LAT sprendimas Sausio 13-osios byloje atidėtas iki birželio 30 dienos

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) sprendimo paskelbimas Sausio 13-osios byloje nukeltas iš birželio 15 dienos į birželio 30-ąją.

Kaip pranešė LAT, paskelbimas atidėtas dėl didelės bylos apimties ir keliamų teisės klausimų sudėtingumo.

Sausio 13-osios bylą kasacine tvarka Aukščiausiasis Teismas baigė nagrinėti kovą. Prokuratūra prašo atmesti visus kasacinius skundus Sausio 13-osios byloje ir palikti galioti Apeliacinio teismo nuosprendį be jokių pakeitimų.

Nuteistųjų advokatai Aukščiausiajam Teismui skundžiasi, kad jų ginamieji buvo nuteisti pagal kitus Baudžiamojo kodekso straipsnius, nei už tokius pat įvykius anksčiau kitoje Sausio 13-osios byloje nuteisti buvęs Lietuvos komunistų partijos vadovas Mykolas Burokevičius ir kiti asmenys.

Prokurorų manymu, nuteistųjų teisė į teisingą teismą ir gynybą nebuvo pažeista.

Aukščiausiajame Teisme nagrinėjami skundai dėl Olego Morkovskio, Dmitrijaus Filipovo, Viktoro Romančevskio, Jurijaus Melio, Vladimiro Demidovo, Konstantino Usovo, Jurijaus Strašnenkos, Alberto Galinaičio, Michailo Golovatovo, Grigorijaus Belouso, Sergejaus Panikarovo, Anatolijaus Fefelovo ir Genadijaus Ivanovo nuteisimo.

Visiems jiems, išskyrus bausmę pataisos namuose atliekantiems J. Meliui ir G. Ivanovui, nuosprendžiai buvo paskelbti už akių.

Nukentėjusieji ir Generalinė prokuratūra nuosprendžio neskundė.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

Sovietai karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo Sovietų Sąjungos.

Dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų Sausio 13-osios byloje nuteisti 67 buvusių sovietų karių ir karininkų. Tarp jų yra ir dabar jau miręs buvęs sovietų gynybos ministras Dmitrijus Jazovas.

Dauguma kaltinamųjų šioje byloje nuteisti už akių, nes Rusija ir Baltarusija atsisakė juos išduoti. 


Šiame straipsnyje: Sausio 13-osios bylalat

NAUJAUSI KOMENTARAI

Aras-maras

Aras-maras portretas
Baikit šūdą malti.Nieko nedarydami vaizduojate teisingumą.Jums iki jo ...

senis

senis portretas
o tai čia tur būt reikia suprast kad tempia guma.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių