Žmonės įsismaginusią valdžią stabdys teisme


2009-04-24
Gintautas Degutis
Žmonės įsismaginusią valdžią stabdys teisme

Visuomenės nervai neatlaikė. Vyriausybei nusprendus dar kartą mažinti "Sodros" įmokas į privačius pensijų fondus, gyventojai pagalbos kreipėsi į teismą.

Apskundė "Sodrą"

Ekonomistas Marijus Keršys Vilniaus apygardos teismui apskundė šių metų pradžioje priimtą valdžios sprendimą nuo 5,5 iki 3 proc. mažinti "Sodros" įmokas į privačius pensijų fondus. Vyras reikalauja uždrausti "Sodrai" vienašališkai keisti įsipareigojimus ir fondų valdytojams pervesti mažesnes įmokas, nei buvo sutarta prieš keletą metų, kai jis pasirašė pensijų kaupimo sutartį.

Negana to, vis ilgėja sąrašas pasirašiusių peticiją, raginančią valdžią nemažinti įmokų. Iki vakar vakaro ją pasirašė apie 1,6 tūkst. interneto vartotojų.

"Pasakykime tvirtą ir ryžtingą NE įmokų į antros pakopos privačius pensijų fondus mažinimui! Tai pakirs žmonių pasitikėjimų pensijų sistemos reforma ir ateityje iššauks teisinius ginčus, nes taip bus pažeistos Lietuvos piliečių teisės", – rašoma interneto svetainėje peticija.lt.

"Esu įsitikinęs, kad valstybė su mumis elgiasi nesąžiningai. Maždaug milijonas būsimų pensininkų patikėjo valstybės pažadais mokėti įmokas į mūsų sąskaitas mainais į tai, kad sutikome ateityje gauti mažesnes pensijas iš "Sodros". Bet dabar valstybė savo įsipareigojimo nevykdo. Savo kreipimusi į teismą noriu aiškiai pasakyti, kad tai nėra valstybės išlaidų mažinimas, o pinigų iš manęs paėmimas", – piktinosi ekonomikos mokslų daktaras M.Keršys.

Bijo dėl ateities

Su "Sodra" teisme susiremti nusprendęs vyras piktinasi, kad valstybė veikia vienašališkai ir gina tik savo interesus, nors jos pareiga rūpintis savo piliečiais. "Jeigu tokie sprendimai, kai įmokos mažinamos 45 proc.(2,5 procentiniais punktais – nuo 5,5 iki 3 proc. darbo užmokesčio – red. past.), priimami praėjus tik keletui metų po pensijų reformos pradžios, tai kaip valstybe galima pasitikėti kalbant apie dešimtmečius trunkantį procesą?" – valdžios trumparegiškumu piktinosi M.Keršys.

Jis teigė pasijutęs apgautas ir tikino, kad su juo buvo pasielgta neteisingai. "Kodėl valstybės finansinės problemos sprendžiamos ne visų dirbančių, o tik su privačiais pensijų fondais sutartis sudariusių lėšomis? Kodėl valstybė įsipareigoja grąžinti rublinius indėlius, o ramia sąžine ima pinigus iš privačios mano būsimos pensijos sąskaitos, kuri yra toks pats indėlis?" – retoriškai klausė ekonomistas.

Jis įsitikinęs, kad valstybė privalo vykdyti prisiimtus įsipareigojimus, o Konstitucinis Teismas esą ne kartą pabrėžęs, kad neužtikrinus asmens teisėtų lūkesčių apsaugos, teisinio tikrumo ir teisinio saugumo, nebūtų užtikrintas asmens pasitikėjimas valstybe ir teise.

M.Keršys prašo teismo įpareigoti "Sodros" valdybą apskaičiuoti ir į jo pasirinktą antros pakopos pensijų kaupimo fondą pervesti ne mažiau kaip 5,5 proc. pajamų, nuo kurių skaičiuojama įmoka "Sodrai".

Vienas lauke ne karys

Vyras viliasi, kad pavyks apginti savo teises. Tačiau kelias dar ilgas, mat tik po savaitės turėtų paaiškėti, ar teismas apskritai priims nagrinėti šį precedento neturintį skundą.

"Čia mano vieno iniciatyva. Bet manau, jeigu teismas priims nagrinėti mano ieškinį, netrukus atsiras ir bendraminčių, kurie galbūt prisijungs prie šios kovos. Kol kas draugai ir giminaičiai mane palaiko", – dienraščiui sakė M.Keršys.

Tiesa, vienas mūšio lauke ekonomistas, atrodo, neliks. M.keršio idėją dėl savo teisių kovoti teisme palaiko ir investicinių fondų valdytojai.

"Mes ne kartą esame sakę, kad taip elgdamasi valstybė pirmiausia pažeidžia piliečių teises. Džiugu, kad kyla pačių gyventojų pasipriešinimas. Jeigu reikės, mes tam žmogui padėsime kuo galėsime. Be to, ko gera, M.Keršys – ne vienintelis Lietuvoje žmogus, pasipiktinęs valdžios veiksmais. Kalbamės apie tai įmonių viduje, žmonės skambina ir klausinėja, ką daryti. Kol kas niekuo negalime padėti, bet jei bus piliečių iniciatyva, remsime ją. Pagaliau ši padėtis ir mums nėra sveika", – pasakojo investicijų valdymo įmonių asociacijos prezidentas Saulius Racevičius.

Pagalvokite apie savo tėvus

"Sodros" direktorius Mindaugas Mikaila sakė apie M.Keršį apskritai nieko negirdėjęs. Ieškinio komentuoti jis taip pat nesiryžo. "Sodra" šiuo atveju visiškai niekuo dėta. Mes sprendimų nepriimame, o įstatymai mums galioja taip pat, kaip ir jums ar bet kuriam kitam piliečiui", – trumpai apie padėtį sakė "Sodros" vadovas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Rimanto Jono Dagio teigimu, toks žingsnis būtinas, nes yra žmonių, kuriems valstybės paramos reikia dabar. Reikia mokėti socialinio draudimo išmokas senyvo amžiaus ir neįgaliems žmonėms, be maitintojo likusiems asmenims ir kitiems šių išmokų gavėjams, o "Sodros" biudžete žioji didžiulė skylė.

"Sunkmečio sąlygomis mes priversti spręsti problemą, ar dabar padėti tėvams ir seneliams, ar galvoti apie savo asmeninę gerovę ateityje. 1 proc. punkto sumažinimas nesužlugdys fondų – nereikia perkelti savo pačių problemų ant kitų pečių. Jei investiciniai fondai gerai dirbs ateityje, tai išsilaikys ir galės plėsti savo veiklą", – sakė R.J.Dagys.

Seimas pritarė mažinti

"Sodros" įmokos antros pakopos privatiems pensijų fondams nuo šių metų pradžios sumažintos nuo 5,5 proc. iki 3 proc. Be to, ketvirtadienį Seimas pritarė, kad "Sodros" įmokos į pensijų fondus būtų sumažintos nuo 3 iki 2 proc. Numatoma, kad 2 proc. įmoka bus taikoma nuo šių metų liepos 1 d. iki gruodžio 31-osios.

Taip siekiama subalansuoti "Sodros" biudžetą. Sumažinus pensijų kaupimo įmokos tarifą, 2009 m. tikimasi sutaupyti 99,2 mln. litų, o 2010 m. – 194,3 mln. litų.

Tiesa, šią savaitę valdančioji koalicija pritarė siūlymui, kad nuo 2012 m. "Sodros" įmokos į pensijų fondus būtų padidintos iki 6 proc. ir tokios išliktų ne mažiau kaip trejus metus.