Pereiti į pagrindinį turinį

V.Mačiulis: man pareiškė, kad esu per mažas žmogelis

2012-02-28 09:50
V.Mačiulis: man pareiškė, kad esu per mažas žmogelis
V.Mačiulis: man pareiškė, kad esu per mažas žmogelis / Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Krepšinio žurnalistas, Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Kauno apskrities skyriaus vadovas Vidas Mačiulis, laimėjo teisinę kovą su verslo įmone, tačiau palankią bylos baigtį sujaukė naujos netikėtos aplinkybės.

Nusprendė nenusileisti

„Man atvirai pasakė: nevark, esi mažas žmogelis ir nieko nepasieksi. Neva nusistebėjęs sakau: kaip tai – mažas žmogelis, mano ūgis didesnis nei vidutinis. Tuomet man paaiškino, kad esu mažas finansine prasme, todėl ir silpnas“, – Kultūros paveldo departamento Kauno teritoriniame padalinyje vykusį pokalbį prisiminė V.Mačiulis.

Visada taktiškas, atidus, tačiau nepalenkiamu būdu pasižymintis krepšinio žurnalistas nusprendė įrodyti, kad ir mažas žmogelis Lietuvoje šį tą gali.

„Gal esu naivus, bet visada laikausi nuostatos, kad teisingumas turi triumfuoti. Ir man pavyko tai įrodyti, tačiau nesitikėjau, kad bendrovė, su kuria teko susikibti, bankrutuos, ir dar tokiomis įtartinomis aplinkybėmis“, – jau pasibaigus teisminiams procesams kiek suglumęs prisipažino Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) Kauno apskrities skyriaus vadovas V.Mačiulis.

Suvokė pasielgęs naiviai

Konfliktas kilo dėl V.Putvinskio gatvėje esančio modernios architektūros biurų pastato šeimininkų ir V.Mačiulio, kuris atstovavo viešajai įstaigai (VšĮ) „Ketvirtoji valdžia“ ir LŽS Kauno apskrities skyriui.

1 700 kv. m ploto pastato projektą buvo nuspręsta įkurti visiškai šalia 1850 m. statyto mūrinuko, kuriame dabar įsikūrusi VšĮ „Ketvirtoji valdžia“ ir V.Mačiulio vadovaujamas LŽS Kauno apskrities skyrius.

Biurų pastato statytojams reikėjo gauti leidimą iš gretutinio sklypo savininkų – VšĮ „Ketvirtoji valdžia ir LŽS Kauno apskrities skyriaus.

„Numatytos statybos man kėlė nerimo. Visiškai šalia kapitalinio remonto reikalaujančio namuko turėjo būti iškasti didžiuliai grioviai, sukalti poliai. Tai kėlė grėsmę istoriniam statiniui. Vis dėlto nusprendėme laikytis geros kaimynystės principų ir sutikimą davėme. Po kelerių metų supratau, kad pasielgiau naiviai. Taip jau būna: kai leidi peržengti slenkstį, netrukus bando užlipti ir ant sprando“, – nemalonios patirties pamokomis dalijosi krepšinio žurnalistas.

Vengė įsipareigojimų

Patvirtinant leidimą šalia istorinio namo statyti didžiulį pastatą buvo sudaryta keturšalė sutartis tarp projekto įgyvendintojos bendrovės „Apskaitos etika“, projekto autoriaus Vidmanto Minkevičiaus įmonės, LŽS Kauno apskrities skyriaus ir VšĮ „Ketvirtoji valdžia“.

Pagal šią sutartį numatyta, kad biurų pastato statytojai atliks istorinio pastato gatvės laiptų ir terasos rekonstrukciją.

„Terasa su laiptais ir naujojo pastato fasadas – visiškai vienas šalia kito, tad norėjosi, kad visumos vaizdas atrodytų dailesnis. Netrukus paaiškėjo, kad projektą vykdanti „Apskaitos etika“ ėmė vengti įsipareigojimų“, – netikėtą įvykių posūkį prisiminė V.Mačiulis.

Prasidėjo teismai

Nevykdoma sutartis ir ciniškos užuominos apie menkas „mažo žmogelio“ galimybes žinomą krepšinio žurnalistą paskatino teisybės ieškoti teismo keliu.

