Žinomų žmonių vegetariškos virtuvės paslaptys

  • Teksto dydis:

Pasidalino receptu

E. Jennings nuomone, vienas populiariausių mitų apie vegetarizmą yra tai, jog mėsos nevartojantys žmonės nieko nevalgo. Atlikėja suskubo paneigti šį klaidingą įsitikinimą ir pasidalino mėgstamos vegetariškos picos receptu, kuris turėtų patikti net ir ne vegetarams.

„Kadangi nevartoju kvietinių patiekalų, picos tešlai užmaišyti pasitelkiu žirnių miltus, alyvuogių aliejų ir vandenį. Picos garnyrui naudoju pomidorus, paprikas, artišokus, baklažaną, cukiniją, svogūnus ir česnaką. Mėgstantys aštresnį maistą, gali papildomai naudoti ir čili pipirus. Sūris ant viršaus naudojamas pasirinktinai, priklauso ar esi vegetaras, ar veganas. Įkaitinus orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros, reiktų kepti apie 30 minučių“, – pažymi dainininkė.

E. Jennings patikino, kad tapusi vegetare sutiko tiek skeptikų, tiek žmonių, kurie buvo atviri išbandyti vegetarišką gyvenimo būdą.

„Vienas mano pažįstamas muzikantas, visą gyvenimą valgęs mėsą, kartą svečiavosi pas mus namuose. Pats to nežinodamas paragavo patiekalo, kuriame buvo sojų mėsos. Sužinojęs, kad valgė netikrą mėsą, jis negalėjo tuo patikėti – jam buvo labai skanu!“, – linksmu nutikimu pasidalino atlikėja.

Keičiasi visuomenės požiūris

Gera nuotaika visus užkrėtęs atlikėjas J. Didžiulis pabrėžė sąmoningumo būtinybę: „Reikia domėtis iš kur maistas atkeliavo, kokios jo savybės, kokia jo „kaina“ visuomenei ar gamtai.“

„Lietuvoje daugėja vegetarų, žmonėms ima rūpėti, jie domisi, klausia. Anksčiau visuomenės požiūris į vegetarizmą buvo gana skeptiškas“, – džiaugėsi dainininkas, kurio nuomone, valgymas to, kas tau priimtina leidžia jaustis geriau.

J. Didžiulis pabrėžia, kad radikalus požiūris čia – netinka, o pasirinkta mityba ir gyvenimo būdas turi teikti malonumą. Nenorintiems visiškai atsisakyti mėsos, galima tiesiog mažinti jos kiekį savo maisto racione, nesirinkti mėsiškų patiekalų kiekvieną dieną ar tiesiog rinktis kokybiškesnius mėsos produktus.

„Nei aš, nei mano žmona niekada nesistengiame kitiems piršti vegetarizmo. Visa tai, kas ateina per prievartą ir ne savo noru, sukelia atmetimo reakciją“, – įsitikinęs J. Didžiulis, pažymėdamas, kad nereikia bijoti eksperimentuoti, nes tik tokiu būdu galima atrasti tai, kas padeda jaustis geriau.

Atlikėjo teigimu, vegetarizmas padeda sutaupyti pinigų, sąžinė tampa ramesnė, o sveikata – geresnė.

Valgymo įpročiai keičia istoriją

Renginio sumanytojas ir pagrindinis organizatorius, KTU semiotikos profesorius Dario Martinelli, į Lietuvą atvykęs iš Italijos, – taip pat vegetaras.

„Valgymas – pati elementariausia savanorystės forma. Tai, kokį maistą renkamės ar atsisakome, galime labai daug pasakyti apie to meto visuomenę ir ją paveikti. Visuomenei keičiant valgymo įpročius, keitėsi ir istorija“, – sakė D. Martinelli.

„Renginio pavadinimas – savotiška nuoroda į Mahatma Gandhi asmenybę, kuris buvo vienas garsiausių visų laikų „savanorių“, sugebėjęs pakeisti visos tautos likimą pasitelkdamas savanorystę. Apie tokį renginį kaip „Vegandhi“ svajojau nuo to laiko, kai pradėjau akademinę karjerą, t.y. jau 15 metų. Norėjau iškelti šias temas į dienos šviesą ir pasidalinti jomis su akademine bendruomene. Džiugu, kad galime studentus tiesiog informuoti, paliekant jiems visišką apsisprendimo laisvę“, – kalbėjo KTU profesorius. 

Anot D. Martinelli, kita renginio „gimimo“ priežastis – asmeniškesnė: „Turiu sūnų, kuris taip pat vegetaras. Viename lietuviškame žurnale neseniai teko skaityti straipsnį apie vegetarizmą. Straipsnio autorė vegetarus apibūdino kaip nusikaltėlius. Tekstas buvo klaidinantis, terminai „veganas“ ir „vegetaras“ naudojami kaip sinonimai, buvo daug netiesos ir netikslumų.“

Profesoriaus teigimu, terminas „vegetaras“ nėra nukreiptas vien tik į maistą – jis apima produktus ar veiklą, nedarančius žalos ar nežudančius gyvūnų.

„VeGandhi“ renginys buvo organizuotas kaip viena iš vykdomo projekto „Volunteering - Code of Active Citizenship (V-CODE)“ iniciatyvų ir finansuotas „Europa piliečiams“ programos lėšomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių