Pasižvalgyti po Latvijos pasienį


2009-05-30
Pasižvalgyti po Latvijos pasienį

Šis "Kokteilis" skirtas ištvermingiausiems dviratininkams, iš Klaipėdos atmynusiems iki Palangos ir dar turintiems jėgų šturmuoti Latvijos sieną.

"Per dieną numinti 49 km į vieną pusę ir tiek pat atgal – vieni juokai", – pasakytų žinomas Klaipėdos dviratininkas, rankų lenkikas, imtynininkas ir futbolininkas Vladas Kuizinas, ne kartą ir ne du dviračiu nuvažiavęs pakalbėti su "braliukais".

O tokių dviratininkų Klaipėdoje netoli tūkstančio – 971.

Dviračių taką į Šventąją Palangoje rasite prie jūros tilto, kurio pradžioje stovi Jūratės ir Kastyčio skulptūra. Nuo jos sukite į Meilės alėją. Pravažiavę Rąžės upelį, ties Jūratės gatve sukite kairėn į Naglio alėją.

Nenuvažiavę nė 2 km, jūs būsite ant Naglio kalno. Anoks jis ir kalnas – 15 m aukščio Baltijos pakrantės kopa, supustyta, pasirodo, ant senovinės Litorinos jūros terasos. Legenda tvirtina, kad čia esąs milžino Naglio kapas, kurį supylusi jo žmona. O iš jos ašarų prasidėjęs pro šalį tekantis upelis.

Vėliau jus pasitiks Ošupis. Prieš tęsdami kelionę Ošupio taku, galite lengvai išvažiuoti dviračiu į pajūrio paplūdimį ir išsimaudyti. Takas jus per mišką nuves iki pat Šventosios, senos žvejų gyvenvietės, pirmą kartą H.Celijaus žemėlapyje pažymėtos 1542 metais.

Apžiūrėję "Žvejo dukras" – įspūdingą 4 m aukščio skulptūrinę kompoziciją, kuri vaizduoja tris merginas, laukiančias iš žvejybos grįžtančio, tačiau nesugrįžusio tėvo žvejo, pasisemsite energijos likusiai kelionės daliai.

Nuo Šventosios iki Latvijos sienos – 8 km. Beždžionių tiltu įveikę Šventosios upelį, pasukite į Kuršių taką ir Jonpaparčio gatve pasieksite Būtingę. O Latviją išvysite važiuodami Palangos–Liepojos keliu.

Atsigaivinę latvišku vandeniu – minkite atgal, kad iki tamsos spėtumėte grįžti į Klaipėdą.

Drąsa: norintys pereiti Šventosios Beždžionių tiltu turės pasižymėti išskirtiniu narsumu.

Pakeleiviai: artėdami prie Latvijos sienos, galite sutikti įdomių dviratininkų.

Česka (Laba diena, kaip sekasi? Latviškai "Labdien! Kā klājas?")