VU mokslo metų pabaigos šventėje bus įteikti devyni simboliniai atminties diplomai

  • Teksto dydis:

Liepos 1 d. 15 val. Vilniaus universiteto (VU) mokslo metų pabaigos šventės metu Šv. Jonų bažnyčioje iškilmingai atminties diplomais bus pagerbti nuo totalitarinių režimų nukentėję ir 1941–1952 metais iš universiteto pašalinti VU bendruomenės nariai. Ceremonija bus tiesiogiai transliuojama VU „Facebook“ ir „YouTube“ paskyrose.

Jos metu VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas tris diplomus įteiks asmeniškai buvusiems VU studentams: Anzelmai Keturakytei-Vaišnorienei, Eleonorai Vincentinai Rudolevičiūtei-Žemaitaitienei ir Vytautui Stanikūnui. Kitus šešis simbolinius diplomus atsiims nominantų artimieji, dėkingi už šį universiteto išreikštą pagarbos ženklą jų neteisybę patyrusiems giminaičiams.

„Artimųjų vardu noriu padėkoti už sprendimą nominuoti Paulių Garmų Atminties diplomui gauti bei suteiktą retą progą patirti istorinį teisingumą. Jau trys kartos P. Garmaus palikuonių vienaip ar kitaip esame VU bendruomenės nariai – buvę/esami studentai, darbuotojai“, – sako P. Garmaus anūkė Jurga Juodkazytė.

Prieš penkerius metus įsteigtas VU Atminties diplomas yra universiteto istorijoje buvusių klaidų pripažinimo simbolis, pagarbos neteisybę patyrusiems buvusiems bendruomenės nariams ženklas. Šis diplomas ir vieša jų teikimo ceremonija yra istoriniu tyrimu paremtos iniciatyvos „Grįžtanti atmintis“ dalis.

Pagrindinis šios iniciatyvos tikslas – įvertinti totalitarinių režimų poveikį VU bendruomenei, atrasti nuo jų nukentėjusius asmenis, simboliškai grąžinti juos į universiteto bendruomenę. Pasak iniciatyvos autorės prof. Jurgitos Verbickienės, „Grįžtanti atmintis“ šiandienos VU bendruomenei tampa stipriu akstinu geriau pažinti ir įvertinti VU istoriją, užpildyti, permąstyti ar net perrašyti kai kuriuos jos mažai pažintus puslapius.

„Atsakingumas ir siekis pažinti bei pripažinti ne tik gražių, bet ir pasididžiavimo nevertų įvykių turinčią istoriją yra atviros universiteto bendruomenės kūrimo ir universiteto perspektyvos atspirtis. Teisingumas, atsakomybė, nuomonių įvairovė ir laisvė – vertybės, be kurių sunkiai įsivaizduojame savo gyvenimą, tačiau gan ilgai dėl jų reikėjo kautis nepaklūstant režimui ir tos kovos vyko taip pat ir čia – Vilniaus universitete ir jo bendruomenėje“, – sako istorikė.

Šiandien į atminties diplomą galėtų pretenduoti daugiau kaip tūkstantis žmonių: lietuviai, lenkai, žydai. Vien nacių okupacijos pradžioje VU privalėjo palikti ar buvo pašalinti apie 650 žydų, apie 80 lenkų tautybės žmonių ir keli šimtai lietuvių, kuriems taip pat buvo atimta galimybė dirbti ar studijuoti VU pirmosios ir antrosios sovietų okupacijos metu.

Šiuo metu jau rasta ir simboliniais diplomais pagerbta per pusantro šimto asmenų. Kitų vis dar ieškoma. Todėl VU kviečia asmenis, kurie dėl politinių režimų po 1940 m. birželio 15 d. buvo pašalinti iš VU, arba tuos, kurie savo aplinkoje pažinojo tokių žmonių, teikti užklausas el. paštu info@memory.vu.lt arba pildyti anketą dėl asmenų pagerbimo atminties diplomu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

??

?? portretas
Sovietai laisviem žmonem gadino gyvenimus o kur buvo profesūra tada?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių