Latvijos "Diena". Kas kitas?


2009-08-27
Viktoras Baublys
Latvijos

Latvijoje dar netyla spėlionės, kas iš tiesų stovi už naujojo "Dienos" – didžiausio šalies dienraščio – savininko nugaros. Laukiama naujų sandorių, kurie gali būti planuojami Lietuvoje ir Estijoje.

Buvusiųjų grįžimas

Liepos pradžioje gana nedidelę Baltijos šalių žiniasklaidos rinką sudrebino netikėta žinia – didžiausias Latvijos dienraštis "Diena" ir verslo laikraštis "Dienas Bizness" turi naują savininką. Švedijos spaudos leidėjas "Bonnier Business Press" nusprendė parduoti verslą Latvijoje – leidybos grupę "Diena", leidžiančią minėtus leidinius. Sandoris už neskelbiamą sumą sudarytas su Latvijos bendrove "Nedela S.A.", priklausančia buvusiam dienraščio "Diena" direktoriui, bendrovės "Catella Corporate Finance" partneriui Aleksandrui Tralmakui.

Švedijos koncernas paskelbė, kad šį sandorį inicijavo "Nedela".

"Nedela" pateikė mums pasiūlymą, kuris mus tenkino ir buvo naudingas. Šis sandoris leis mums toliau stiprinti pozicijas prioritetinėse rinkoje, tokiose kaip Skandinavija, Rusija, Estija, Lietuva, Lenkija, Bulgarija ir Slovėnija", – pareiškė "Bonnier" valdybos pirmininkas Castenas Almqvistas.

Tačiau savininkų pokytis buvo visiškai netikėtas Latvijos žiniasklaidos grupei. "Mums akcininkų pasikeitimas buvo staigmena", – pripažino "Dienas bizness" vykdomasis direktorius Gastonas Neimanis.

Švedai daugiau neparduos?

Netrukus A.Tralmakas paskelbė, kad planuojama įkurti finansinį fondą, kurio lėšomis bus finansuojamas kitų žiniasklaidos įmonių pirkimas Baltijos regione. Tačiau A.Tralmakas kategoriškai atsisakė pateikti informaciją, kokiomis žiniasklaidos įmonėmis domimasi.

Dienraščio žiniomis, į naujojo "Dienos" savininko akiratį jau pateko taip pat Švedijos spaudos leidėjui "Bonnier Business Press" priklausantis Lietuvos dienraštis "Verslo žinios" ir tokios pat pakraipos leidinys Estijoje "Aripaev".

Tiesa, Andersas Erikssonas, "Bonnier Business Press" valdybos narys, atsakingas už Vidurio ir Rytų Europą, paneigė informaciją apie vykstančias derybas.

"Neplanuojame parduoti leidinių Estijoje ir Latvijoje. Diskusijos dėl to nevyksta ir nevyko. Šie leidiniai yra dalis strategiško ir sėkmingo "Bonnier Business Press" verslo, kurį ketiname tęsti. Šiose Baltijos šalyse neseniai padidinome savo investicijas ir ieškome galimybių plėsti savo verslą", – dienraščiui atsiųstame atsakyme teigė A.Erikssonas.

Dairėsi ir Lietuvoje

Lietuvos dienraščio "Verslo žinios" vyriausiasis redaktorius Rolandas Barysas taip pat paneigė žinias apie naujų "Dienos" savininkų planus. "Dėl to tikrai galite būti ramūs. Su visa atsakomybe sakau, kad jokios derybos nevyksta."

Tiesa, R.Barysas patvirtino, kad latviai, vykstant deryboms dėl "Dienos", domėjosi galimybe įsigyti daugiau leidinių ir kitose Baltijos šalyse, ne tik Latvijoje: "Jie norėjo, bet jiems nieko iš to neišėjo. Niekas kitas neparduodamas."

Pašnekovas abejojo, ar "Dienos" savininkams pavyks įgyvendinti viešai deklaruotus planus įsigyti ir daugiau žiniasklaidos įmonių.

"Ponas Tralmakas turi daug ambicijų, tačiau pinigų jis neturi. Čia ir bėda. Jis Latvijos leidinius nusipirko svetimais pinigais. Tie vadinamieji investuotojai labai ilgai galvojo, investuoti ar neinvestuoti", – kalbėjo R.Barysas.

Su A.Tralmaku dienraščio žurnalistams susisiekti nepavyko.

Akcininkai paslaptyje

Latvijos spauda išsiaiškino, kad bendrovę "Nedela" finansuoja "Luxembourg Financial Services", kurią įsteigė ir valdo grupė pasiturinčių Estijos verslininkų. Iš pradžių garsiai diskutuota, kad už šios gana nežinomos bendrovės slypi Rusijos interesai, tačiau A.Tralmakas tokius gandus kategoriškai neigė. Jis buvo žadėjęs paskelbti visas investuotojų pavardes, tačiau iki šiol tai nepadaryta. Toks paslaptingumas kelia nerimą net Latvijos premjerui Valdžiui Dombrovskiui – jis pareiškė, kad visuomenė turi žinoti, kas yra nauji laikraščių "Diena" ir "Dienas Bizness" savininkai.

Estijos laikraštis "Eesti Paevaleht" iškapstė, kad Estijos finansinė bendrovė "Luxembourg Financial Services" esą jau kelis mėnesius nemoka darbuotojams algų, nėra sumokėjusi už patalpų nuomą.

Tiek "Diena", tiek ir "Dienas Bizness" pernai patyrė nuostolių – atitinkamai 1,78 mln. latų ir 6,3 tūkst. latų. "Dienos" konsoliduota apyvarta sumenko 11 proc., iki 22,9 mln. latų. "Dienas bizness" apyvarta padidėjo 4 proc., iki 4,19 mln. latų.

Naujasis vadovas A.Tralmakas darbuotojams išplatino laišką, kuriame paskelbė, kad artimiausiu metu bus priimta keletas nepopuliarių sprendimų tam, kad kelerius metus nuostolingai dirbusios grupės veikla būtų efektyvesnė.