Kaune kova dėl moksleivių ir darželinukų maitinimo persikėlė į teismą. Į jį dėl dvylikos įstaigų paskelbtų konkursų kreipėsi skandalingai pagarsėję Dainų šventės maisto gamintojai.
„Sriubos vaikai net neužsisako, nes jos skonis – kaip iš išplauto puodo“, – skundžiasi kai kurių vaikų, kurie mokyklose gauna nemokamą maitinimą, tėvai. Kol vieni beda pirštu į juos netenkinančią patiekalų kokybę ir itin mažas porcijas, kiti tik kraipo galvas.
Estijos mokyklų valgyklose kasmet išmetama apie 1 400 tonų maisto. Pagrindinės tokio švaistymo priežastys, teigia Stokholmo aplinkosaugos instituto Taline mokslininkai, yra tai, kad maisto pagaminama per daug, o moksleiviai esą įsideda sau pernelyg dideles patiekalų porcija.
Atnaujintuose valgiaraščiuose mokykloms virėjai ir konditeriai siūlys rinktis iš maždaug šimto įvairių receptų, tarp jų nelieka dalies įprastinių lietuviškos virtuvės patiekalų.
Įsigaliojus naujosioms mokinių ir darželinukų maitinimo taisyklėms, vaikai neskuba mėgautis sveikesniu maistu. Apklausa atskleidė skaičius, kiek mokinių sveikatą tausojančius patiekalus, tiekiamus valgyklose arba įsidedamus iš namų, iškeičia į menkaverčius užkandžius artimiausiose prekybos vietose arba apskritai nieko nevalgo.
Kauno mokyklos ištuštėjo, moksleivių tėvai su nerimu laukia naujųjų mokslo metų. Kalbos apie jų atžalų sveikesnį maitinimą turėtų džiuginti. Tik vienas bet – kiek visa tai kainuos?