Ieškinį parėmė ir projektuotojas V.Minkevičius, kuris teismui paaiškino, kad, vykdydamas pastato V.Putvinskio g. 50 projektavimo darbus ir techninę priežiūrą, 2004 m. pabaigoje kreipėsi į V.Mačiulį duoti sutikimą statant pastatą nesilaikyti nustatyto atstumo tarp pastatų reikalavimo.

Pasak V.Minkevičiaus, V.Mačiulio atstovaujamos įstaigos prašė labai mažos kompensacijos – atlikti gatvės laiptų ir terasos rekonstrukciją.

 

Laiptų ir terasų rekonstrukcijos reikalaujančio V.Mačiulio ieškinys buvo pripažintas pagrįstu – tokį sprendimą šių metų sausio 12 d. priėmė Kauno apygardos teismas, palikdamas nepakeistą prieš tai priimtą Kauno apylinkės teismo sprendimą.

Kauno apygardos teismo sprendime pabrėžiama, kad teismo nutartis įsigalioja nuo jos priėmimo dienos, tačiau paaiškėjo, kad šis teismo sprendimas gali būti neįvykdytas.

Netikėtumas iš Austrijos

Šių metų vasarį Kauno apygardos teisme buvo užregistruotas Austrijoje veikiančios įmonės „Tuus holding“ ieškinys dėl bylos bankroto iškėlimo bendrovei „Apskaitos etika“. Bankrotas įmonę apsaugotų nuo keturšalėje sutartyje buvusių įsipareigojimų VšĮ „Ketvirtoji valdžia“ ir LŽS Kauno apskrities skyriui.

V.Mačiuliui iš karto sukėlė įtarimų tai, kad dėl bankroto Kaune kreipėsi Austrijoje veikianti bendrovė.

„Per keletą metų su naujaisiais kaimynais neblogai susipažinome. Daug kartų teko bendrauti ne tik su bendrovės „Apskaitos etika“ direktore Virginija Vankevičiene, bet ir su jos vyru Arnoldu Vankevičiumi. Pastarasis nuolat kalbėdavo apie savo veiklą Austrijoje, užsimindavo laukiantis iš šios šalies ateinančių lėšų ir pan.“, – sakė V. Mačiulis.

Pasidomėjus Austrijoje registruotas bendroves skelbiančiuose portaluose (vienas jų – „Firmen wissen“) paaiškėjo, kad investicijos kompanijos „Tuus holding“ komercijos direktorius yra A.Vankevičius.

„Išeitų, vyras kreipėsi į teismą, kad būtų paskelbtas bankrotas jo žmonos vadovaujamai bendrovei. Tai turbūt bandymas išvengti įsipareigojimų?" – svarstė V.Mačiulis.

Vadino vagimi ir banditu

Išmanūs firmų susinaikinimai ir jų prisikėlimas – pastaruoju metu gana išplitęs reiškinys verslo pasaulyje.

Norėdami apie tai pasikalbėti, kreipėmės į bendrovės „Apskaitos etika“ direktorę V. Vankevičienę.

Paklausta, dėl kokių priežasčių jos vadovaujamai bendrovei galėtų grėsti bankrotas, ji atsakė, kad tai komercinė paslaptis. Kažkodėl ji žurnalistui nenorėjo pasakyti savo vyro telefono numerio.

Dar atsargesnis ir netgi ypač įtarus pasirodė A.Vankevičius.

Pateikus klausimą, kas sieja „Apskaitos etiką“ ir „Tuus holding“, A.Vankevičius ėmė reikalauti, kad žurnalistas nurodytų asmenį, iš kurio gavo jo telefono numerį.

„Kas jūs toks? O iš kur aš žinau, kad jūs žurnalistas. Mano telefonas nerodo žmogaus. Gal jūs iš policijos, gal jus vagis, gal jūs banditas?“ – kalbėjo A.Vankevičius ir pareikalavo paskambinti po kelių dienų.

„Jūs man sakėte, kad mano telefono numerį gavote iš V.Putvinskio gatvėje dirbusio statybininko. Pasiteiravau kolegų – jie to nepatvirtino. Tai aš jums nieko negaliu pasakyti. Su melagiais tokia ir šneka“, – rėžė paslaptingasis verslininkas.

„Kauno dienos“ duomenimis, brangaus pastato V.Putvinskio gatvėje statybos darbais besirūpinusi „Apskaitos etika“ turi neįvykdytų įsipareigojimų ir dar kai kurioms Kauno įmonėms.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų