Pereiti į pagrindinį turinį

Žiemiška pažintis su Vilniumi

2012-12-27 23:59
Žiemiška pažintis su Vilniumi
Žiemiška pažintis su Vilniumi / Zitos Voitiulevičiūtės nuotr.

Speiguotą ir saulėtą prieškalėdinį savaitgalį į žygį lygumų slidėmis arba pėsčiomis rinkosi šimtai šalčio nepabūgusių vilniečių ir miesto svečių. Neturintys slidžių per pusnis brido pėsčiomis.

Pirmasis išbandymas

Jau 50-us metus vykstantys "Snaigės" žygiai ir toliau traukia žiemos sporto ir gamtos mylėtojus. Prie vieno jų pirmąkart prisijungusią portalo diena.lt žurnalistę nustebino gausus žiemos žygių aistruolių būrys.

Daugiausia dalyvių pasuko į slidžių trasą, kurioje buvo keli maršrutai – nuo 4 iki 12 kilometrų, o vienuolika žmonių ir šuo nuėjo pėsčiomis paskui vedlį Marių Trapnauską.

Teko pasigrožėti dailiais šaltinėliais, ištryškusiais iš po sniego, grožėtis Neries vingiais, stebėti dangų skrodžiančias gulbes, skaityti naiviai juokingus eilėraštukus ant trasoje įrengtų informacinių lentelių.

Žygeiviai dažnai ėjo tiesiog tylėdami, sustodami tik trumpam palaukti atsilikusių dalyvių. Į žygį pasiimtas karštas gėrimas taip ir liko neišgertas.

Buvo šalta, tačiau kelionė mišku truko bemaž dvi valandas.

Suaugusiuosius įkvėpė darželinukė

Pirmąkart į žiemos žygį išsiruošusiems dalyviams net ir tos dvi valandos buvo nemenkas iššūkis: šalo kojų pirštai, trynė nauji batai, speigas prie kojų prikaustė žygiams neskirtus džinsus. Tačiau niekas neketino pasiduoti, o ypač įkvėpimą kėlė pusseptintų metukų žygio dalyvė Jovilė.

Mergaitė kartu su mama Jolanta žygyje dalyvavo pirmąkart.

"Buvo sunku eiti, nes daug sniego", – įveikusi trasą per pusnis sakė darželinukė ir patikino, kad jai nešalo nei nosytė, nei kojytės, nei rankytės.

Jos mama kartu su dukrele į žygį ėjo pėsčiomis, o tėtis stojo ant slidžių. Visiems tai buvo pirmas kartas ir, greičiausiai, ne paskutinis.

Atgaiva mintims

"Šis žygis pranoko mano lūkesčius. Ėjau nusiteikęs gana skeptiškai, tik dėl draugijos, bet greit pakeičiau nuomonę. Tai šauni fizinė veikla, be to, gaivus oras, raminantys vaizdai. Gera pakeisti aplinką, ištrūkti iš buities. Man šis žygis padėjo išsivalyti mintis. Tai buvo netikėta maloni patirtis", – sakė kitas žygio dalyvis Linas.

Jau penkerius metus "Snaigės" žygiuose dalyvaujanti Jūratė tikino, kad tokie pasivaikščiojimai suburia žmones, kuriuos vienija meilė gamtai.

"Dažniausiai žygius veda Algimantas Jucevičius arba Nijolė Balčiūnienė. Tai jie daro jau apie dešimt metų. Čia susipažįsti su žmonėmis, draugų susirandi. Tokie artimi pasidarome, nes mus vienija meilė gamtai, – šypsojosi vilnietė. – Visada mėgau vaikščioti, mėgau gamtą. Esu laisvamanė. Tad nors mano amžiaus močiutės traukia į bažnyčią, aš – į gamtą. Ji man atstoja Dievą."

Aštuonmetei 4 kilometrai – per maža

Į žygį slidėmis susiruošęs žiemos sporto mėgėjas Darius, įveikęs aštuonis kilometrus, po finišo tryško gera nuotaika.

"Snaigės" žygiuose dalyvauju jau gal ketverius metus. Stengiuosi dalyvauti visuose. Šiemet tai – jau antras mano žygis. Man patinka slidinėti, o "Snaigės" žygis – vienas iš būdų save išjudinti. Labai gera pasportuoti, gera čiuožiant slidėmis jausti greitį, stebėti gražią gamtą, atsigauti", – žiemos pramogų pranašumus vardijo Darius.

4 kilometrų distanciją įveikė aštuonmetė Ūla. Mergaitei tai buvo pirmas žygis slidėmis, nors ji slidinėja jau dvejus metus. Ūla ir jos tėtis Laurynas po finišo buvo kupini energijos ir jau svarstė, kada vėl dalyvaus kur nors panašaus.

"4 kilometrai man buvo mažai. Kitąmet vėl dalyvausiu, tik jau gal 8 kilometrus čiuošiu", – šypsojosi Ūla.

Į kelionę lydi augintiniai

Vilnietė Jolita "Snaigės" žygiuose dalyvauja nuo paauglystės ir jau turi surinkusi kolekciją ženklelių, kurie dalyviui įteikiami surinkus tam tikrą skaičių lipdukų. Lipduką gauna kiekvienas bet kurio žygio finišą pasiekęs dalyvis.

"Nors žiemos nemėgstu, šiuose žygiuose visada stengiuosi dalyvauti. Kiek tos snieguotos žiemos mes teturime? Labai mažai. O dar pataikyti reikia, kad sniego būtų sekmadienį", – atkreipė dėmesį moteris. Žygiuose ji dalyvauja iš meilės gamtai: joje ji atitrūksta nuo kasdienybės, grožisi apsnigtu mišku.

Draugiją žygyje Jolitai palaikė šeimos augintinis. Baltas pudelis jau trečius metus bėga šeimininkei iš paskos, dažnai net ją aplenkia.

Masiniai turistiniai sveikatingumo renginiai savaitgaliais, organizuojami miestų, rajonų keliautojų klubų, vyksta slidėmis ir pėsčiomis artimiausiose ir gražiausiose miestų apylinkėse, miškingose vietose pažymėtose trasose.

Po praėjusio savaitgalio žygių Antakalnyje, o antrąją Kalėdų dieną – ir Vingio parke, paskutinysis laukia gruodžio 30-ąją Pilaitėje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų