navicko privalomas registruoti turtas siekė 3,8 mln. litų. Verslininkas galėjęs pasigirti turįs juvelyrinių dirbinių, vertybinių popierių ir meno kūrinių, kurių vertė 3 mln. litų. Tie patys 6 mln. litų, tik paskola buvusi mažesnė – 250 tūkst. litų. Atrodo, kad pernai milijoninės paskolos merui prireikė prabangaus namo Žvėryne statyboms.

Kišenėje – 51 mln. litų

O štai dabartinių Vilniaus vicemerų finansinė padėtis kardinaliai skiriasi. Pačiu turtingiausiu Vilniaus miesto taryboje išlieka visuomeniniais pagrindais mero pavaduotojo pareigas einantis ir atlyginimo už darbą neimantis Vidmantas Martikonis. Pernai politiko, dar tik svajojusio apie vicemero kėdę, turtas siekė 51,2 mln. litų, be to, prikaupta 0,5 mln. litų piniginių lėšų. Paskolos su tokiais tirtais atrodo juokingai – vos vargani 4 mln. litų. Ypač turint omenyje, kad 2 mln. litų V.Martikonis kažkam pats buvo, o gal ir tebėra, paskolinęs.

Aiškėja, kad per metus V.Martikonio turtas, palyginti su 2007 m. politiko deklaracija, išaugo 3 mln. litų. Vicemeras turtėja iš nekilnojamojo turto nuomos, o jo Vilniuje ir už jo ribų – labai daug. Be to, jam dar priklauso įvairių bendrovių vertybiniai popieriai ir krūva akcijų.

Todėl akivaizdu, kodėl nuo 2009 m. vasario einantis vicemero pareigas V.Martikonis algos iš mokesčių mokėtojų lėšų atsisakė.

Vargšas A.Zuoko įpėdinis

Likusių trijų Vilniaus mero pavaduotojų pajamos gerokai kuklesnės. Tiesa, Gintauto Babravičiaus turtų ir piniginės net kuklia nepavadinsi. Jo 2008 m. pajamų ir turto deklaracijoje šviečia apskritas nulis: jokio turto, jokių vertybinių popierių, akcijų, nė menkiausio juvelyrinio dirbinio, nė cento – apskritai nieko. Tik žmona Birutė, valdanti turtą, kurio vertė 200 tūkst. litų.

Beje, ir ankstesniais metais G.Babravičiaus deklaracijos apsiribodavo nuliu. Tuomet kieno namuose gyvena dabartinis vicemeras? Kieno nešiojamuoju kompiuteriu naudojasi? Galų gale kam priklauso jam prie diržo kabantis ir asmeniniu vadinamas telefonas "Nokia" ir ant rankos žibantis prabangus laikrodis? Juk negali Lietuvos futbolo federacijos viceprezidentas bei Liberalų ir centro partijos pirmininkas, Artūro Zuoko įpėdinis būti visiškas elgeta!

"Neturiu jokio turto, gyvenu pas žmoną. Gaunu atlyginimą ir jį visą, kiek lieka atskaičius skolas, pervedu žmonai. Bet tokia padėtis jau seniai yra. Turėjau kažkada akcijų, bet jas pardaviau ir gautas lėšas prakeliavau. Taip, telefonas ir kompiuteris mano. Jeigu tai turtas, tada galime pridėti ir mano puikų turistinį inventorių: turistinius batus, turiu labai gerą palapinę, gerus miegmaišius. Tokio turto deklaruoti nereikia. Man už materialų turtą svarbiau kelionės, įspūdžiai. Tokio turto niekas neatims", – atviravo G.Babravičius.

"Kodėl turėčiau pildyti?"

Kiek turto pernai sukaupė už Vilniaus miesto ūkį atsakingas vicemeras Romas Adomavičius – sužinoti nepavyko. Tuometis Vilniaus tarybos narys ir Socialdemokratų partijos Vilniaus skyriaus pirmininkas savo pajamas nuo visuomenės slepia.

"Kas? Kokias pajamas? Kokį turtą? Nesupratau. Interesų deklaraciją pateikiau, o turto... Kodėl turėčiau ją pildyti? Ką, aš praėjusiais metais buvau funkcionierius koks? Pernai buvau tarybos narys. Tarybos nariai pildo tik interesų deklaracijas. Nežinau, ko ten reikia, negaliu dabar atsakyti", – muistėsi R.Adomavičius.

Neužpildžiusiam deklaracijos vicemerui gresia iki 2 tūkst. litų bauda. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija R.Adomavičiui jau grūmoja teismais. Temidės tarnai už tokius pažeidimus dažniausiai skiria papeikimą, tačiau tam politikui pravartu turėti rimtą pasiteisinimą.

"Neturiu tiek pinigų. Prašau manęs nebausti. Turto turiu tiek pat, kiek ir turėjau. Ne itin daug. Nežinau, reikėtų pasitikrinti, suskaičiuoti, nes turtas, žinia, toks daiktas, kurio vertė keičiasi", – kikeno R.Adomavičius.

Paskutinis Vilniaus mero pavaduotojas – milijonierius Stanislovas Šriūbėnas, kolegų meiliai vadinamas Misteriu 5 proc. Vicemeras deklaravo pernai valdęs beveik 700 tūkst. litų vertės turto ir sukaupęs kiek daugiau nei 1 mln. litų piniginių lėšų. 2007 m. deklaracijoje tuomečio savivaldybės įmonės "Vilniaus kapitalinė statyba" direktoriaus pavaduotojo turtas siekė apie 600 tūkst. litų ir deklaruota 1,1 mln. litų piniginių lėšų. Suskaičiuokime: iš viso 2007 m. S.Šriūbėno deklaruotas turtas siekė 1 659 531 litą, po metų – 1 744 531 litą. Įdomus sutapimas: per metus vicemero turtas padidėjo lygiai 5 proc.


2008 m. Vilniaus miesto tarybos milijonieriai:


Vardas Pavardė Sukauptas turtas (litais) Piniginės lėšos (litais)
Gintautas Kėvišas  739 190 411 526
Vidmantas Martikonis 51 221 419 509 674
Darius Maskoliūnas 1 128 900 202 000
Vilius Navickas 6 282 182 181 840
Kęstutis Nėnius 1 270 712 0
Stanislovas Šriūbėnas 681 550 1 062 981
Arūnas Štaras 295 000 84 290
Nijolė Štarienė (žmona) 1 379 739 5016

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų