Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje nėra vietos rūkaliams?

2014-01-05 08:00
T. Lukšio / BFL nuotr.

Mėgstantiems rytais belaukiant autobuso į darbą supešti cigaretę atėjo sunkios dienos. Šio paprasto malonumo jiems teks atsisakyti. Nuo Naujųjų metų Vilniuje draudžiama rūkyti autobusų stotelėse.

Apie tokius planus miesto savivaldybė pranešė dar pernai. Jau anksčiau atsirado idėja uždrausti rūkyti ir V.Kudirkos aikštėje, Bernardinų sode, taigi, atrodo, kad rūkaliai mieste tampa nebepageidaujami. Autobusų stoteles paversti nerūkymo zonomis pasiūlė patys autobusų ir troleibusų keleiviai.

Vaikštant po Vilniaus gatves rūkančių stotelėse beveik nematyti. Tik vienas kitas laukiantis ramiai traukia dūmą. Paklausti, ar nebijo būti nubausti 20–50 litų bauda, jie tik gūžtelėja pečiais ir sako nelabai ką apie naująjį draudimą girdėję. Iš tikrųjų informacijos apie tai beveik nėra. Stotelėse ženklų, kad čia rūkyti draudžiama, vis dar nėra. Tokių ženklų nėra ir V.Kudirkos aikštėje. Tačiau žiemą ant suoliukų sėdinčių čia mažai, tad ir cigaretę traukia nebent koks vienišius.

Draudimo siūlytojai ir rėmėjai labiausiai piktinasi dūmų kvapu ir netiesioginio rūkymo žala, bet net ir jiems, ko gero, reikėtų sutikti, kad draudimas turi šokių tokių spragų. Ką konkrečiai reiškia "autobusų stotelėje"? Ar galvoje turimas tik paviljonas? O gal į šią apibrėžtį dar patenka ir tam tikra teritorija aplink paviljoną? Jei taip, tai kokio ji dydžio? Kitaip tariant, kokios yra autobusų stotelės ribos? Kas bus, jeigu cigaretę trauksi visai šalia tos ribos? Be to, rūkyti einant šaligatviu, regis, dar neuždrausta. Todėl jeigu eidamas šaligatviu rūkai ir prieini "autobusų stotelės teritoriją", ką daryti tada? Apeiti ją lankstu?

Atrodo, kad ir savivaldybės Viešosios tvarkos skyrius iki galo nežino, ką ir kaip darys su pažeidėjais. Telefonu atsiliepęs budėtojas atsisakė papasakoti, kaip bus užtikrinamas draudimo paisymas. O prigauti rūkaliai sakė, kad kol pažeidėjų niekas negaudo, tol ir rūpintis nelabai yra dėl ko.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų