Pereiti į pagrindinį turinį

Vilnius stoja akistaton su krize

2009-02-28 09:00
Vilnius stoja akistaton su krize
Vilnius stoja akistaton su krize / Redakcijos archyvo nuotr. Užges: taupant planuojama išjungti dalį gatvių žibintų.

Vilniaus valdžia paskelbė taupymo programą: išjungs dalį gatvių apšvietimo, atsisakys kai kurių aplinkos tvarkymo darbų ir nebeveš Vilniaus rajono vaikų į miesto mokyklas už lengvatinę kainą.

Užges gatvių žibintai

Vilniaus miesto savivaldybė šiemet išlaidas mažina 15 proc., tačiau lėšos nuo visų 16 programų karpomos chaotiškai. Mat savivaldybė per dvejus metus neišsikėlė pagrindinių uždavinių, nenusistatė veiklos krypčių.

Duobę pagilino per praėjusius penkerius metus savivaldybę pagavusi statybų karštinė: aplinkkelių ir viadukų statyba, šviesoforų modernizavimas, kiti projektai. Visos šios programos jau pradėtos įgyvendinti, todėl trūks plyš joms milijonus teks surasti. Tuomet nuo ko tuos 15 proc. kirpti?

Vilniaus savivaldybės departamentų vadovai įspėja, kad sostinės laukia graudi realybė. Miestų ūkio departamento vadovas Juozas Gedvilas tik atsidūsta: teks naktį išjungti daugiau gatvių žibintų, nes jau dabar miestas nepajėgus susimokėti už elektrą. Šiuo metu nuo 23 val. kas trečias žibintas išjungiamas tik magistralinėse gatvėse. Išjungus visame mieste kas trečią žibintą savivaldybė sutaupytų 2 mln. litų.

"Planuojame atsisakyti pastatų dekoratyvinio apšvietimo naktį, dalies teritorijos valymo darbų, pavyzdžiui, nekarpysime krūmų, nedarysime kitų gyvybiškai nesvarbių darbų. Gal visų fontanų neįjungsime, gal teks dalį viešųjų tualetų uždaryti. O ką daryti, jeigu nebus lėšų", – bejėgiškai rankomis skėsčiojo J.Gedvilas.

Miesto ūkio departamento vadovas pridūrė, kad bus peržiūrėti ir viešojo transporto maršrutai.

Taupys ir tualetinį popierių

Kultūros ir ugdymo departamento vadovė Lijana Kairienė atskleidė, kad dėl lėšų stygiaus mažiau bus remiami kultūros ir sporto projektai, viešosios įstaigos.

Daugiau tėveliams kainuos vaikų vasaros stovyklos, kurių dalį finansuodavo savivaldybė, kita popamokinė veikla. Moksleiviai iš Vilniaus rajono, lankantys miesto mokyklas, greičiausiai nebegalės važiuoti viešuoju transportu lengvatinėmis sąlygomis.

Nebus statomi ir nauji darželiai, kuriamos papildomos grupės, kurių šiandien taip trūksta. Savivaldybė negalės skirti pinigų net vaikų darželių kanceliarinėms prekėms, valikliams, tualetiniam popieriui, kitoms buitinėms reikmėms.

Sudie naujiems parkams

Lėšos sunkia ranka braukiamos ir nuo kitų socialinių reikmių. Socialinių reikalų departamento atstovai mano, kad finansavimo neteks programos, skirtos skatinti jaunimo ir pensinio amžiaus asmenų užimtumui. Taip pat greičiausiai teks nurėžti dalį lėšų nuo socialinių būstų atnaujinimo ir tų namų, kurių bendraturtė yra miesto savivaldybė. Tiesa, tiek našlaičių, tiek senelių ir slaugos namams skirtos lėšos nebus karpomos.

Miesto plėtros departamento direktorius Artūras Blotnys teigė, kad dėl lėšų stokos vietoj kelių mokyklų planavimo bus rengiama dokumentacija vienai mokslo kalvei. Sulėtės teritorijų paskirties keitimo darbai, detaliųjų, specialiųjų, konceptualiųjų planų rengimas. Iš jų bus atrenkami ir rengiami tik patys svarbiausi miestui projektai.

"Nukentės parkų planavimas, nes šie darbai bus vykdomi minimaliomis apimtimis. Pavyzdžiui, mieste yra Pavilnių ir Verkių regioniniai parkai. Stoja Naujosios Vilnios pilkapynų, Pūčkorių piliakalnio, Rokantiškių pilies kalno tvarkymas. Buvo planuota sutvarkyti šiuos objektus žmonėms lankyti: įrengti takus, suoliukus, išnaikinti menkaverčius želdinius. Šių darbų teks atsisakyti", – tvirtino A.Blotnys.

Kaip tiksliai bus paskirstytos išlaidos, paaiškės ateinantį pirmadienį, kovo 2 d., per jungtinį savivaldybės komitetų posėdį. Galutinis sprendimas bus priimtas trečiadienį, per tarybos posėdį, kai bus tvirtinamas gerokai apkarpytas šių metų sostinės biudžetas.


Meras tikisi supratingumo

Taupymo programą paskelbęs meras Vilius Navickas tikina, kad kitos išeities, kaip apkarpyti miesto išlaidas, nėra. Antraip suplanavus daugiau darbų, tačiau nesurinkus reikiamų pajamų, savivaldybė toliau grims į skolas, o jų nuo praėjusių metų susikaupė daugiau, nei miestas pajėgia apmokėti.

"Mes stengiamės, kad nebūtų pirmiausia liečiami socialiniai dalykai: vaikų namai, vaikų darželiai, mokyklos. Tą socialinį aspektą kėlėme į pirmą vietą ir stengėmės atsisakyti to, kas yra beveik nepradėta arba gyvybiškai nebūtina. Tačiau nėra viskas taip beviltiška. Tų galimybių taupyti yra. Ieškome būdų, kaip lėšas sutaupyti ir jas paskirti pirmiausia socialiniams dalykams", – tikino V.Navickas.


Planuojamos sumažinti išlaidos

1 programa: "Vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų ugdymas" minus 10 mln. litų.

2 programa: "Socialinės apsaugos plėtra, skurdo ir socialinės atskirties mažinimas" minus 2 mln. litų.

3 programa: "Sveikatos apsauga" minus 756 tūkst. litų.

4 programa: "Vaikų ir jaunimo socializacija" minus 200 tūkst. litų.

5 programa: "Būsto plėtra" minus 8,2 mln. litų.

6 programa: "Kūno kultūros ir sporto plėtojimas" minus 561 tūkst. litų.

7 programa: "Informacinės visuomenės plėtra" minus 255 tūkst. litų.

8 programa: "Sąlygų verslo plėtrai sudarymas" minus 364 tūkst. litų.

9 programa: "Kultūros plėtra ir jos vaidmens stiprinimas" minus 2,4 mln. litų.

10 programa: "Senamiesčio atgaivinimas" minus 366 tūkst. litų.

11 programa: "Aplinkos ir kraštovaizdžio apsauga" minus 390 tūkst. litų.

12 programa: "Turizmo plėtra" minus 405 tūkst. litų.

13 programa: "Urbanistinės plėtros strategija" minus 664 tūkst. litų.

14 programa: "Miesto infrastruktūros priežiūra ir modernizavimas" minus 13 mln. litų.

15 programa: "Miesto infrastruktūros objektų plėtra" minus 4 mln. litų.

16 programa: "Savivaldybės veiklos pagrindinių strategijų formavimas" minus 2,8 mln. litų

IŠ VISO: nurėžta 46,5 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų