Teismas nusprendė likviduoti „Tarptautinį geros kaimynystės“ forumą

Vilniaus regiono apylinkės teismo Vilniaus rajono rūmai pirmadienį nusprendė likviduoti už šnipinėjimą nuteisto Algirdo Paleckio su bendražygiais įsteigtą „Tarptautinį geros kaimynystės“ forumą, konstatavęs, jog šios organizacijos tikslas yra veikti prieš Lietuvą.

Jis pripažintas neteisėtai įsteigtu. Likvidatoriumi paskirtas Turto bankas.

„Teismas nusprendė, kad „Tarptautinis geros kaimynystės“ forumas yra neteisėtai įsteigta asociacija, kuri turi būti likviduota. Toks sprendimas yra priimtas, nes asociacijos tikslas yra veikti prieš Lietuvą. Taip pat buvo pažeistos tam tikros asociacijų steigimo taisyklės. Asociacija Rusijoje neteisėtai kalbėjo visos lietuvių tautos vardu, neteisėtai neigė Konstitucijoje įtvirtintą europinę ir transatlantinę integraciją“, – žurnalistams sakė teisėja Enrika Janušonienė.

Teismas nusprendė, kad „Tarptautinis geros kaimynystės“ forumas yra neteisėtai įsteigta asociacija, kuri turi būti likviduota.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad asociacija viešai skleidė melagingą informaciją apie neva neteisėtus rinkimų rezultatus Lietuvoje.

„Taip iš esmės buvo neigiama Lietuvos konstitucinė santvarka, tai yra, kad Lietuva yra nepriklausoma ir demokratinė valstybė“, – sakė teisėja.

Pasak jos, asociacija viešai palaikė Rusiją šiai pradėjus karą prieš Ukrainą.

Pasak E. Janušonienės, asociacijos steigėjai prisidengė žodžio laisve, tačiau, pagal Lietuvos Konstituciją, laisvė skleisti informaciją yra nesusijusi su dezinformacija, su socialinės nesantaikos kurstymu ar kita neteisėta veikla.

Teismo sprendimas nėra galutinis ir gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

Teismo sprendimo paskelbimą salėje stebėjo trys policijos pareigūnai.

Vienas šios organizacijos steigėjų yra šiuo metu bausmę už šnipinėjimą Rusijai atliekantis Algirdas Paleckis.

Į teismą su prašymu pripažinti šią organizaciją neteisėtai įsteigta ir ją likviduoti kreipėsi Generalinė prokuratūra.

Prokurorė Sigita Vasiliauskienė prašė panaikinti organizaciją dviem pagrindais – steigimo tikslai neteisėti ir prieštarauja viešajai tvarkai, be to, pažeistos juridinio asmens steigimo taisyklės.

Prokurorė anksčiau pažymėjo, kad asociacijos atstovai savo pasisakymais pritaria Rusijos karui Ukrainoje, o įvertinus Lietuvos gyventojų skiriamą paramą Rusijos užpultai šaliai, asociacijos nuomonės reiškimas visos tautos vardu prieštarauja viešajai tvarkai ir negali būti vertinamas kaip tenkinantis viešąjį interesą.

„Tarptautinio geros kaimynystės“ forumo vadovė Erika Švenčionienė savo ruožtu tvirtino forumą su bendraminčiais įkūrusi vedina kilnaus tikslo – tautų draugystės.

Ji sakė, kad teismo sprendimas bus skundžiamas, nepripažįsta nė vieno asociacijai mesto kaltinimo.

Atsakovais civilinėje byloje taip pat yra Dmitrijus Glazkovas, Kazimieras Juraitis, A. Paleckis ir Mindaugas Ramoška. Kaip tretieji asmenys dalyvauja Registrų centras, Turto bankas ir Kalėjimų departamentas.

Prokuratūra dar atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su forumu.

Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Kitas tyrimas atliekamas dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Pats A. Paleckis yra nuteistas dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisėsaugos dėmesio asociacija sulaukė po jos atstovų apsilankymo Maskvoje, kur jos atstovai susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais ir surengę spaudos konferenciją kėlė abejones dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Anksčiau E. Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaubas

Siaubas portretas
Cenzoriau, netrink mano komentaro! Esu priverstas pakartoti savo teiginį: Trečios kartos genetinis palikuonis gyvena Lietuvoje, bet tarnauja rytams.!

Daiva

Daiva portretas
Valio. Pagaliau

Visiškom pasimetęs

Visiškom pasimetęs portretas
Kitame straipsnyje Paleckis minimas kaip nuteistasis už rengimąsi šnipinėti...Tad pagrįstai kyla klausimas už ką gi jis pagaliau nuteistas ir pūdomas kalėjime?Ar oficialaus laikraščio turinio perpasakojimas kažkam jo neskaičiusiam šiame demokratija springstančiame durnių laive ,kur krokodilo ašaras liejant dėl kokio tai navalno ir sodinant savus kitaip mąstančius ne dvigubi standartai ir ne nusikalstami chuntos veiksmai?Tai va kur eis pastoviai naujai atsirandantys papildomi mokesčiai Strasbūro teismui nurodžius landsberginės hidros Achilo kulną.
VISI KOMENTARAI 74

Galerijos

Daugiau straipsnių