Pereiti į pagrindinį turinį

Baigta nagrinėti „Mailiaus byla“

Vilniaus apygardos teismas
Vilniaus apygardos teismas / BFL nuotr.

Vilniaus apygardos teismas baigė nagrinėti vadinamąją „Mailiaus bylą“ ir gegužės viduryje skelbs sprendimą. Pernai žemesnės instancijos teismas prokurorų surinktus įrodymus dėl bandymo pasisavinti milijoninę Europos sąjungos paramą pavadino tik prielaidomis ir išteisino septynis asmenis iš devynių.

Prieš penkerius metus finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos pradėtą vadinamąją „Mailiaus bylą“ baigia nagrinėti jau antras teismas.

Vilniaus apygardos teismas vertina žemesnio teismo sprendimą, kuriuo išteisinti net 7 iš 9 politines aistras kėlusios bylos dalyvių, tarp jų ir buvęs ambasadorių Romualdas Visokavičius. Vilniaus apylinkės teismas, prokurorų surinktus įrodymus dėl bandymo pasisavinti milijoninę ES paramą pavadino tik prielaidomis.

Tardami paskutinį žodį bylos dalyviai dar kartą patvirtino, kad projektas auginti žuvų mailių buvo realus. Teisme dar kartą neigta, kad buvo klastoti dokumentai, steigiamos fiktyvios įmonės, dalijami kyšiai, ir taip kėsintasi pasisavinti per 20 mil. litų iš Europos sąjungos ir Lietuvos biudžetų.

Buvęs Lietuvos banko vadovas ir ambasadorius R. Visokavičius patvirtino, kad apie milijoninį projektą kalbėjęs ir su tuo metu Žemės ūkio ministerijai vadovavusiu Stasiu Starkevičiumi, ir su bankrutavusio Ūkio banko savininku Vladimiru Romanovu. Tačiau, anot R. Visokavičiaus, jis tik bandęs įrodyti, kad projektas vertas dėmesio ir ateityje bus pelningas. Buvęs ambasadorius neigia už tarpininkavimą gavęs kyšių ar kitokį atlygį ir prašo teismo palikti išteisinamąjį nuosprendį. Su pernai spalį paskelbtu verdiktu sutinka ir kiti išteisintieji.

Tačiau prokurorai, kaip ir žemesnės instancijos teisme, prašo kad visi bylos dalyviai būtų pripažinti kaltais. Esą finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos surinkti įrodymai atskleidžia, kad teisiamieji melavo norintys auginti žuvų mailių. Prokuratūros manymu, ši grupuotė, prisidengusi fiktyviomis įmonėmis, įkurtomis Lietuvoje ir užsienyje, 2009–2010 metais klastodama dokumentus, kyšininkaudama ir papirkinėdama kėsinosi pasisavinti milijoninę paramą. Nuosprendį teismas skelbs gegužės viduryje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų