Pereiti į pagrindinį turinį

VU KHF jubiliejų aptemdė nerimas dėl išlikimo

2009-09-25 09:04
VU KHF jubiliejų aptemdė nerimas dėl išlikimo
VU KHF jubiliejų aptemdė nerimas dėl išlikimo / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

45 metų jubiliejų švenčiančio Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto (VU KHF) akademinės bendruomenės nuotaikas vis dar temdo išlikimo klausimas.

Taurė už ilgaamžiškumą

"Mes esame ir norime būti!" – prieš dvi savaites žingsniuodami Senamiesčio grindiniu skandavo VU KHF studentai.

Tokią akademinio jaunimo reakciją sukėlė kalbos apie universiteto vadovybės ketinimus naikinti laikinojoje sostinėje veikiantį padalinį.

Vakar studentai ir vėl išėjo į gatves, tačiau jų lūpomis skambėjo kiti šūkiai: "Tegyvuoja Kauno humanitarinis fakultetas. Tegyvuoja akademinė bendruomenė. 45 kartus valio."

Popietei virtę viduramžių damomis ir riteriais, Liepų gatvės kiemelyje studentai susirinkusiuosius ragino kelti giros bokalą už fakulteto ilgaamžiškumą ir tvirtybę, sušalusiuosius – kartu sušokti viduramžių šokį. "Be gėrimo nėra linksmybės, o be maisto – stiprybės", – ranka modami į rūkyta dešra ir svogūnais kvepiančius puodus, skanauti ragino persirengėliai.

Aptemdytos linksmybės

Gera nuotaika ir plačios šypsenos puošė ne visų susirinkusiųjų veidus. Kažkas apie fakulteto problemas ir prieš kelias savaites vykusią protesto akciją šnabždėjosi susispietę į mažus būrelius, kažkas apie tai kalbėjo garsiai.

"Kokios nuotaikos? Galima sakyti beveik šventinės – šaukštu knibinėdama lėkštėje garuojančią košę prasitarė fakulteto darbuotoja. – Nemanau, kad situaciją reikia taip plačiai viešinti. Jei jau jungia Kauno medicinos universitetą ir Lietuvos veterinarijos akademiją, nepapūsime ir mes prieš vėją."

Darbuotojams pasirinkus stručio poziciją, akademinis jaunimas nusprendė pasinaudoti proga ir per šventę užspaudė Kaune apsilankiusį VU rektorių prof. Benediktą Juodką.

"Rektorius nepalaiko fakulteto likvidavimo idėjos ir šį veiksmą lygina su gyvybiškai svarbaus organo amputacija", – pokalbio turinį atskleidė studentai Vytautė Česonytė ir Danas Viluckas.

B.Juodka studentams užtikrino, esą kitais metais ir toliau vyks priėmimas į fakultetą. Čia bus galima įgyti ne tik bakalauro, magistro, bet ir doktoranto laipsnius. "Mums studijuoti liko vos keli mėnesiai, bet norime, kad ir kiti studentai būtų ramūs, – tikino kultūros vadybos ketvirtakursiai. – Norime parodyti, kad jaunimas myli šį miestą ir renkasi jį sąmoningai – dėl unikalumo, senų tradicijų ir siūlomų išskirtinių specialybių."

Atsakas į pasyvumą

Rugsėjo viduryje vykusioje protesto akcijoje, pasak V.Česonytės dalyvavo daugiau nei trys šimtai studijuojančių, studijas sustabdžiusių ar net mokslus baigusių jaunuolių. Paminėti fakulteto jubiliejaus į Liepų gatvės kiemelį susirinko vos kelios dešimtys.

Dėstytojai tikino, kad tai, jog studentai pasyviai dalyvavo šventėje, lėmė laisva nuo mokslų diena, tačiau patys studentai įvardijo kitas priežastis. "Manau, jaunimas taip išsako savo nepasitenkinimą. Rektorius žadėjo atvykti rugsėjo 16 d. ir pažado netesėjo. Štai jam ir atsakas", – kalbėjo V.Česonytė.

Akcijos iniciatoriai džiaugėsi, kad, sprendžiant fakultetui svarbius klausimus ir kovojant dėl jo išlikimo, visa akademinė bendruomenė susispaudė į tvirtą kumštį. "Akcijos dieną lijo. Žurnalistai klausė, ar mes protestuosime. Studentams klausimų nekilo. Mes vieningi, tokie esame ir šiandien minėdami jubiliejų", – tikino ketvirtakursiai.


Kauno humanitarinis fakultetas

KHF įkurtas 1964 m. ir yra vienintelis Vilniaus universiteto fakultetas kitame mieste.

Akademinę fakulteto bendruomenę sudaro daugiau kaip 3 tūkst. studentų.

Per 45 metus studijas jame baigė daugiau kaip 11 tūkst. absolventų.

Mokslo ir praktines žinias studentams perteikia 116 kvalifikuotų dėstytojų, iš jų 11 profesorių, 38 docentai, 67 lektoriai ir asistentai.

Fakultete dirba 14 mokslo darbuotojų, disertacijas rengia 42 doktorantai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų