VU bibliotekoje eksponuojamas M.Mažvydo „Katekizmas“

Vilniaus universiteto bibliotekos P.Smuglevičiaus salėje rytoj lankytojams bus parodyta pirmoji spausdinta lietuviška knyga  – Martyno Mažvydo „Katekizmas“.

Leidinio originalą bibliotekos lankytojai gali pamatyti tik kartą per metus. Ketvirtadienį svarbiausia ir brangiausia bibliotekoje laikoma knyga jau buvo išnešta iš saugyklos, kurioje guli ištisus metus, ir patalpinta po specialiu stikliniu gaubtu, kur ją iš visų pusių galės apžiūrėti vilniečiai.

Bibliotekos generalinė direktorė Irena Krivienė sako, kad dėl šio visai Lietuvai svarbaus eksponato universiteto bibliotekai teko paaukoti kelis itin retus leidinius.

„Manau, kad buvo verta. Visus metus saugomas leidinys dabar su dideliu susidomėjimu kasmet yra apžiūrinėjamas, žmonėms labai įdomu. Kol nepamato, visi galvoja, kad knyga didelė, kad stora, tačiau iš tiesų „Katekizmas“ visai nedidelė plona knygelė“, – sakė I.Krivienė.

Be šios knygos, dabar lankytojai gali apžiūrėti ir M.Daukšos „Katekizmą" – pirmą lietuvišką knygą, išleistą Lietuvoje, taip pat kelis itin retus rankraščius.

M.Mažvydo Katekizme įamžinta senoji lietuvių kalba, kuri dėl savo archaiškumo ir giminingumo su sanskritu itin reikšminga indoeuropeistikos tyrinėjimams, ypač – lyginamajai kalbotyrai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kada baigsis košmarai

Kada baigsis košmarai portretas
Dėl bibliotekų ir kultūros paveldo, kamuoja nemiga. Kada baigsis košmarai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių