Visuomenę supažindins su senamiesčio kultūros paveldo apsaugos planu

  • Teksto dydis:

Kultūros paveldo departamentas nuo kitos savaitės pradeda naujo sostinės senamiesčio nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos specialiojo-tvarkymo plano sprendinių pristatymą visuomenei.

„Tai labai didelės apimties dokumentas, todėl visuomenei numatome atskirai pristatyti jo dalis. Pristatymai vyks antradieniais Kultūros paveldo departamente. Lygiagrečiai Vilniaus skyriaus darbuotojai konsultuos telefonu. Kalbant apie patį planą, jis yra sudėtinė dalis, baigiamasis specialusis planas, kuriame bus nustatyti visi paveldosauginiai reikalavimai, kuriuos departamentas turi kelti investuotojams ir projektams. Jis pakeis iki šiol buvusius dokumentus, reglamentavusius paveldosauginius reikalavimus. Reikia pasakyti, kad teritorija ir apsaugos zona praktiškai apima visą Vilnių“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Kultūros paveldo departamento direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis.

Jo teigimu, po dokumento pristatymo visuomenei ir pasiūlymų nagrinėjimo, planas bus teikiamas vertinti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybų inspekcijai, o vėliau – Kultūros ministerijai, kuri turės nuspręsti, kas jį tvirtins: kultūros ministras ar Vyriausybė.

Iš viso su visuomene ketinama surengti 7 susirinkimus, kuriuose bus pristatyti bendrieji ir atskirų senamiesčio teritorijų dalių, jo apsaugos zonų tvarkymo sprendiniai. Pats planas departamento tinklalapyje paskelbtas lapkričio pradžioje.

Pasak departamento vadovės Dianos Varnaitės, visuomenės pasiūlymų bus laukiama iki sausio 19 dienos, tačiau neatmetama galimybė, kad šis terminas galės būti pratęstas.

„Viešinimas bus detalesnis, nei to reikalauja teisės aktai, nes šis dokumentas yra toks svarbus, kad nepakanka žiūrėti punktų, kurie mus įpareigoja supažindinti įprasta tvarka. Esame nusiteikę esant reikalui ir pratęsti svarstymo laikotarpį. Šiuo metu duotas 2 mėnesių terminas, bet įvertinant, kad kalbame apie pasaulinio UNESCO paveldo vietovę, siekiame, kad būtų išklausytos visos pusės ir dokumentas būtų maksimaliai kokybiškas, atitiktų paveldosauginius reikalavimus, ir visuomenės požiūrį“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė ji.

Kultūros paveldo departamento Vilniaus skyriaus vedėjo Vyto Karčiausko teigimu, šis dokumentas buvo itin laukiamas, viliamasi, kad jis įneš daugiau aiškumo.

„Iki šiol turėjome labai daug dokumentų, o šiandien iš esmės turime tik vieną. Kai jis bus patvirtintas, jo užteks, kad būtų galima priimti sprendimus: užsakovams bus aišku, ką galima daryti konkrečiame sklype, mums taip pat bus aišku, kokie variantai teritorijoje galimi. Dokumentas leis sumažinti įvairių interpretacijų, todėl labai jo laukėme“, - spaudos konferencijoje sakė jis.

Patvirtintas specialusis planas bus pagrindinis teritorijų planavimo dokumentas Vilniaus senamiesčio ir jo apsaugos zonos teritorijai, kuriuo, be kita ko, bus numatoma, kokie statybos, rekonstrukcijos, remonto, želdynų tvarkymo darbai gali būti vykdomi konkrečiose minėtosios teritorijos dalyse ir kokios šių darbų prielaidos bei paveldosauginės sąlygos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių