Vilniuje – konteinerių drama: net akys šoktelėjo ant kaktos

  • Teksto dydis:

Vieno Vilniaus rajono gyventojus nustebino prie namų išdygę konteineriai, apie kuriuose prieš tai, pasak gyventojų, Vilniaus savivaldybė visiškai neinformavo. Žmonės sunerimę, kad vasarą sklis kvapai, išvežant šiukšles vėjas atneš bakterijų ir šiukšlių į kiemą, praneša LNK.

– Gyvename čia jau ketverius metus, nebuvo jokio ženklo, nurodymo, niekas mūsų neinformavo. Bandėme ieškoti, kodėl taip buvo, skambinome ir projekto vadovui, sakė ieškoti savivaldybės portale. Net akys šoktelėjo ant kaktos, kad patys turime ieškoti informacijos. Vėliau klausinėjau ir kitų darbuotojų, sakė neva turėjo būti padėta kažkokia lentelė pagal reikalavimus. Aš šiuo keliuku važiuoju kiekvieną dieną, tačiau jokio ženklo nemačiau. Gal jis kažkur ir buvo numestas, bet ne taip turėtų būti, – skundėsi gyvenamųjų namų rajono gyventojas Rokas Jaunius.

– Kaip būna dažniausiai? Kiekvienas nuosavo namo savininkas turi savo konteinerius ir nesinaudoja savivaldybės?

– Taip. Čia visi nuosavi namai ir kotedžai. Visi turi savo konteinerius, jokio bendro nėra. Vienintelis artimiausias konteineris būdavo gretimame rajone, bet ten skaitosi sodai, kur irgi nuosavas visiškai rajonas. Yra vienas konteineris pačiame jo gale.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Kas jums sukėlė didžiausią šoką?

– Tai šalutinis keliukas, kai prieš ketverius metus atsikraustėme, nebuvo jokio kelio. Pagal valstybės planą, čia punktyrinė linija. Šioje vietoje daugiau gyvenamųjų namų nėra. Pagrindinis kelias būtų šiek tiek toliau.

Vilniaus rajone Antakalnyje gyvenanti šeima pabrėžė: konteineriai pastatyti ne tik ne prie pagrindinio kelio, bet ir apie jų atsiradimą informuoti nebuvo. Su tuo sutinka ir šalia esančios sodų bendrijos pirmininkas Mindaugas Gricius. Gavęs pirminį planą, jis statyboms prieštaravo. Apie konteinerius sužinojo tik dabar: „Paskambinau į savivaldybę, pamačiau toje vietoje buvo nupieštas preliminarus planas, ir pasakiau, kad nestatytų žmonėms po langais konteinerių, kad yra vietos prie transformatorinės, prie kelio. Jie sakė, kad ten apsaugos zonos, nelabai galima. Tačiau mes darėme komunikacijas ir tikrai žinau, kad galima. Sakė peržiūrės ir pasistengs padaryti kuo toliau. Tik dabar pamačiau, kaip padarė. Mus informavo, kad neveš šiukšlių ir reikės čia viską nešti.“

Gyventojai sako, kad kreiptasi į Vilniaus savivaldybę, jog ji pateiktų įrodymų, kad įspėjimai buvo paviešinti. Tačiau, anot jų, to padaryta nebuvo.

– Pagal protokolą turėtų būti kažkoks susitikimas, tačiau jis neturi prasmės, jei gyventojai neinformuoti, – skundėsi R. Jaunius.

– Kokios emocijos ir jausmai artėjant šiltajam sezonui?

– Mes gyvename su trimis vaikais – du 10 mėnesių ir trejų metų vaikas. Pas kaimynus – du vaikai. Vasara šiame rajone nėra jokių nei žaidimų aikštelių, nei bendrų susitikimų vietų, tik kiemai. Visi renkasi šiame plote. Įsivaizduokite, atvažiuoja surinkti šiukšlių, keliamos šiukšles, vėjas pučia viską į kiemą: visas dulkes, kvapą, bakterijas.

Prie pat gyvenančią šeimą apstulbino ir faktas, kad šie konteineriai bus skirti visai gyvenvietei, žmonių srautas bus didelis: „Šiuos konteinerius stato visam rajonui, jie visur naikina išvežamas šiukšles, ir stato tokius. Reikia žiūrėti pagal įstatymą, man rodos, nuo sklypo turi būti kažkoks atstumas iki konteinerių: nuo lango – 10 m.“

Gyventojų nuomonė, kad netinka, labai gaila, bet mus pasiekė per vėlai.

Vis dėlto Vilniaus savivaldybė laikosi savo pozicijos, kad apie konteinerių statybas ji gyventojus informavo, tačiau nesulaukė jokio atsako. Situacija pakomentavo Vilniaus savivaldybės atliekų tvarkymo vadovė Eglė Bernotavičienė: „Viešinimo procedūros vyko birželio mėnesį, nė vienas suinteresuotas asmuo nesudalyvavo, nepareiškė savo pozicijų, todėl ir nežinojome, kad yra kažkokių gyventojų bendruomenės kitų siūlymų. Gaila. Aikštelė jau ten. Dabar seniūnas sako, kad post factum nenorėjo, prieštaravo. Mes jų nei girdėjome, nei gavome raštu. Dabar tik išgirdome. Gyventojai nepasinaudojo savo teise ir pareiga teikti siūlymus laiku ir nustatyta tvarka. Kitų sprendimų negalime priimti, nes nėra jokių objektyvių aplinkybių, kodėl netinka dabartinė aikštelė, kokių reikalavimų ji neišlaiko. Gyventojų nuomonė, kad netinka, labai gaila, bet mus pasiekė per vėlai.“

Savivaldybė sako, kad šansų, jog konteineriai būtų perkelti, kone nėra. Tačiau gyventojai pasiduoti negalvoja, žada rinkti parašus ir įrodyti, kad apie statybas jie informuoti tinkamai nebuvo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

senis

senis portretas
artėja rinkimai tai ir parodykit ka sugebat .

o

o portretas
ko noret kai pagal svaba viskas griaunama kartu su zmogaus gyvybe ???
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių